Konut fiyatları da yüzde 10 yükselecek

Düzenleyen:
Konut fiyatları da yüzde 10 yükselecek

YAŞAM Haberleri

Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın, “Maliyetler 1 yılda yüzde 40 arttı, sektör kârdan feragat etti. Ancak yeni projelerde fiyatlar, maliyet baskısı ile yüzde 10 artar” dedi.

Cabir Turğut - Türkiye’de yılbaşından bu yana demir-çelik ve çimento olmak üzere inşaat maliyetleri yaklaşık yüzde 40 arttı. Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın, sektörün, kârlılıklarından feragat ederek bunu fiyatlara yansıtmadığını söyledi. Yeni projelere ise yüzde 10 zammın kaçınılmaz olduğunun altını çizen Akın “Bu artış 2018 yılında hissedilir” dedi. Akfen İnşaat, Ankara’nın İncek bölgesinde yapımına devam ettiği Bulvar Loft projesinin kapılarını gazetecilere açtı. 400 milyon TL’lik yatırımla yükselen Bulvar Loft için yeni bir kampanyaya imza attıklarını bildiren Akın, bu projeden konut alanlara 2019 yılının başına kadar yüzde 21 kâr elde etme fırsatı sunduklarını söyledi. Akın, dairelerin 361 bin TL’den başlayan fiyatlara satıldığı Bulvar Loft’a, bir ödeme kolaylığı olarak da 48 ay vade farksız ödeme seçeneği koyduklarını paylaştı.

FIRSAT KOLLUYORUZ
1,25 milyar TL’lik 5 Loft projesi ile, Türkiye’de ekonominin dinamosu olan konut sektörüne ciddi katkı sunduklarını anlatan Akın, Akfen İnşaat olarak, turizm ve yurt projelerinde de boy göstermeyi hedeflediklerini aktardı. Loft markasını yurt dışına taşımayı hedeflediklerini ifade eden Akın, bunun için şirket bünyesinde bir araştırma birimi kurduklarını ifade etti. Gayrimenkul alanındaki fırsatları yakından izlediklerini dile getiren Akın, ‘Loft’ markası için ilk etapta ABD ile Almanya’ya baktıklarını kaydetti. Konut ve altının hâlâ Türk insanının en çok güvendiği yatırım aracı olduğunu vurgulayan Akın “Dolar aşağıya inince, satış ofislerimizde hemen hareketlenme başlıyor. 3,50 TL’ye doğru çekilince bunu gözlemledik. Bundan sonra stabil devam ederse, konut satışlarına da etkisinin olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

Şimdi Ankara gözde
Selim Akın, gayrimenkul sektörünün göz bebeği İstanbul ve Ankara’nın yatırım açısından kıyaslamasını yaptı. İstanbul’un gayrimenkulde doygunluk noktasına geldiğine, kuzeydeki projeler ve kentsel dönüşüm dışında bir seçeneği kalmadığına dikkat çeken Selim Akın; buna karşılık Ankara’nın birçok yeni gelişim bölgesi olduğunu bildirdi. Başkentin popüler gelişim alanı İncek’in, kendilerinin ardından hayata geçirilen konut projeleri ile birlikte Türkiye’nin en çok değer kazanan bölgeleri arasına girdiğine vurgu yapan Akın; söz konusunu yerleşim yerinde 5 yıl önce metrekaresi 2 bin 500 liraya satılan konutların değerinin, 6 bin liraya kadar yükseldiğini anlattı.

Konutta KDV ve harç indirimi bitti 
Gayrimenkul sektöründe “150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesi” uygulaması sona erdi. Tapu harçlarında da yüzde 3’lük oran, bugünden sonra yüzde 4 olarak uygulanacak. Sektör temsilcileri, hareketliliğin ve satışların bir miktar azalabileceğini, ancak buna rağmen fiyatların düşmesinin beklenmemesi gerektiğini belirtiyor. Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan “Sektör bir süre daha fiyat artışı yapmamaya gayret edebilir belki ama gelinen noktada vergilerden ve inşaat maliyetlerinden kaynaklanan biriken artışı yansıtmadan uzun süre dayanamaz. Konut almak isteyenler elini çabuk tutmalı. Konut fiyatlarında sadece KDV ve inşaat maliyetindeki artıştan kaynaklı yüzde 15 gibi bir yükseliş olacağını öngörmek mümkün” dedi.

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...