Darphane grev kararı aldı

- Güncelleme:
Darphane grev kararı aldı

Ekonomi Haberleri

Yıllık karı 68 milyon TL olan darphanede ortalama maaş 1524 TL olunca sendika greve çıkma kararı aldı.

Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya 8 Temmuz'da greve çıkılacağını bildirdi. Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya, altın, bozuk para, pasaport, nüfus cüzdanı gibi kıymetli evrakların basıldığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne bağlı iş yerlerinde, 8 Temmuz'da greve çıkılacağını bildirdi. Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya, Türkiye'nin en eski kuruluşlarından darphanede ücret adaletsizliği yaşandığını savunarak, 15 yıllık kıdeme sahip işçilerin yüzde 99'unun evli ve çocuklu olduğunu, yüzde 65'inin de kirada oturduğunu belirtti. "2012 karının 68 milyon lira olduğu, 2013'ün ilk 6 ayında 12 aylık işin üretildiği bir iş yerinde, ortalama bin 524 lira ücretin, insan onuruna yakışır bir ücret olduğunu düşünmüyoruz" diyen Akkaya, ücret ortalamasını 2 bin liraya çekilecek bir çalışmanın yapılmasını talep ettiklerini söyledi. Toplu İş Sözleşmesi'nde yer alan idari maddelere uyulmadığını, son yıllarda, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında eksiklikler bulunduğunu, meslek hastalıklarında artış gözlendiğini öne süren Akkaya, karşılanamayacak taleplerde bulunmadıklarını ifade etti. Akkaya, şunları kaydetti:


"Uzun yıllardır bu işletmede çalışan üyelerimiz, son dönemde uygulanmaya başlanan gereksiz ve aşırı güvenlik önlemlerine maruz bırakılmakta, esas işlerinden farklı işlerde çalıştırılmakta, bu uygulamaların da ceza mahiyetinde yapıldığı görülmektedir. Üyelerimizin, yaptıkların işin sorumluluğuna bağlı olarak aldıkları ücretler de oldukça düşük kalmaktadır. Sendikamız, tüm bu sorunların toplu sözleşme masasında çözülememesi üzerine greve çıkma kararı almıştır. 8 Temmuz Pazartesi saat 14.00'te, İstanbul'daki Beşiktaş - Yıldız adresindeki Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü binası önünde, yapacağımız basın açıklamasının ardından üyelerimiz greve çıkacaktır."


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...