Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te

GÜNDEM Haberleri

26. Dönem 3. Yasama Yılı, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan Genel Kurul'da başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 26. Dönem 3. Yasama Dönemi başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meclis'te. Son dakika gelişmelerini aktarıyoruz...Üçüncü yasama dönemi dolayısıyla Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Törene TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM Başkanvekilleri, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekilleri ve milletvekilleri katıldı. Törende, Kahraman, anıta çelenk koydu ve saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı okunmasından sonra tören sona erdi. Ardından Genel Kurul’a geçildi.

TBMM 26. Dönem 3. Yasama Yılı açılışı için salona gelen ilk lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli’nin ardından salona giren CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu başı ile Devlet Bahçeli’yi selamladıktan sonra CHP grup sıralarındaki yerine oturdu. Bakanlar Kurulu üyelerinin de Genel Kuruldaki yerlerini almasından sonra Başbakan Binali Yıldırım AK Parti’li milletvekillerinin alkışları eşliğinde salona girdi. Açılış oturumuna HDP’li milletvekilleri katılmadı.

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının yanı sıra yüksek yargı organı başkanları ve yabancı misyon temsilcileri de Genel Kurul Salonundaki yerlerini aldı. TBMM Başkanı Kahraman, yeni yasama yılının ilk oturumunu açtı.

MECLİS BAŞKANI KAHRAMAN AÇILIŞTA KONUŞTU
İşte Kahraman'ın açıklamaları; Milletvekilleri donanımlı ve saygın kişilerdir. İçinde bulunduğumuz  26. dönemde 507 milletvekilimizin akademik kariyer yaptığını görmekteyiz. Ankara semalarında top sesleri yankılanırken tam bir cihat ruhu ile aylarca çalıştılar. Ülkemiz emperyalist güçlerin uşağı olan FETÖ eliyle darbe girişimine maruz kaldı. Darbenin önlenmesinin lideri halkımızı direnişe çağıran muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. 

Mankurt kafalı FETÖ'cü teröristlere karşı ay yıldızlı bayrağımız altında birleşen necip milletimize tekrar teşekkür ediyorum. TBMM'nin açılışından günümüze kadar geçen 97 yıllık sürede 65 hükümet kurulmuştur. Bir hükümetin ömrü ortalama 1.5 yıl olabilmiştir. Ülkemiz bütün ekonomik ve sosyal atılımlarını uzun soluklu hükümetler döneminde gerçekleştirdi. İçinde bulunduğumuz bina TBMM'nin 3. binasıdır. Temeli 26 Ekim 1938'de atılmıştır. Bu dönemde meclisimizi yüklü bir dönem beklemektedir. 

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

15 Temmuz'da etten duvar ören vatandaşlarımız canını vermekten kaçınmamıştır. 15 Temmuz gibi felaketler ülkelerin birlikteliklerinin adeta test edildiği imtihanlardır. Biz devlet ve millet olarak bu imtihanı alnımızın akıyla verdik. Artık ülkemiz üzerinde karanlık emeller besleyenlerin işi çok daha zordur. Milletimiz oynanan oyunu görmüştür. 15 Temmuz artık bizim Malazgirt, İstanbul'un fethi, Dumlupınar gibi hepimizin ortak bir değeridir. Bu değere saygı duyan herkes milletimin gözünde yükselir. Bunu önemsizleştirmeye çalışan herkes de milletimizden hak ettiği cevabı alır. Darbenin doğrudan hedefi olan TBMM'deki partilerimizden çok daha fazla hassasiyet beklediğimi özellikle belirtmek istiyorum. 

Türkiye 2019 seçimleri sonrası cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçecektir. Yasamanın yürütme organının tahakkümü altında olduğu gerekçesi böylece ortadan kalkmaktadır. Yasama yetkisi milletvekillerimizin uhdesinde bırakılıyor. Herhangi bir konuda yasa ile kararname çeliştiğinde geçerli olan yasa olacaktır. Yasamanın yürütme üzerindeki denetim yolları da açıktır. Hakimler Savcılar Kurulu'nun 13 üyesinden 7'si Meclis, 4'ü cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Yeni sistem güçler arasındaki ayrımı netleştirirken asıl kararı hep millete bırakıyor. Türkiye milli iradenin bu derece ön plana çıkarıldığı bir sisteme kavuşmuştur. 

Uyum yasaları başta olmak üzere yeni sistemin hayata geçmesini sağlayacak düzenlemeler üzerinde derhal çalışılmaya başlanması gerekiyor. 2019'dan önce tüm bu hazırlıkları bitirmiş olmalıyız. Elimizdeki imkanı kapsamlı bir yönetim reformu haline dönüştürme fırsatını çok iyi değerlendirmeliyiz. 
Her anlamda tarihi bir süreçten geçiyoruz. Bu karmaşık dönemde herkesin bir hesabı bir yol haritası vardır. Ülkemizi her alanda dünyanın en büyük 10 devletinden biri haline getirme hedefinden en küçük bir taviz vermedik. Bu yılın ilk yarısındaki ortalama büyümenin yüzde 5,1 olması izlediğimiz kararlı politikanın göstergesidir. Bu olumlu ivmenin her geçen ay artarak süreceği gözlenmektedir. Hükümetten beklentim kamu mali disiplininden taviz vermeden vatandaşın hayatını kolaylaştıracak tedbirlerin alınması. 

FETÖ'nün devleti ele geçirmek için tüm kurumlar üzerinden yaptığı saldırıları milletimizle birlikte boşa çıkardık. Hiçbir siyasi ve kişisel çıkar terör örgütlerine destek anlamına gelecek bir söylemi mazur gösteremez. Yüksek yargı kurumlarından savcılara kadar tüm yargı sisteminin yıpratılması anlamına gelecek tutumları asla doğru bulmuyorum. OHAL'e yönelik bir takım nitelemeler kabul edilebilir değil. Olağanüstü tehditlerde karşı karşıya olduğumuzu kim inkar edebilir. Bugüne kadar terör örgütleri ve mensupları dışında OHAL'den zarar gören olmamıştır. 

Sınırötesi operasyonlar, işbirliği ile adım adım ilerliyor. Astana uzlaşması ile İdlib bölgesinde güvenli alan oluşturmanın gayreti içindeyiz. Sınırlarımız içinde ve dışında terörle mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz. 
Kuzey Irak yönetiminin yaptığı referandumun herhangi bir karşılığı yoktur. Kuzey Irak'ın adımının hayırlı sonucu olmaz. Fitne kuyusunun kazılmasına biz göz yumamayız. Bizim Türkmen kenti olduğunu bildiğimiz Kerkük üzerinden ülkemizin tedhit edilmesine asla tahammül edemeyiz. Bunun hesabını da sorarız. Kuzey Irak yönetimi eninde sonunda hüsrana uğramaya mahkumdur. Bu yanlıştan bir an önce dönüleceğini umuyoruz. Kuzey Irak yönetimi yanlıştan döndükten sonra Türkiye yanında olacaktır.

AB sürecinde havlu atan vazgeçen taraf biz olmayacağız. AB bir atılım yapacaksa o da Türkiye'yi üye yaparak gerçek anlamda bir ekonomik kültürel genişmele hamlesini başlatmasıdır. Yapmazsa kendi yolumuzda ilerlemeye devam ederiz. TBMM'deki tüm partilerin iştirak ettiğini düşündüğümüz bu politikayı AB'den kesin cevap alana kadar devam ettireceğiz. 

 



 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...