Erdoğan ve Putin'den ortak mesaj: Suriye ve Irak için Rusya ile hemfikiriz

Düzenleyen:
Erdoğan ve Putin'den ortak mesaj: Suriye ve Irak için Rusya ile hemfikiriz

POLİTİKA Haberleri

Erdoğan, “Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Kişisel çıkarlar uğruna hiç kimsenin bölgemizi ateşe atmaya hakkı yok” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak dün akşam Ankara’ya geldi. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gelişinde Putin’i makam aracından inerken karşıladı. Türkiye ve Rusya bayrakları önünde el sıkışarak poz veren Erdoğan ve Putin, daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Bu yıl beşinci defa bir araya gelen iki lider daha sonra kısa bir basın açıklaması yaptı.
Erdoğan özetle şunları söyledi:

“Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerimiz ve bunun yanında bölgesel gelişmeleri değerlendirme fırsatını bulduk. Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin 7. toplantısının ve konsey çatısı altında siyasi, ekonomik, kültürel, toplumsal faaliyetlerin hazırlıklarına şimdiden başlanması konusunda mutabık kaldık. İki ülke olarak konsey toplantılarımıza büyük önem veriyoruz. Önümüzdeki yıl konsey toplantısı vesilesiyle Sayın Putin’i ülkemizde ağırlayacağız. İkili ticaret hacmimizde bu yılın ilk 7 ayında yakalan yüzde 22 artıştan memnunuz. Keza bu sene Rus turist sayısı geçtiğimiz yıla oranla çok ciddi artış kaydetmiştir. Tüm ekonomik rakamları daha da yükseltebileceğimiz konusunda hemfikiriz. Daha önce 100 milyar dolar gibi bir hedef belirlemiştik. Temennimiz odur ki bu hedefe ulaşacağız. Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali Projeleri şu an devam ediyor. Bunların süratle hayata geçirilmesine önem veriyoruz. Gerek Irak’ın gerekse Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Referandumun Irak Anayasası ve uluslararası hukuk bakımından hiçbir meşruiyeti yoktur. Maalesef bölgesel yönetim tüm ikazlara rağmen referandumu düzenlemekle çok büyük bir yanlış yapmıştır. Kişisel, kısa vadeli çıkarlar uğruna hiç kimsenin bölgemizi ateşe atmaya, gerilimi tırmandırmaya hakkı yoktur. Irak Bölgesel Yönetiminin daha vahim hatalar yapmasının önüne geçmemiz gerekiyor. Uluslararası toplumun Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinden yana tavır alması büyük önem arz ediyor. Türkiye ve Rusya olarak Suriye itilafının siyasi yoldan çözümüne yönelik ortak irade ve yakın iş birliğimizi sürdürme konusundaki kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik.”

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...