Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yöresel lezzetler geleneksel yöntemlerle kışa hazırlanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Yöresel lezzetler geleneksel yöntemlerle kışa hazırlanıyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Şanlıurfalı çiftçiler, geleneksel yöntemlerle elde edilen üzüm şırası ile pekmez, pestil, kesme ve cevizli sucuk hazırlıyor.

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da, bağ bozumunda toplanan üzümler, asırlardır geleneksel yöntemlerle pekmez, pestil, kesme ve ceviz sucuğuna dönüştürülüyor.

Hilvan ilçesine bağlı Ovacık Mahallesi'ndeki bağlardan toplanan üzümler, traktörle şire alanına taşınıyor.

Çuvallara doldurulduktan sonra taş havuzlarda yöreye has beyaz toprakla birlikte ezilerek çıkarılan üzüm şırası, büyük bakır kazanlarda ve odun ateşinde saatlerce kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor.

Pekmez soğutulduktan sonra un ve Mısır nişastası katılarak elde edilen bulamaç, kepçeler yardımıyla bezler üzerine çeşitli kalınlıklarda yayılarak güneşte kurumaya bırakılıyor.

Günlerce güneşte bekletilerek pestile dönüşen ürünler, yırtılmaması için dikkatli bir şekilde bezlerden ayrılarak serin bir ortama alınıyor.

Ceviz sucuğu ise cevizlerin bir ipe dizilerek pekmeze batırılıp kurutulmasıyla elde ediliyor.

Kadın, erkek, çocuk herkesin katkıda bulunarak hazırladığı doğal ürünler, daha sonra kış sofraları için satışa sunuluyor.

Yöresel lezzetler geleneksel yöntemlerle kışa hazırlanıyor

"ÜRÜNLERİMİZ MARKA HALİNE GELDİ"

Üzüm üreticisi 70 yaşındaki Hüseyin Balay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardan beri babalarından öğrendikleri tarifle mahallerinde yetişen üzümleri pekmez, sucuk ve kesme haline getirdiklerini söyledi.

Zor ve zahmetli bir iş yaptıklarını anlatan Balay, şunları kaydetti:

"Bizler burada şıramızı imece usulu yapıyoruz. Burada yetişen üzüm, toprağından dolayı çok verimli ve kaliteli. Ürünler doğal ve organik, hiç bir katkı maddesi yok. Bazı yerlerde pekmeze glikoz şurubu katarak satıyorlar. Buralarda asla öyle bir şey yaplımaz. Bu yörede yapılan ürünler zamanla bir marka haline geldi. Bizim Ovacık (Hasanik) ürünleri çok kaliteli. Ürünlerimiz yurdun bir çok bölgesine satılıyor. Birçok tüccar bizden aldıkları ürünlere şeker veya glikoz karıştırarak satıyormuş. Bunlar bizi üzüyor." diye konuştu.

Yöresel lezzetler geleneksel yöntemlerle kışa hazırlanıyor

Balay, pekmez fiyatlarının da düşük olduğundan yakındı.

Emine Şıldır da yıllardan beri annesinden öğrendiği tarifle pekmez yaptığını belirterek, "Bu iş buralarda büyüklerden öğrenilir. Buranın mayası farklıdır. Herkes pekmez yapar ama bizim gibi yapamaz" dedi.

YAĞMUR YAĞMAMASI İÇİN DUA EDİYORLAR

Geçimini bağcılıktan kazanan Emine Okalı ise zor ve zahmteli bir iş yaptılarını belirtti.

Günlerçe bağda kaldıklarını ifade eden Okalı, şunları anlattı:

"Sabah topladığımız üzümleri burada sıkıp suyunu çıkarıyoruz. Kaynattıktan sonra içine un ve mısır nişastası katarak tepsilere döküyoruz. Donduktan sonra bıçaklarla kesiyoruz. Günlerce güneşte beklettikten sonra topluyoruz. Buna da kesme adı verilir. Her sene kış için yoğun bir hazırlığımız olur. Bizim işlerimiz sonbaharda başlıyor. Yağmur yağmaması için dua ediyoruz. Yağmur yağdığı zaman bütün emeğimiz heba oluyor. Onun için elimizi Çubuk tutuyoruz. İnşallah yağmurlar geç başlar."

Evinin bahçesinde yetiştirdiği cevizlerle sucuk yapan Fatma Taşdemir ise yıllık yaklaşık 200 kilogram cevizli sucuk yaptığını söyledi.

Cevizli sucuğun kilosunu 60 liradan sattıklarını dile getiren Taşdemir, "Eylül ayının ortalarında pekmez yapmaya başlarız. Pekmez yapmaya başlayınca köydekiler birbirine yardım eder. Burada yıllarca böyle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yöresel lezzetler geleneksel yöntemlerle kışa hazırlanıyor

Yöresel lezzetler geleneksel yöntemlerle kışa hazırlanıyor

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...