Kuzey Irak'ta tartışmalı referandum yapıldı

Düzenleyen:
Kuzey Irak'ta tartışmalı referandum yapıldı

DÜNYA Haberleri

IKBY Başkanı Mesud Barzani bütün uyarılara rağmen bağımsızlık referandumu ile bölgede yeni gerilimin fitilini ateşledi. Kerkük’e asker gönderme kararı alan Bağdat, oy kullanan devlet memurlarının görevden uzaklaştırılacağını açıkladı.

Çetiner Çetin ERBİL

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin meşru görmediği referandumdan vazgeçmeyerek sandık başına gitti. Türkmen ve Arapların boykot ettiği referanduma daha önce karşı çıkan İslami Toplum Partisi (Komela), tavrını değiştirerek seçmenlere “evet” oyu kullanmaları çağrısında bulundu. Komel gibi referanduma karşı duran Goran (Değişim) Hareketi ise yazılı açıklama yaparak, seçmenlerinin “evet” ya da “hayır” oyu kullanması konusunda kararı vatandaşlara bıraktıklarını belirtti.

“TÜRKİYE İÇİN TEHDİT DEĞİLİZ”

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani oyunu kullandıktan sonra referandumu değerlendirdi. Barzani “Sadece halkımızın bağımsız olmak istediğine dair iradesini dünyaya göstermek istiyoruz. Referandum 26 Eylül’de Kürdistan devletini ilan edeceğimiz anlamına geliyor. Kürdistan Bölgesi Irak’la ciddi bir diyalog istiyor. Yarın da Irak bayrağını burada göreceksiniz. Kaldırmayacağız” ifadelerini kullandı. Türkiye gazetesinin “Yarından sonra Türkiye ile ilişkileriniz nasıl şekillenecek. Türkiye’den gelen tepkiler ve uyarıları nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna Barzani; “Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi. 1991’den bu yana iyi ilişkilerimiz oldu. En zor zamanlarda bize yardım ettiler. Müteşekkiriz. Bugünkü süreç, Irak Kürdistanı çerçevesindedir. Komşu ülkelerle ilgili olduğu şeklinde anlaşılmasını istemiyoruz. Bağdat’tan ümidimizi kestiğimiz için bu yola girdik. Referandum 26 Eylül’de Kürdistan Devleti’ni ilan edeceğimiz anlamına geliyor. Sayın Cumhurbaşkanı ve tüm Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi. Türkiye zor günlerde hep yanımızda oldu. Türkiye bunu kendisi için tehdit olarak görmemeli. Ne Türkiye ne de başka bir ülke için tehdit değiliz” dedi.

MALİKİ: İSRAİL’İN AYRILIK PROJESİ

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri Maliki, referandumu “Irak halkının birliğine karşı savaş” olarak nitelendirdi. Maliki “Referandumun Irak geneli ve Kürdistan bölgesi özelinde tehlikeli yansımaları olacak. Hükümet referandumu iddia edenleri tamamen boykot etmeli. Arap, Kürt ve diğer bileşenler, İsrail’in bu ayrılık projesine karşı durmalı. Hükûmet de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerdeki Türkmen, Arap, Ezidi ve diğer bileşenlerin can güvenliğini sağlamalı” diye konuştu.

KERKÜK’E ASKER GİDİYOR

Bu arada referandumun başlamasının ardından Irak Temsilciler Meclisi toplandı. Meclisi Konsey Başkanı Dr. Salim Cuburi, Kerkük’e ve tartışmalı diğer bölgelerdeki vatandaşların güvenliğini korumak için asker gönderme kararı alındığını açıkladı. Meclis ayrıca IKBY denetimindeki bütün sınır kapılarının da kapatılmasına karar verildiğini duyurdu. Meclis Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Hakim Zamili ise yaptığı açıklamada, “Kerkük’teki petrol kuyularının merkezi yönetime teslim edilmesi ve referandumda oy kullanan devlet memurlarının görevden uzaklaştırılması kararı verildi” dedi. Zamili, söz konusu kararın güvenlik ve diğer bürokratik alanlarda görev yapan bütün memurları kapsayacağını söyledi. Oy verme işleminin ardından ise Kerkük Valiliği, kentte sokağa çıkma yasağı ilan etti. 

PKK İLE HAŞDİ ŞABİ ÇATIŞTI 

Öte yandan Salâhaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde, Haşdi Şabi militanları ile Peşmerge güçleri arasında çatışma çıktığı iddia edildi.  Tuzhurmatu’dan Diyala’nın Hanekin ilçesine gitmekte olan 8 kişilik Peşmerge grubuna Haşdi Şabi tarafından ateş açıldığı ve 1 Peşmergenin hayatını kaybettiği öne sürüldü.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...