Dersim'in 38 kozmik belgesi sır kalacak

Dersim'in 38 kozmik belgesi sır kalacak

GÜNDEM Haberleri

Dersim katliamının gerçek yüzünü ortaya koyan 38 belgenin dönemin iktidarı tarafından 'gizlilik' kaydına alındığı ve açıklanmaması için özel kanun hazırlandığı ortaya çıktı.

1937 yılında baş gösteren Dersim katliamına ilişkin 150 bin belge TBMM Dilekçe Komisyonuna gönderildi. Söz konusu belgeler TBMM'nin kozmik odasına alındı. Milletvekillerine belgelerin kopyası verilmezken inceleme olanağı açıldı. Ancak bu belgelerden 38'i ise o dönemde gizli kalması ve açıklanmaması için özel yasa hazırlandığı gerekçesiyle meclisin kozmik arşivine alındı. Söz konusu belgelerin paylaşılmasının yasak olduğu için gizlenmeye devam edeceği öğrenildi.ARŞİVLER AÇILABİLİR
Öte yandan, AK Parti'li vekillerin bu belgelerin tamamının kamuoyu ile paylaşılmasını önerdiği, 38 kozmik belgenin de gerekli yasal değişiklik yapılarak açıklanmasını önerdiği ifade edildi. Meclis başkanlığının ve AK Parti'nin önde gelen isimlerinin bu önerilere sıcak baktığı, eylül ayı başlarında başta Dersim belgeleri olmak üzere, Said Nursi, Şeyh Sait ve Seyit Rıza'nın ölümlerine ilişkin gizli tarih arşivlerinin açıklanması için bir çalışmaya başlayacağı aktarıldı.
13 BİN KİŞİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ
1937 yılında Dersim'de TSK tarafından başlatılan harekâtlarda, Dersim'de yaşayan 13 binden fazla vatandaş, 199 asker hayatını kaybetti. 12 bin insan da zorunlu göçe tabi tutulmuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...