İstanbul'da Mısır zirvesi, 'Çatışmalar bitsin, Mursi bırakılsın'

İstanbul'da Mısır zirvesi, 'Çatışmalar bitsin, Mursi bırakılsın'

GÜNDEM Haberleri

Mısır'daki darbenin ardından tatilini yarıda kesen Başbakan Erdoğan, bakanlarıyla zirve yaptı. Toplantıda Türkiye'nin Mısır'la ilgili önceliklerinin yer aldığı 10 başlık ortaya çıktı.

Mısır'da yaşanan darbenin ardından tatilini yarıda kesen Başbakan Erdoğan, Dolmabahçe'deki ofisinde bakanlarıyla zirve yaptı. Toplantıda Türkiye'nin Mısır'la ilgili önceliklerinin yer aldığı 10 başlık ortaya çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün tatilinden erken dönerek İstanbul'da kurmaylarıyla Mısır zirvesi yaptı. Mısır'da yaşanan darbenin değerlendirildiği 3 saatlik toplantıda Türkiye'nin yol haritası ve beklentileri görüşüldü. Toplantıda Mısır'da çatışma ortamının bitirilmesi, biran önce adil ve güvenli bir seçim yapılması, Mursi'nin serbest bırakılmasının da içinde bulunduğu 10 öncelikli beklenti öne çıktı.
MİT Müşteşarı da katıldı
Erdoğan başkanlığında dün Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde yapılan Mısır toplantısı yaklaşık 3 saat sürdü. Erdoğan'ın son gelişmeleri değerlendirmek için tatilinden erken döndüğü toplantıya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu ile Başbakanlık Başdanışmanı Yalçın Akdoğan katıldı. Toplantıya katılan MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da Mısır'daki son gelişmelerle ilgili bilgi verdiği öğrenildi. Davutoğlu ve Bağış da toplantıda Mısır'daki gelişmelerle ilgili yabancı bakanlarla yaptıkları görüşmeleri aktardı.
Toplantıda seçimle işbaşına gelmiş Mursi'nin görevden alınmasının kaygı verici olduğu ve demokrasilerde darbelerin kabul edilemeyeceği görüşü öne çıktı. Toplantıda "Seçimle gelen yönetim seçimle gider. Halkın istediği olmazsa demokrasi zedelenir, darbe nedeniyle kaybeden Mısır halkı olacaktır. Mısır'da yaşanan olumsuzluklar da tüm bölgeyi etkiler" vurgusu yapıldı.
Toplantıda Türkiye'nin Mısır'daki gelişmelerle ilgili beklentileri ise şu 10 başlık olarak öne çıktı:
nbsp;* Mısır'da çatışma ortamı bitirilmeli. Taraflar arasında yaşanacak gerilim önlenmeli. Buna yönelik taraflardan mesajlar verilmeli. nbsp;
nbsp;* Bir an önce adil ve güvenli bir seçim yapılmalı. Tüm siyasi aktörler seçime özgürce katılmalı. Mısır halkının özgür tercihine saygı gösterilmeli.
nbsp;* Yönetim kısa sürede seçilmişlere devredilmeli
nbsp;* Mursi ile birlikte gözaltına alınanlar serbest bırakılmalı. Can güvenlikleri sağlanmalı.
nbsp;* Avrupa Birliği üyeleri başta olmak üzere batı ülkeleri demokrasiye uygun tavır alarak darbeye tepki göstermeli.
nbsp;* Mısır'da seçimle başlayan demokratik süreç zedelenmemeli. Herkes bunun için üzerine düşeni yapmalı.
nbsp;* Devrimin kazanımları gölgelenmemeli. Mısır'daki demokratik olumsuzluklar bölgedeki tüm ülkeleri etkiler.
nbsp;* Mezhepsel çatışmaların olması ve bölgeyi etkilemesinin önüne geçilmeli.
nbsp;* Bölge ülkeleri de demokrasi ve kalıcı barış için devreye girmeli. Ortadoğu'da barış için özel çaba gösterilmeli.
nbsp;* Başta Mısır olmak üzere bölge ülkelerini karıştırmak ve tahrik etmek isteyenlerin tavırlarına alet olunmamalı.
Gazze ziyareti tartışılıyor
nbsp;Mısır'da yaşanan darbenin arkasından Erdoğan'ın Gazze ziyaretinin ne zaman yapılacağı da merak konusu oldu. AK Parti kulislerinde Mısır'da yaşananların ardından gezinin bir süre ertelenebileceği belirtiliyor. En son yapılan plana göre Gazze'ye Mısır üzerinden gidilmesinin düşünüldüğü öğrenildi. Bir AK Parti yöneticisi de "Ne zaman gidileceği daha belli değil. Değerlendiriliyor. Önümüzdeki günlerde göreceğiz" dedi.
'Temel esas halkın seçtikleri'
Davutoğlu toplantının ardından yaptığı açıklamada, "25 Ocak devrimi 21'inci yüzyılın ilk büyük devrimidir. Bu devrimin kazanımlarını korumak her kesimden bütün Mısırlıların temel önceliği olmalıdır. Biz, 'Arap Baharı'nın Arap kışına döndüğünü Arapların ve Müslümanların demokrasiyle yönetilemeyeceği, bunu hak etmedikleri' şeklindeki bütün değerlendirmeleri toptan reddediyoruz. Her halk kendi özgür iradesiyle kendi yöneticilerini seçme hakkına sahiptir. Bu ortamı da sağlayacak en temel araç sandıktır ve halktan alınacak destektir. nbsp; Mısır halkının her kesimini kucaklıyoruz. Bizim tercihimiz ise Mısır halkının tercihi olmuştur ve olacaktır. Mısır halkı neyi tercih ederse o tercih için bizim için temel tercih olacaktır ve politikalarımızı yönlendiren temel esas olacaktır. Bundan sonra takip edilecek süreçte en temel esas desteğini sadece ve sadece halktan alan seçilmiş otoritelerin yönetimi devralmasıdır." Davutoğlu, dün ayrıca ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefonda görüşerek Mısır'daki son gelişmeleri ele aldı. (MİLLİYET)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...