Madımak dosyasının zamanaşımı süresi 2023'te doluyor

/ Kaynak: CHA
Madımak dosyasının zamanaşımı süresi 2023'te doluyor

GÜNDEM Haberleri  / CHA

Sivas olaylarıyla ilgili açılan Madımak soruşturmasında, olayla ilgili Ankara'da açılan davada karar verildiği için zaman aşımı süresi 2023'de doluyor.

Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği tarafından 2 Temmuz 1993'te meydana gelen Sivas olaylarıyla ilgili açılan soruşturmada, olayla ilgili Ankara'da açılan davada karar verildiği için zaman aşımı süresinin 2023 yılında dolduğu belirtiliyor. nbsp;2009 yılında Sivas Emniyet Müdürlüğü'ne başvuran bir gizli tanığın ifadeleri üzerine, Sivas olaylarıyla ilgili açılan yeni soruşturma Malatya TMK. 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülüyor. 20 yıl önceki olaylarla ilgili soruşturmayı derinleştiren savcılık Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Erzurum Başsavcıvekilliği'nden Başbağlar dosyasını istedi. nbsp;Erzurum Başsavcıvekilliği, Başbağlar soruşturmasına ilişkin dosyayı, TMK 10. maddeyle görevli Malatya Başsavcıvekilliği'ne gönderdi. Başbağlar dosyasını inceleyecek savcı, 2 olay arasında bağlantı olup olmadığını araştırdıktan sonra Başbağlar evraklarını iade etti. Sivas olaylarına ilişkin basına yansıyan son fotoğraflar da incelendi. Daha önce olayın gerçekleştiği döneme ilişkin video görüntülerini izleyen teknik ekip Madımak Oteli'nin yakıldığı sırada kalabalığın arasından seri biçimde ayrılan 4 kişi tespit etmişti. Hareketleri oldukça şüpheli bulunan bu 4 kişinin peşine düşen savcılık 2 yıl süren çalışmaların ardından şahısları deşifre olmuş, bu kişilerin Sivas bölgesi kırsal alanında faaliyet gösteren terör örgütü PKK üyeleri PİRAN (kod) Ahmet Aydın, Küçük Müslüm (kod) Erdal Yıldırım, Cudi (kod) Sinan Kaya ve MED (kod) Müslüm Şanlı oldukları tespit edilmişti. İsmi belirlenen bu 4 kişiyi aileleri de teşhis etmiş, ancak bu 4 teröristin olmadıkları saptanmıştı.

nbsp; nbsp; Malatya'da yürütülen soruşturma, olayla ilgili yargılamalar için yapılan tartışmaları sona erdirecek 10 yıllık daha zaman aşımı süresi bulunuyor. Türk Ceza Kanunu'nun 67. maddesi çerçevesinde olayla ilgili Ankara'daki mahkemelerde yargılama yapılarak karar verildiği için zamanaşımı süresinin kesildiği, Malatya'daki soruşturmada zamanaşımı süresinin 2023 yılında dolduğu belirtiliyor. nbsp;


nbsp; nbsp; SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ


nbsp; nbsp; Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te 37 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin, Ankara'da açılan ana davanın dışında, olayın aydınlatılmasına yönelik Erzurum Özel Yetkili Başsavcıvekilliği'nce de soruşturma başlatılmıştı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun kararıyla Sivas'ın 'Terörle Mücadele Kanunu 10. Maddesi' yönünden Malatya'ya bağlanmasının ardından soruşturma dosyası, Erzurum'dan Malatya Adliyesi'ne gönderilmişti. Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, örgüt bağlantısı da dâhil olmak üzere, Sivas olaylarına adı karışan kişileri araştırmak amacıyla soruşturmayı devralmıştı.

GÜNDEM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...