Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Tartışmalı bağımsızlık referandumu için son 24 saat

Düzenleyen:
Tartışmalı bağımsızlık referandumu için son 24 saat

DÜNYA Haberleri

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bütün dünyanın tepkisine rağmen bağımsızlık referandumunda ısrar ediyor. Bölgede tansiyon her geçen saat artarken halk referandum sonrası bölgenin karşılaşabileceği izolasyonlardan endişeli

Dohuk, Süleymaniye, Erbil ve Kerkük’te halk yarın Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin (IKBY) Irak’ta ayrılıp-ayrılmamasını karara bağlayacak. 17 günden bu yana Bağdat-Washington-Erbil hattında süren diplomasi trafiğinde bir sonuç çıkmadı. BM Güvenlik Konseyi üyesi ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa’nın Kürt yönetimine yaptığı iki teklif de kabul görmedi. Bölgede siyasiler ve diplomatik çevrelerde tansiyon oldukça yüksek. Halk ise geleceğine dair vereceği karardan çok referandum sonrasında bölgenin karşılaşabileceği izolasyonlardan oldukça endişeli. Kürt yönetimi halkın endişelerini gidermek üzere son 5 gün içinde 3 kez ‘referandum sonrası herkese kapılarımız açık’ mesajı vererek bir yandan iç kamuoyunu rahatlatmaya çalışıyor, diğer yandan da başta Türkiye olmak üzere komşular ve Arap dünyası ile referandum sonrası sıcak ilişkiler kurmaya çalışacakları mesajını veriyor.

Tartışmalı bağımsızlık referandumu için son 24 saat

YABANCI YATIRIMCI, ESNAF GERGİN
Terör örgütü DAEŞ’in Musul’u kontrol altına aldığı 2014 haziran tarihinden bu yana bölgedeki yabancı yatırımcıların neredeyse çok büyük çoğunluğu IKBY bölgesini terk etmişti. Musul ve Telafer operasyonları sonrası sürecin normalleşeceği umudunu taşıyan başta petrol şirketleri olmak üzere yabancı yatırımcılar bölgeye akın akın gelmeye başlamıştı. Erbil’in lükse semtlerinde kiralar ve otellerin gecelik oda fiyatları yeniden yükseliş trendine doğru evrilirken, referandumun ertelenmemesi yabancı yatırımcıları ürküttü. Erbil, Süleymaniye sokaklarında gittiğimiz her yerde halk televizyonlardan referandumla ilgili haberleri takip ediyor. Özellikle İran, Türkiye ve Irak merkezi yönetiminden gelen haberleri büyük dikkatle takip ediyorlar. Her iş adamı, esnaf tedirginlik içinde “referandum sonrası Türkiye ne yapabilir, kapı kapanır mı?” diye soruyor.

Tartışmalı bağımsızlık referandumu için son 24 saat

BARZANİ: BENİ CEZALANDIRIN
IKBY Başkanı Mesud Barzani, referandumun ertelenmeyeceğini, Bağdat ve uluslararası toplum ile müzakereye hazır olduklarının altını çizdi ancak bunun şimdi değil belki referandum sonuçlarının ardından olabileceğini söyledi. Kendini milletine rezil etmeyeceğini belirten Barzani, “Kürtleri 100 yıldır cezalandırıyorlar. Kürtleri cezalandırmaya niyetiniz varsa vazgeçin, gelin beni cezalandırın” sözleri ile geri adım atmayacağının mesajını verdi.

ABD’Lİ DİPLOMAT: ACELE ETTİLER
Uzun yıllar Irak’ta kalmış ve ülke siyasetini çok iyi bilen bir ABD’li diplomat, “Kürtlere referandum için en erken yapabilecekleri tarih olarak 2024’ü söyledik. Aceleci davrandılar. Ülkedeki Sünni demografi Saddam sonrası büyük sıkıntılar yaşadı. Ülkede taşlar yerine oturmadan Kürtlerin ayrılma isteğinin, Sünnileri, Türkmenleri ve Kürtleri, İran ve ülkedeki Şiilerin ciddi baskılarına muhatap edeceği endişesini taşıyoruz. Bu kırılma ekseni Suriye, Irak ve Yemen’de İran’ı çok daha agresif hale getirecektir. PKK’nın Irak’ta da taban bulduğunu gözden kaçırmamak gerekiyor. PKK’nın bu durumu Ankara’da ilerde daha çok hissedilecektir. 96-98’de bu yaşandı” yorumunu yaptı.

