Güney Kore'den görüşme çağrısı

Güney Kore'den görüşme çağrısı

DÜNYA Haberleri

Güney Kore, Kuzey Kore'yle sınırındaki sanayi bölgesinin yeniden açılması için Pyongyang yönetimiyle yeni görüşme çağrısında bulundu.

Seul'ün teklifi, Kuzey Kore'nin Güney Koreli yetkilileri araç gereci teftiş etmek ve gereken bakımı yapmak için bölgeye davet etmesinin ardından geldi.Güney ve Kuzey Kore arasındaki işbirliğinin nadir örneklerinden olan Kaesong sanayi bölgesi, Nisan ayında taraflar arasındaki gerginliğin ardından kapatılmıştı. Geçen ay yapılması planlanan görüşmeler, bürokratik konulardaki anlaşmazlıkların ardından iptal edilmişti. Güney Kore yetkilileri, yeni görüşme teklifinin, bir süre kesildikten sonra yeniden faaliyete geçirilen, iki ülke arasındaki telefon hattı aracılığıyla yapıldığını açıkladı. Seul, taraflar arasındaki görüşmenin Cumartesi günü yapılmasını öneriyor. İki ülkenin sınırında, Kuzey Kore toprakları içindeki Kaesong Sanayi Kompleksi'nde, 123 Güney Kore şirketinin fabrikaları var. Bu fabrikalarda çalışan 53 bin Kuzey Koreli işçi var ve buradan elde edilen kazanç Kuzey Kore'nin başlıca gelir kaynaklarından birisi. Kuzey Kore, yağmur mevsimi başlamada, fabrikalarındaki araç gereçleri ve makineleri koruma altına almak için Güney Kore şirketlerinin bölgeye girmesine izin vereceğini açıkladı.
Bu açıklama öncesinde Güney Kore şirketleri, bölgeden tamamen çekileceklerini ve fabrikalardaki araç, gereç ve makineleri başka bir bölgeye nakledeceklerini söylemişlerdi. Güney ve Kuzey Kore yetkilileri, 2007 yılından bu yana en üst düzey görüşmeler için Haziran ayında biraraya gelmeyi kararlaştırmış ancak görüşmeler, heyetlerde kimlerin bulunacağı konusundaki anlaşmazlık nedeniyle iptal edilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...