Konservedeki ölümcül tehlike
YAŞAM Haberleri
Sonbahar mevsimi, kadınların kışlık gıdalarını hazırlamak adına büyük bir gayrete girdiği dönem.
Canan ERASLAN
Pek çok kişi evde konserve yaparak kışın taze sebze lezzeti almak, diğer yandan ekonomi yapmak istiyor. Ancak bu amaç uğruna zehirlenmek de mümkün. Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı Aşkın Uzel, yapılan bilinçsiz işlemlerin ölümcül bir zehirlenme türü olan ‘botulismus vakasına’ sebep olabileceği uyarısında bulundu. Bu tehlikeyi yaşamamak için Uzel, şu tavsiyelerde bulundu:
¥ Evdeki konserve için cam kavanozlar kullanılmalı, plastikten kaçınılmalı. Plastik kapaklar gıdaya uygun olmalı.
¥ Kapaklar en az 15-20 dakika kaynatılmalı, her kullanımda yenilenmeli.
¥ Kavanozda, kapakta şişkinlik ve sızıntı olmamalı. Şekli bozulan kapağın olduğu konserve yenmemeli.
¥ Konserve satın alıyorsanız, yine ambalajına bakın. Şişme varsa almayın, son kullanma tarihine mutlaka bakın.