Aman dikkat! Bal 'zehir' olmasın

Düzenleyen:
Aman dikkat! Bal 'zehir' olmasın

Ekonomi Haberleri

Balparmak firmasının sahibi Özen Altıparmak “Çeşitli kimyasal karışımlara müsait olan petek bal, birçok tehlike barındırıyor. Bunun süzülerek satılması lazım” dedi.

Cabir Tuğrut

Gün geçmiyor ki, gıda sektörünün en tatlı besin ürünlerinden bal hakkında olumsuz bir şey duymayalım. Sık sık glikozlu, şuruplu, şeker katkılı veya daha değişik hilelerle gündeme gelen bal ile ilgili önemli bir uyarı da sektörün içinden geldi. Türkiye’nin önemli üretici ve paketleyicilerinden Balparmak firmasının sahibi Özen Altıparmak, özellikle petek bal konusunda doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. İstanbul’da 29 Eylül’de başlayacak 45’inci Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Altıparmak “İnsanlar petek balın daha doğal olduğunu düşünüyorlar, hâlbuki işin aslı öyle değil” dedi. En tehlikeli balın, petek halinde satışa sunulan ürünler olduğunu belirten Altıparmak “Süzme bal petekten elde edilir. Normalde bunun süzülerek tüketicilere sunulması lazım. Ancak korkanlar, bu balı süzmezler. Çeşitli karışımlara daha müsait olan petekli bal, birçok tehlikeyi içinde barındırıyor. Mesela petekteki bal mumları kimyasal barındırıyor. Böylece hem halkın sağlığı ile oynuyorlar hem de yasa dışı yollardan haksız kazanç elde ediyorlar. O sebeple bal alırken, mutlaka süzme bal tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

BALIN YÜZDE 30’U SAHTE

Bu arada piyasada sahte bala yönelimin arttığına dair önemli bir açıklama da Uluslararası Bal Komisyonu Kongresi Eş Başkanı Aslı Elif Tanuğur Samancı’dan geldi. Dünyada ve Türkiye’de üretilen balın yüzde 25-30’unun sahte olarak uluslararası ticarette dolaştığının altını çizen Samancı “Bu çok büyük bir problem. Her geçen gün oranı ve miktarı artıyor. Sahte bal üreticilerinin amacı bilimi yanıltmak. O nedenle bilimsel analizleri bile geçebilecek yöntemleri uyguluyorlar” dedi. “Öyle firmalar var ki istenilen renk ve kokuda ballar üretip satabiliriz iddiasındalar” ifadelerini kullanan Samancı “Orijin değiştirme büyük sorun. Çin ballarında çok büyük sahtecilik ve problem var. Ama Çin ballarının bazı ülkelere girişi yasak. Ama bu ballar farklı ülkeler üzerinden girebiliyor. Sonuçta bu sahte bal bir şekilde tüketime giriyor, raflara ulaşıyor. Bal olmayan ürünler bal adı altında satılıyor. Bu da arıcılığa büyük bir zarar veriyor” değerlendirmesinde bulundu. Samancı, doğru ve sağlıklı yöntemin kovandan itibaren üretimi takip etmek olduğuna vurgu yaparak, sözleşmeli arıcılık modeline geçilmesi gerektiğine işaret etti. 

DÜNYA ARICILIĞININ OLİMPİYATLARI TÜRKİYE'DE

Öte yandan, dünyanın en kaliteli ballarının üretildiği Anadolu, coğrafyamızın doğal zenginliğini tanıtması adına önemli bir fırsat yakaladı. Çok zengin flora kaynaklarını bünyesinde barındıran Türkiye, 120 yıl önce Brüksel’de başlatılan 45’inci Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi’ne ev sahipliği yapmaya hak kazandı. Dünya arıcılığının olimpiyatları olarak değerlendirilen etkinlik, 29 Eylül-4 Ekim 2017 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılacak. Balparmak’ın platin sponsorluğunda ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenecek organizasyona bal üretiminde söz sahibi Türkiye gibi Çin, ABD, İran ve Rusya başta olmak üzere 110 ülkeden 10 bin kişi katılım sağlayacak. Dünya çam balı ihtiyacının yüzde 90’ı gibi büyük bir rakamı karşılayarak liderliğini koruyan Türkiye’den 149 katılımcı 223 farklı bal ile yer alacak. Yarışma için dünyadan 450 numune, Balparmak AR-GE Merkezi laboratuvarında analiz ediliyor. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...