Temel Reis bizi kandırmış

Temel Reis bizi kandırmış

DÜNYA Haberleri

Alman bilim adamı, 1870'te ıspanaktaki demir oranını 10 kat fazla hesapladı. Yanlış 67 yıl sonra düzeltildi ancak kanaat yıkılamadı.

Ispanaktaki demir miktarının zamanında Alman kimyacı tarafından yanlış hesaplandığı, ıspanakta zannedildiği kadar demir olmadığı ortaya çıktı. Çizgi film karakteri Temel Reis'in de bu yanlış hesap üzerine bina edildiği belirlendi. Matematikçi ve bilim adamı Samuel Arbesman, Alman kimyacı Erich von Wolf'un yanlış hesaplaması sebebiyle ıspanaktaki demir miktarının gerçekte olduğunun 10 katı fazla olarak kayıtlara geçtiğini ifade etti. Bunun ondalık hesaplama hatasından kaynaklandığı bildirildi. Von Wolf'un 1870'te ıspanak ve yeşil sebzelerde demir miktarını araştırdığını belirten Arbesman, Alman kimyacının, 100 gram ıspanakta 3.5 miligram demir bulduğunu ama bunun yanlışlıkla kayıtlara 35 miligram olarak geçtiğini ifade etti. Bu yanlış hesap sebebiyle insanlar arasında ıspanağın demir bakımından olağanüstü zengin olduğu şeklinde bir kanaat yerleşti. Von Wolf'un hatası 1937'de düzeltilse de ıspanaktaki demir halk arasında efsane olarak kaldı. Arbesman, bu tespitini, "Yarı Ömür Gerçekleri: Niçin Her Bildiğimizin Bir Son Kullanma Tarihi Vardır" isimli kitabında yazdı. Kitapta başka birçok bilimsel yanlışlık bulunuyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...