Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mursi, 'Türkiye'ye git' diyen darbecilere böyle cevap verdi

Mursi, 'Türkiye'ye git' diyen darbecilere böyle cevap verdi

DÜNYA Haberleri

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye ordunun darbeden önce Türkiye'ye gitme teklifi sunduğu ortaya çıktı.

Devlet gazetesi El Ahram'ın haberine göre, 48 saatlik ultimatomun dolmasına az bir zaman kala güvenli bir kışlaya götürülen Mursi ve ordunun üst düzey yetkililer arasında pazarlık yaşandı. İddiaya göre Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdül Fettah el Sisi'nin geçici hükümet öngören yol planını El Ahram'ın akşam baskısında okuyan Mursi sinirlendi. Darbenin ayak seslerini hisseden Mursi televizyondan halka seslenmek istese de Sisi izin vermedi. Ardından ordu Mursi'ye 'sürgün' önerisi getirdi. Teklife göre Mursi; Mısır'ı terk ederek yakın ilişkisi olan Türkiye ya da Katar'a, Yemen'e ya da herhangi bir ülkeye gidebilecekti. Mursi bu öneriyi reddettiği gibi kendi rızasıyla istifa etmeyi ve cumhurbaşkanlığı görevini bırakmayı da kabul etmedi. Mursi'nin boyun eğmeye niyeti olmadığını anlayan ordu da El Sisi'nin darbeyi televizyondan açıklamasına saatler kala Cumhurbaşkanına 'artık görevde olmadığını' tebliğ edildi. Mursi daha sonra danışmanlarından ve Müslüman Kardeşler'in üst düzey görevlilerinden ayrılarak Savunma Bakanlığı'na götürüldü.
Mursi ve İhvan liderleri 'firar' suçlamasıyla yargılanacak
Mısır Başsavcısı, Mursi ve İhvan liderleri hakkında 'yabancı güçlerle işbirliği yapma ve firar etme' suçlamasıyla açılan davanın görülmesine karar verdi.
Mısır Başsavcısı Abdulmecid Mahmud, görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri hakkında, ''yabancı güçlerle işbirliği yapıp, istihbarat toplama ve firar etme'' suçlamasıyla açılan davanın görülmesine karar verdi.
İsmailiye Temyiz Mahkemesi geçen hafta, ''Natrun Vadisi Hapishanesi'ndeki İhvan liderlerinin 25 Ocak devrimi sırasında, Hamas hareketi ile uydu üzerinden bağlantı kurularak kaçırılması'' davasını yeniden görülmesi için başsavcılığa sevk etmişti.
Başsavcı Mahmud da Yüksek Yargı Konseyi'nin "göreve iadesini" içeren hükmü onaylamasından 1 gün sonra davanın yeniden görülmesi kararını aldı. Mursi'nin 48 saat içinde, davayla ilgili sorgulanacağı öğrenildi.
Kimliği belirsiz silahlı kişiler 28 Ocak 2011'de Natrun Vadisi Hapishanesi'nin de aralarında bulunduğu pek çok cezaevine baskın düzenlemiş ve aralarında Mursi'nin de olduğu pek çok İhvan liderinin kaçmasını sağlamıştı.
Mursi, devrik lider Hüsnü Mübarek tarafından göreve getirilen Abdulmecid Mahmud'u Kasım 2012'de görevinden alarak yerine Talat Abdullah'ı atamış, eski Başsavcı Mahmud da bunun üzerine Abdullah'ın göreve getiriliş şeklinin yasal olmadığını öne sürerek dava açmıştı.
Mursi, Kahire'de ordunun gözetiminde ev hapsinde tutuluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...