Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Erdoğan, 'Batı samimiyet testinde sınıfta kalmıştır'

/ Kaynak: CHA
Erdoğan, 'Batı samimiyet testinde sınıfta kalmıştır'

Politika Haberleri  / CHA

Başbakan Erdoğan, Mısır'daki askeri darbe karşısında Batılı ülkelerin tavrını eleştirdi. Erdoğan, 'Batı bu samimiyet testinde sınıfta kalmıştır.' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'daki askeri darbe karşısında Batılı ülkelerin tavrını eleştirdi. Erdoğan, "Şu anda Batı'ya şaşıyorum. Batı hala bu olaya darbe diyememiştir. Afrika Birliği Mısır'ın üyeliğini askıya almıştır. Hani Batı demokrasiden yanaydı. İşte bu bir samimiyet testidir. Batı bu samimiyet testinde sınıfta kalmıştır." dedi. nbsp;Şişli'de bir otelde düzenlenen 2. Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı'na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmasının başında Başbağlar Katliamı'nın yıl dönümü olması münasebetiyle olayda hayatını kaybedenleri andı. Erdoğan, bilim insanlarına seslenerek şöyle devam etti: "İki önemli hususu dikkatlerinize sunmak istiyoruz. Ülke olarak yurt dışında gösterdiğiniz başarılardan dolayı biz sizlerle iftihar ediyoruz. Bu gururu bizlere yaşattığınız için sizlere teşekkür ediyorum.Vefa borçlarınızı ödemenizi bekliyoruz. Her durumda milletinize vatanınıza karşı bir vefa borcunuz var. Takdir edersiniz ki bu borcu en iyi şekilde ödemenin yolu geriden gelenleri sizlerin seviyesine ulaşmasını sağlamaktır. Bilim insanlarımızın tamamının geri dönüş olmasa bile ülkemizde bilime katkı sunmanın onlarca yolu olduğuna inanıyoruz. Türkiye bilim teknoloji ve eğitim alanında büyük bir değişimi gerçekleştirdi. Bu süreç ilerlemeye devam ediyor. Toplam üniversite sayımızı 171'e ulaştırdık. Belli alanlarda dünyanın ilgisini çekecek çalışmalar gerçekleştiriyorlar üniversiteler."

Mısır'daki gelişmelerden söz eden Erdoğan şunları söyledi: "Türkiye içinde bulunduğumuz coğrafyada en eski devlet geleneğine sahip bir ülkedir. Bu coğrafyadaki ülkelerden farklı bir yerdedir. Türkiye çok farklı bir yerde ve konumdadır. Türkiye ile Mısır eski bir devlet tecrübesine sahiptir. Türkiye ile Mısır ortak tarihin buluşturduğu, halkları kardeş bir ülkedir. İstanbul neyse Kahire odur. Burada özellikle altını çizmek istediğim husus şudur; Türkiye ile Mısır birbirine bu kadar benzerken, birbirlerinin yakın tarihlerine uzak kalmaları kabul edilemez. Mısır'ın idarecileri Türkiye'nin yakın tarihini mutlaka okumalı ve dikkate almalıdır. Biz demokrasi yolunda ağır kayıplar yaşadık. Ağır bedeller ödedik. Her hadiseden dersler çıkardık. Türkiye'nin yaşadığı tecrübe ortadayken başka ülkelerin aynı acıları yaşamasına istemeyiz. Her askeri darbe Türkiye'ye onlarca yıl kaybettirmiştir. Müdahale demiyorum darbe. Türkiye'nin kazanımlarını her askeri darbe heba etmiştir. Bu darbelerin sahipleri milletin vicdanında mahkum edilmiştir. Hiçbirinin adı gündemde kalmaz. Yaptıkları ile gündemde kalır. Darbelerin sahipleri ahir ömürlerinde de olsa mahkemeye çıkıp hesap vermekteler. Darbelere alkış tutanlar çanak tutanlar darbelerin karşısında onurlu duruş sergilemeyenlere milletin vicdanında mahkum edilmiştir. Mısır'da darbeyi destekleyenlerin bu deneyimleri iyi okumalı ders almalı."


Darbelerin hedefinin halk ve demokrasi olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Şu anda batıya şaşıyorum. Batı hala bu olaya darbe diyememiştir. Afrika Birliği Mısır'ın üyeliğini askıya almıştır. Hani Batı demokrasiden yanaydı. İşte bu bir samimiyet testidir. Batı bu samimiyet testinde sınıfta kalmıştır. Demokratik darbe olmaz. Yaşam ile ölüm birbirinin ne kadar zıttıysa demokratik darbe iyi darbe o kadar saçma bir ifadedir. Darbeler kötüdür aması lakini yok. 'İşte Mursi'nin hataları var' diyorlar hatasız insan mı var? Hatanın bedelini Mısır halkı sandık yolu ödetir. 30 yıl 40 yıl tek partili bir dönem yaşayacaksınız, ilk defa çok partili bir dönemde bir lider seçilecek, bir yıl ona tahammül edeceksiniz böyle bir şey olabilir mi? Ordunun yaklaşımı asla demokrasi ile tanımlanamaz. Darbelere kılıf üretmek için çabalayanlar da sessiz kalanlar da darbeciler kadar sorunlu ve kötüdür. Darbe Mısır da değil de başka ülkede olsa bunu kötü görürüz. Mısır'da olup bitenler karşısında darbeye meşruiyet kılıfı geçirenler, vicdanlara da tarihlerine de hesap veremezler. Özellikle AB mısırdaki darbeye gerekli tepkiyi gösterememekle kendi ülkelerini ayakları altına almıştır. Demokrasi çifte standardı kabul etmezi. Sandık demokrasinin namusudur. Sandığa saygısı olmayanın kendisine halkına tarihine saygısı olamaz. Mısır'da olup biten azınlığın çoğunluğa tahakkümüdür. Sandıkla gelen bir iktidar demokrasiyi rafa kaldırma hakkına sahip değildir. Elindeki silah ve medya gücüne güvenen demokrasiyi inşa edemez. Demokrasi sandıkta inşa ile güçlenir. Meydan görüntüleri yanıltıcı olabilir. Ülkenin tamamının görüntüsü olmayabilir. Bir yıl içinde dünya Mısır'a destek vermemiştir. Bu destek vermeyenler adeta Mısır'ın ipini çekmişlerdir." şeklinde konuştu.


Mursi'nin gözaltına alınmasına değinen Erdoğan, "Mursi'yi içeri atmanın gayreti içine koyuldular. Tüm Mısır'ın iyiliğini kendi huzurumuz kadar önemsiyoruz. 25 Ocak devrimini gönülden destekledik. Ama Mısır'ın 25 Ocak devriminin gerisine gitmesini asla arzu etmeyiz. Mısır'da şiddet kaos ortamından uzak durulmasını isteriz. Keyfi tutuklamaların endişe verici olduğunu özellikle belirtiyorum. Mısır'da demokratik kuralların derhal devreye girmesini bekliyoruz. Halka dayanmayan her irade diktatörlüktür. Nerede kime karşı olursa olsun darbeler kötü ve insanlık dışıdır." ifadelerini kullandı.
Politika
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...