Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Myanmar hükümeti soykırımdan suçlu bulundu

Düzenleyen:
Myanmar hükümeti soykırımdan suçlu bulundu

YAŞAM Haberleri

Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi, Myanmar hükümetinin Müslüman azınlıklara soykırım yaptığını açıkladı.

Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi Malezya'da, Myanmar hükümetinin ülkedeki Müslüman azınlıklara  karşı tutumunu görüştü. Davada, 5 gün süren duruşmalar boyunca mahkemenin 7 kişilik uluslararası heyeti, belgeleri, uzman görüşlerini ve 200 tanık ifadesini  inceledi.

Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlar başta olmak üzere Müslüman azınlığa  yönelik işlenen suçlara dair hükmü açıklayan mahkemenin Başkanı Daniel Fierstein, davada, Myanmar yönetiminin soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suç konusunda soruşturulduğunu ve suçlu bulduğunu bildirdi.

Ayrıca mahkeme, kararın ardından 17 maddelik tavsiyesini de duyurdu.

Tavsiyeleri okuyan Yargıç Gill H. Boehringer, "Birleşmiş Milletlere bağlı araştırma heyetine, Myanmar'ın  Arakan, Kaçin ve diğer bölgelerindeki  Müslüman gruplara karşı işlenen suçları soruşturması için vize ve serbest erişim verilmelidir." dedi.

Zulüm gören azınlıkların hakları ve vatandaşlıklarının verilmesi için  Myanmar hükümetinin anayasasını değiştirmesi ve ayrımcı yasaları feshetmesi  gerektiğine işaret eden Boehringer, uluslararası toplumun, Myanmar'daki zulümden  kaçan insanlara ev sahipliği yapan Bangladeş ve Malezya gibi ülkelere mali destek  sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

Boehringer, Myanmar hükümetine konuyla ilgili baskı yapılması amacıyla  mahkemenin bulgularını, kararını ve tavsiyelerini uluslararası kuruluşlara ve  sivil gruplara iletileceğini bildirdi.

Mahkeme Üyesi Dr. Chandra Muzaffer de mahkemenin kararını, Myanmar'da  işlenen suçların tanınmasına yönelik önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Muzaffer, mahkeme bulguları ve kararının, Güneydoğu Asya Uluslar  Birliği (ASEAN), Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ve süper güçler gibi  uluslararası kuruluşların bu konudaki eylemlerinde temel alınması gerektiğine  dikkati çekti.

İtalya'da 1979'da kurulan Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi, 66 üyeden  oluşuyor. Mahkeme, kuruluşundan bu yana insan hakları ve soykırım konuları da  dahil olmak üzere 43 oturum gerçekleştirdi. Mahkemenin kararları, cezai sorumluluğu tanımasının ötesinde, hakikate  ulaşmak ve vicdani hakların teslim edilmesini amaçlıyor.

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek  Arakan'da sivillere yönelik düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos'tan bu yana  binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara  izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Saldırılarda 200 civarında köy, ordu ve Budist milliyetçiler  tarafından yakıldı ya da kullanılamaz hale getirildi. On binlerce Arakanlı  Müslüman, can güvenliği nedeniyle hala bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor.  Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden  Bangladeş'e geçiyor.

Bangladeş'e 25 Ağustos'tan bu yana 421 binden fazla Arakanlı Müslüman  ulaştı.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...