Boeing’le 11 milyar dolarlık dev anlaşma

Düzenleyen:
Boeing’le 11 milyar  dolarlık dev anlaşma

Ekonomi Haberleri

Boeing ve THY yetkilileri, toplamda 40 adet ve 2019’dan başlayıp 2023’te tamamlanmak üzere 787-9 Dreamliner satın alma görüşmelerine başladı

Türk Hava Yolları’nın (THY)  Boeing’e sipariş ettiği 40 uçaklık sipariş için imzalar atıldı. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı ve Boeing Başkan Yardımcısı tarafından yapılan anlaşma töreni Hard of New York’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Liste fiyatı 10,8 milyar doları bulan anlaşma kapsamında ilk teslimatlar 2019 yılında başlayacak. Alımlar 20 + 20 şeklinde gerçekleştirilecek. 2023 yılana kadar ise 787-9 Dreamliner’ın teslimatı tamamlanmış olacak. 
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Aycı konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada “787 Dreamliner dünyada en son ve en modern teknolojiye sahip olan uçaklardan biri. Dolayısıyla bu uçakları filomuza katmamıza ilişkin görüşmelerimizin amacı hem üçüncü havalimanındaki geniş gövde ihtiyacını karşılamak, hem de Cumhuriyetimizin 100. yılında filomuzu daha da güçlendirmek. Türk Hava Yolları olarak bu görüşmeler esnasında Türkiye’den temin edilecek 1 milyar dolar değerinde yan sanayi iş hacmini de değerlendirmekteyiz” dedi. Boeing Başkan Yardımcısı Ray Conner da Türkiye ile 70 yılı geçmişe vurgu yaparak “Türkiye ile birlikte çalışarak, bu köklü ortaklığımızı; gerek Türkiye’deki varlığımızın genişlemesine ilişkin uzun vadeli hedefimize ulaşmamız gerekse Türk havacılık sanayinin gelişimini hızlandırmamız yolunda bir adım daha ileriye taşıyoruz” diye konuştu. 
Boeing ve Türk hükümeti yetkilileri ayrıca Türk havacılık sanayiinin gelişimini desteklemek amacıyla Türkiye’nin 2023 Vizyonu hedefleri doğrultusunda tasarlanmış olan “Boeing Türkiye Millî Havacılık Girişimi’ni kamuoyuna duyurdu. Bu girişimin aynı zamanda Boeing’in Türkiye’deki varlığını güçlendirmesine de katkı sağlaması bekleniyor. Boeing Türkiye Millî Havacılık Girişimi, Boeing’in araştırma, mühendislik ve kabiliyet geliştirme alanlarında; devlet, Türk hava taşımacıları, havacılık hizmet şirketleri ve sanayi tedarikçileri ile yatırımlarını ve programlarını uyumlu hâle getiren stratejik bir çerçevenin ana hatlarını da ortaya koyuyor. 

Erdoğan ABD’li CEO’larla görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta bazı küresel şirketlerin ve ABD toplumunun üst düzey temsilcilerinden oluşan 70’e yakın katılımcıyla bir araya geldi. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) koordinasyonuyla düzenlenen toplantıya Boeing, Citigroup, Metlife, GE, PepsiCo, Allergan, Cargill, Chevron, UBS, Blackstone, TPI, Oppenheimer, Abraaj, Coca Cola, General Atlantic ve Qinvest gibi şirketlerin tepe yöneticileri katıldı. Türkiye’deki yatırım ortamı ve reformların ele alındığı toplantıda konuşan Erdoğan birkaç ay önce üretim reform paketini çıkartarak yatırımcılara çeşitli teşvik ve kolaylıklar sağladıklarını ifade etti. Yatırımcılara her türlü destek verdiklerini söyleyen Erdoğan “Ülkemizde yatırım yapmak isteyen uluslararası yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlıyoruz” dedi.

İlanla Türkiye’ye davet etti
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından Amerika’nın en çok satan gazetelerinden New York Times ve The Wall Street Journal’a Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlatan ilanlar verilerek, ABD’li yatırımcılar Türkiye’ye davet edildi. Türkiye’nin satın alma paritesine göre dünyanın en büyük 13’üncü ekonomisi olduğu belirtilen ilanlarda, “Türk haritacı Piri Reis’in 1513’te Amerika’nın haritasını nasıl bu kadar net ve kesin bir şekilde oluşturduğu hâlâ gizemini korurken, Türkiye’de bin 750 Amerikalı şirketin Türkiye’ye yatırım yapmasının sebebi ise bir o kadar açık. Türkiye, 2003’ten bu yana yüzde 5,3 büyüme ortalamasına sahip. 30 yaş ortalamasına sahip genç ve eğitimli 80 milyonluk nüfus... Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu’nun kesiştiği noktada, bir milyardan fazla insana serbest ticaret imkânı... Düşük vergiler, politik istikrar ve reformcu bir yatırım ortamı... Bu argümanlarla ABD’li yatırımcıları Türkiye’ye yatırıma davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...