İhracat son 11 aydır artışta, hedef yakın

Düzenleyen:
İhracat son 11 aydır artışta, hedef yakın

Ekonomi Haberleri

Eylül ayı ihracatı, 10 günlük tatile rağmen geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,9 artarak 11,3 milyar dolar oldu. Son 1 yıllık ihracat ise 153 milyar doları buldu. OVP hedefi olan 156 milyar dolara az kaldı...

Cabir Turğut Antalya - Türkiye ekonomisinin büyümesine en önemli katkıyı sunan ihracattaki artış tam 11 aydır kesintisiz sürüyor. Eylül ayında da ihracat, bayram tatilindeki eksik çalışma gününe rağmen yüzde 8,9 artışla 11 milyar 337 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat da bir önceki yıla göre yüzde 9 artışla 153 milyar 24 milyon dolara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), dün Antalya’da ahşap sektörünün önde gelen firmalarından AGT’nin üretim tesislerinde açıkladığı rakamlara göre; miktar bazında da ihracat eylül ayında yüzde 2,1 artış kaydetti ve 8,6 milyon tona ulaştı. Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçen kasımdan bu yana yani tam 11 aydır ihracatta artış açıkladıklarını belirterek “Bu artışların 5’i ise çift haneli. Atılım yılı ilan ettiğimiz 2017’nin başından beri istikrarlı bir artış elde etmemiz, bizler için büyük bir mutluluk kaynağı” dedi. Büyükekşi,  eylül ayında ihracata parite etkisinin pozitif yönlü olarak 234 milyon dolar katkı sunduğunu ifade etti.

HEDEFİ YUKARI TAŞIDIK
Büyükekşi, geçen hafta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan 2018-2020 Orta Vadeli Programı için de şu değerlendirmede bulundu: 2017 ihracat hedefi 153,3 milyar dolardan 156,5 milyar dolara revize edildi. Bizler, ihracat başarımıza bağlı olarak OVP’nin yukarı yönlü revize edilmesinin gururunu yaşıyoruz. Azmimiz ve çalışkanlığımız ile OVP’deki ihracat hedeflerini yakalayacağımızdan emin, aşacağımızdan son derece umutluyuz.

Irak’ın tamamına ihracat yapıyoruz
TİM Başkanı Büyükekşi, konuşmasında TİM olarak ihracatı artırma yönünde yaptıkları faaliyetlere ve jeopolitik gelişmelerin ihracata etkisine de değindi. Büyükekşi, öncelikle Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nde gerçekleştirilen bağımsızlık referandumu ile gözlerin çevrildiği bölgeye olan ihracata ilişkin yaptığı açıklamada “Tüm dünyayı karşısına alarak gerçekleştirilen referandum kimseye fayda sağlamaz. Biz Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayız. Kuzey Irak bölgesine ihracatımız, Irak’a toplam ihracatımızın yüzde 25’i. Biz aynı zamanda Irak Merkezî Yönetimi’ne de ihracat gerçekleştiriyoruz. Ümit ediyoruz ki, bölgesel yönetim bu yanlıştan bir an önce döner. Ve Irak, Kürt, Arap ve Türkmen yani tüm milletlerin kardeşçe yaşadığı bir ülke olma yolunda ilerlemeye devam eder” dedi.

Otomotivden yeni rekor
TİM’in verilerine göre, eylül ayında en fazla ihracatı 2 milyar 152 milyon dolarla yine otomotiv yaparken, sektörün ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,9 arttı. Yılın ilk dokuz aylık döneminde de ihracatı sırtlayan otomotiv, söz konusu dönemde 196 ülkeye ihracat gerçekleştirerek yeni bir rekora da imza atmış oldu. Eylül ayı ihracatında otomotivi 1 milyar 295 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ve 1 milyar 280 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

 En yüksek artış Rusya’ya
Ticaret pazarları bazında eylül ayında 139 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk beş ülkeden Almanya’ya yüzde 8,3, İngiltere’ye yüzde 14, ABD’ye yüzde 36,5, İtalya’ya yüzde 1,5 ve Irak’a yüzde 2,2 artış kaydedildi. Eylülde en fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında en yüksek artış ise yüzde 54 ile yine Rusya’ya oldu. Ülke grubu bazında bakıldığında eylül ayı ihracatı AB’ye yüzde 10,2 artarken, AB’nin ihracattaki payı da yüzde 51,6 oldu. AB’den sonra en çok ihracat gerçekleştirilen Orta Doğu pazarına ihracat ise yüzde 7,8 azaldı. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...