Tartışmalı bağımsızlık referandumu için son 24 saat

GORAN KARŞI ÇIKIYOR
Referanduma 24 saat kala bölgedeki anketlerde ilginç sonuçlar var. Dohuk ve Erbil kentlerinde Kürt bölgesinin Bağdat’tan ayrılmasına cevaz verecek referanduma bu iki ilden yüzde 89-92 arasında olacağı düşünülüyor. Zira, Dohuk ve Erbil kentlerinin siyasi ve ekonomik anlamda dorudan Türkiye’nin hinterlandında olduğunu dikkate alacak olursak, muhtemel yaptırımlardan en fazla etkilenecek iller. Süleymaniye’de ise tablo daha farklı. Birinci Dünya Savaşı sonrası İngiliz mandasına başkaldıran Süleymaniye’de bölgenin iki geleneksel siyasi figürü; Barzani-KDP ve Talabani KYB’ye karşı ilk Kürt muhalif yapı, kısa süre önce hayatını kaybeden Noşirvan Mustafa’nın Goran’ı tarafından kurgulandı. Medya kurumlarına sahip, oldukça etkin mesajları olan Goran hareketi referanduma karşı. Yani ‘Bağdat ile yola devam’ diyor. Partinin taraftarları Süleymaniye’de oldukça yoğun ve Barzani ile Talabani’nin birbiriyle çatıştığı 90’lı yıllardan bu yana Barzani’ye mesafeli. 

SÜLEYMANİYE’DE  İRAN ENDİŞESİ
İran sınırına yakın bir kent olan Süleymaniye İran’ın hinterlanda yer alan bir kent. Kandil’in kente yakın olmasından dolayı terör örgütü PKK kent merkezini ve ilçelerini rahat kullanıyor. Süleymaniye halkı Dohuk ve Erbil halkı kadar rahat değil. Kentteki dini ve siyasi-sosyolojik etmenler, siyasi karşıtlık ve İran İstihbarat aparatlarının etkin olması halkı endişelendiriyor. Süleymaniye halkı referandum için oldukça heyecanlı olsa da sonrası için İran’ın bölgede bir kargaşa çıkaracağından korkuyor. Süleymaniyeli işadamları İranlı yetkililerden son 4 haftadan bu yana kötü muamele gördüklerini belirtiyor.

Tartışmalı bağımsızlık referandumu için son 24 saat

TAHRAN ÇITAYI GENİŞ TUTUYOR
Süleymaniyeli bir gazeteci arkadaşımın sözleri çok önemli. Şöyle söylüyor: “Türkiye’nin sert politikaları siyasiler ve yöneticileri hedef alır ve daha insani anlaşılır bir durumdur ama İran aynı yolu denemez, halkı kışkırtmak için yöneticiler üzerinden baskı kurar, yönetimlerle iş birliği yaparak kazançlı çıkarken, acısını sertlik politikaları uyguladığı halktan çıkarır. Ancak satrancı daha iyi oynar. Türkiye ‘referandum olursa diye’ cümleye başlarken, İran ‘bağımsızlık olursa diye’ cümleye başladı. İran siyasi ve politik çıtasını daha geniş tutuyor.”

PETROLÜN FAYDASI OLMAMIŞ
Dünya petrol rezervlerinin %7’sini barındıran Kerkük’te durum içler acısı bir halde. Kerkük harap, Kerkük acılar içinde. ‘Kara altın’ın Kerküklüler için hiç bir artısı olmamış. 2003’den bu yana kentte yatırımların nerede, nasıl yapıldığı bir muamma ve tartışma. Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminden bu yana Kerkük Petrol Müdürlüğünün işlettiği 6 petrol kuyusu var. Ve bu kuyular dünyaya zenginlik ihracat ederken, Kerkük halkı terörün ve siyasi tartışmaların ortasında kalmış. Referandum için Erbil ve Süleymaniye’de 710 gazeteci, güvenlik problemi sebebiyle Kerkük’te ise 33 gazeteci akredite oldu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...