Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Masal ülkesinin şehri yeniden canlanıyor

Düzenleyen:
Masal ülkesinin şehri yeniden canlanıyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Efsanelere mevzu olan Pamukkale’deki Hierapolis antik şehri “Cehennem Kapısı” diye adlandırılan Plutonium Mağarası’nın restore edilmesiyle yeniden ayağa kalkacak.

Ali Çelik - Antik tiyatronun en üst basamağına çıktığınızda karşınıza havada asılı gibi duran Honaz Dağı’nın karla kaplı zirveleri çıkar. O an kendinizi bir masal ülkesinde hissedebilirsiniz… Burası Denizli’nin Pamukkale ilçesinde bulunan Hierapolis antik şehri... Efsaneye göre Bergama krallığını kuran Telephos bir rüya görür. Yatağından doğrularak karısı Hera’yı uyandırır ve kulağına “Yeni kuracağım şehir senin adını taşıyacak” diye fısıldar. Antik hikâye böyle başar, kim bilir belki de gerçektir. Hierapolis, antik coğrafyacı Strabon’un iddiasına göre bir Frigya şehridir. Kuruluşuna dair elimizdeki bilgiler az olsa da Hierapolis’in temellerinin II. Eumenes tarafından MÖ 2. yüzyıl başında temeli atıldığı artık bilinmekte. Günümüzde UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’nde yerini alan ve ülkemizin en tanınmış antik şehirlerinden biri olan Hierapolis; tiyatrosu, nekropol sahası ve içerisinde yer alan çok sayıda eserle dünya çapında büyük bir şöhrete sahip. Sistematik kazı ve restorasyonlara1957 yılında başlanan Hierapolis’teki ihya çalışmaları 1994 yılından beri Koç Vakfı ve TOFAŞ sponsorluğuyla devam ediyor. Geçen sene Türkiye’nin en çok ziyaret edilen arkeolojik sahalarından biri olan antik şehirde, şimdi de bir ilke imza atılarak, engellilere yönelik gezi parkuru yapılıyor. Bunun yanı sıra Hierapolis’te yer alan ve Yunan mitolojisinde yer altına açılan bir kapı olarak kabul edilen Plutonium isimli antik yapı da tekrar ayağa kaldırılıyor. “Cehennem Kapısı” olarak da adlandırılan mimari yapının, 2018 yılında açılışının yapılması bekleniyor. 
Masal ülkesinin şehri yeniden canlanıyor
1800 yıllık Hierapolis antik tiyatrosu 8 bin kişilik kapasiteye sahip.
Masal ülkesinin şehri yeniden canlanıyor
ELLERİNİ TAŞIN ALTINA KOYDULAR 
Hierapolis’te sürdürülen restorasyon hakkında bilgi veren TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, antik kenti her ziyaretinde ortaya çıkan yeni bölümleri gördükçe etkilendiğini söyledi. Eroldu şöyle devam etti: Hades heykelinin yapılması, kentte bir ilk olacak engellilere yönelik gezme imkânının sağlanması gibi unsurlar üzerinde çalışmalara devam ediyoruz. En az tiyatro kadar ilgi çekecek bir yapı olan Ploutonion’un da önümüzdeki yıl açılışını yapacağız. Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerimizde sürdürülebilir ve derinliği olan konuları seçmeyi amaçlıyoruz.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...