Kırk çeşit malzemeyle yapılıyor! Sofranın enerji deposu aşure

Düzenleyen:
Kırk çeşit malzemeyle yapılıyor! Sofranın enerji  deposu aşure

YAŞAM Haberleri

Buğday, nohut, fasulye, incir, tarçın ve şeker gibi 40 çeşit malzemeyle yapılan, bolluk ve bereketin simgesi aşure, sofraları tatlandırıyor.

Pazarlarda ve kuruyemişçilerde aşure bereketi yaşanıyor. Yurdun birçok bölgesinde farklı şekillerde yapılan enerji deposu aşurenin Kırklareli’deki lezzeti ise dilden dile dolaşıyor. Ergül Özeklioğlu, 25 yıldır odun ateşinde kaynattığı aşureyi komşu ve akrabalarına dağıttığını bu sayede ilişkilerinin de güçlendiğine dikkat çekti. Aşure için alışverişinten dağıtımına kadar yaklaşık bir hafta emek verdiklerini anlatan Özeklioğlu “Ben annemden öğrendiğim gibi 25 yıldır kesintisiz aşure yaparım. Odun ateşinde aşureyi yaparken ‘en lezzetli benimki olsun’ diye emek harcarım çünkü aşure yapımı zor ama bir o kadar da keyiflidir” diye konuştu. 

Malzemeler:

Bir su bardağı kuru fasulye, 1 su bardağı nohut, 2 su bardağı beyaz buğday, yarım çay bardağı pirinç, 1,5 su bardağı kuru kayısı, 1 çay kaşığı tuz, 1 su bardağı üzüm, 1 su bardağı incir, birkaç damla gül suyu, 4 su bardağı toz şeker, 10 bardak su, yarım su bardağı ceviz, yarım su bardağı badem, yarım su bardağı fıstık, elma, ayva, portakal, nar, tarçın...

Kırk çeşit malzemeyle yapılıyor! Sofranın enerji  deposu aşure

Hazırlanışı:

“Nohut, fasulye ve buğday akşamdan ıslatıldıktan sonra ayrı ayrı pişilme işleminden sonra erken saatte kazana konularak kıvam alıncaya kadar kaynatılmalı. İsteğe göre bir bardak süt de katılabilir. Soğuduktan sonra kaselere konulan aşure, nar ve tarçın ile süslenerek dağıtılır.”

Kırk çeşit malzemeyle yapılıyor! Sofranın enerji  deposu aşure

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...