Ablukadaki Doğu Guta'da eğitim mücadelesi

Düzenleyen:
Ablukadaki Doğu Guta'da eğitim mücadelesi

DÜNYA Haberleri

Suriye'nin başkenti Şam'da Esed rejiminin abluka altında tuttuğu Doğu Guta'da aileler, çocuklarının okul masraflarını karşılayamıyor.

Suriye'de Beşşar Esed rejimi, askeri kuşatma altında tuttuğu Doğu Guta'ya kırtasiye malzemesinin girişine izin vermiyor. Okulların açılmasıyla artan fiyatlar, ailelerin bütçesini zorluyor.

Esed rejimi, yaklaşık 6 yıldır abluka altında tuttuğu bölgeye, insani yardımların yanı sıra kırtasiye malzemesinin sokulmasını da engelliyor. Okulların açılmasıyla kırtasiyeye talebin artması, fahiş fiyatları da beraberinde getirdi.

Aylık geliri yaklaşık 25 bin Suriye lirası (175 lira) olan aileler, okula gönderdikleri her bir çocuğun kitap, defter, kalem gibi masrafları için en az 5 bin Suriye lirasını (yaklaşık 35 TL) gözden çıkarmak zorunda.

Ablukadaki Doğu Guta'da eğitim mücadelesi

'OKULLARIMIZ ÇOK KÜÇÜK'

Muhaliflerin kurduğu geçici hükümete bağlı Doğu Guta Eğitim Müdürü Adnan Selik, "Doğu Guta bölgesinde 140 okulumuz eğitim hizmeti veriyor. Eğitim kadromuzda yaklaşık 3 bin 400 öğretmenimiz yer alıyor." dedi.

Öğrencilere yeni kitap temin etmekte güçlük yaşadıklarını vurgulayan Selik, "Ders kitaplarımız 2014-2015 yılından kalma ve artık kullanılamaz hale geldi." diye konuştu.

Yaşadıkları zorlukları AA muhabirine anlatan 11 yaşındaki Zekeriye Cuma, "Okulumuzda kitaplar eksik ve çok eski. Defter ve kitap fiyatları da çok arttı." ifadesini kullandı.

12 yaşındaki Muhammed Cevat da "Defterler eskiden 50 Suriye lirasına (33 kuruş) satılırken, şimdiki fiyatı 700 Suriye lirası (4,6 lira). Defterlerin fiyatı neredeyse 15 kat arttı. Çok eski çantaları kullanıyoruz. Okullarımız da çok küçük, daha büyük okullar istiyoruz." dedi.

ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI, DERSLİKLER YETMİYOR

Doğu Guta'daki bir okulun müdürü Ömer Riyhani de geçen yıla göre daha fazla öğrencinin kayıt yaptırdığına işaret ederek "Rejim tam olarak uymasa da 'çatışmasızlık bölgeleri' anlaşması bölgeye bir nebze sakinlik getirdi. Bu nedenle öğrenci sayımız arttı. Örneğin benim okulumda geçen sene birinci sınıfa kaydolan öğrenci sayısı 125'ti, şimdi ise 240’ı buldu." diye konuştu.

Yeni sınıfların açılması gerektiğini vurgulayan Riyhani, "Okullar yetmiyor çünkü çoğu rejimin saldırılarının hedefi oldu ve yıkıldı." ifadesini kullandı. 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...