Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İbadi ve Ruhani arasında referandum görüşmesi

İbadi ve Ruhani arasında referandum görüşmesi

DÜNYA Haberleri

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Irak Başbakanı İbadi ile IKBY'nin anayasaya aykırı sözde bağımsızlık referandumunu görüştü

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, Irak Başbakanı  Haydar el-İbadi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) anayasaya aykırı sözde  bağımsızlık referandumunu görüştüğü bildirildi. 

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan  İbadi ile telefonda görüşen Ruhani, bölgesel ve uluslararası tepkilere rağmen  IKBY'nin bugün yapmayı planladığı referanduma karşı olduklarını yineledi.
 
Söz konusu referandumun gerçekleşmesinin "Irak'ın birliğinin yanı sıra  bölgenin güven ve istikrarı için tehdit oluşturacağına" dikkati çeken Ruhani,  "Tahran'ın, Irak'ın birliğini korumak için Bağdat'ın atacağı her türlü adımı  destekleyeceğini" kaydetti.
 
İbadi ise hükümetin, Irak'ın bütün topraklarını terör çetelerinden  kurtarmak için çaba sarf ettiğine vurgu yaparak, "Hükümetimiz, Irak'ın birliği ve  vatandaşların barış içerisinde yaşamasını tehdit eden tek taraflı ve anayasaya  aykırı olarak gerçekleştirilmesi planlanan referandumu reddediyor ve sonuçlarını  da tanımıyor." ifadesini kullandı.
 
İbadi, ülkenin toprak bütünlüğü ve vatandaşların güvenliği için  birtakım adımlar attıklarına işaret etti.
 
IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya  geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak  şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.
 
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum  kararının "anayasaya aykırı" olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını  söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz  olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...