Merkel koltuğunu korudu

Düzenleyen:
Merkel koltuğunu korudu

DÜNYA Haberleri

Almanya’da Merkel hükümetinin koalisyon partileri büyük oy kaybına rağmen seçimin galibi oldu. 2013’te 41,5 olan oyları 32,9’a indi. Koalisyon ortağı sosyal demokratlar “Bu kez biz yokuz” dedi.

Almanya dün seçim heyecanı yaşadı. Kayıtlı 720 bini Türk kökenli 61,5 milyon seçmen 42 parti için oy kullandı. Seçimde aday gösterilen 92 Türk de vekil olabilmek için yarıştı.
Genel seçimin sandık çıkış anketlerine göre, Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) birinci oldu.
Resmi olmayan sonuçlara göre, CDU ve Bavyera eyaletinde kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) toplamda yüzde 32,9 oranında oy aldı. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 20,08’de kaldı.
Koalisyon hükümetinde yer alan CDU/CSU ile SPD 2013’te yapılan son seçimlere kıyasla oy kaybederken, CDU/CSU’nun oylarında yüzde 8,6 oranında düşüş görüldü.
SPD yüzde 4,9 oranında oy kaybederek İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en düşük oyu aldı. 4 yıl önce yapılan genel seçimlerde yüzde 5’lik baraja takılan aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) ve Hür Demokrat Parti (FDP) oy oranlarını önemli ölçüde artırarak bu kez meclise girdi. AfD yüzde 13,1 ile üçüncü olarak ilk kez mecliste yer alacak. FDP de yüzde 10,5 ile dördüncü parti olacak ve yeniden meclise girecek. Yeşiller yüzde 8,9 ile beşinci sırada yer alırken, Sol Parti de yüzde 8,9 oy oranına ulaşarak meclise girmeye hak kazandı.
Buna göre, Almanya Federal Meclisinde milletvekili dağılımı şu şekilde oldu: CDU ve CSU 218, SPD 138, AfD 87, FDP 70, Yeşiller 59 ve Sol Parti 59.
“HEDEFE ULAŞTIK”
2005 yılından bu yana oturduğu Başbakanlık koltuğunu koruyan Angela Merkel, sonuçlar netleşmeye başladığı dakikalarda, “Seçim kampanyamızın stratejik hedeflerine ulaşmaktan dolayı mutluyum. CDU ve CSU olarak en güçlü birliğiz. Hükümeti kurma görevimiz var. Bize rağmen bir hükümet kurulamaz” dedi.
“SEÇİMİ KAYBETTİK”
SDP Genel Başkanı Martin Schulz ise seçimde hayal kırıklığına uğradı. Partisinin muhalefette kalacağını ifade eden Schulz, iktidar ortağı olarak girdikleri genel seçimleri kaybettiklerini belirterek, “Bugün (dün) sosyal demokrasi için zor ve acı bir gün. Seçim hedefimizi kaçırdık” dedi.
“AŞIRI SAĞ” KUTLAMASI
Bu arada Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen, Almanya’da yapılan seçimlerde meclise girmeyi başaran aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’ni (AfD) “tarihi başarısından” dolayı kutladı. Le Pen mesajında,  “Tarihi skor nedeniyle müttefikimiz AfD’yi tebrik ediyorum. Bu, Avrupa halklarının uyanışının yeni bir sembolüdür” açıklaması yaptı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...