Türk Lirası iştahında düşüş sinyali

Düzenleyen:
Türk Lirası iştahında düşüş sinyali

Ekonomi Haberleri

Londra gecelik kur takası piyasasında TL faizleri artıyor.

Döviz depo ihalesine gelen serinin en düşük talebi, artan faizleriyle Londra'nın piyasanın yeni tercihi olduğunu yansıtıyor. Bunun bir diğer anlamı da TL pozisyon alma iştahındaki düşüş.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bankacılar arasında swap olarak ifade edilen 1,25 milyar dolarlık TL depo karşılığı döviz depo ihalesine Ekim'in ilk işlem gününde gelen talep 485 milyon dolar oldu.

Bu da 6 Nisan'dan itibaren 1,25 milyar dolar limitle açılan ihale serisindeki en düşük seviye.

HİKAYE TERSİNE DÖNDÜ

Karşı tarafta, Londra'da ise Eylül'de yüzde 10,14'e kadar gerileyen Londra'da gecelik kur takası piyasasındaki offshore TL faizi, dün yüzde 12 eşiğine yaklaştı. Merkez'in ihalesinde tersine dönen hikayeyi de bu durum açıklıyor.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, "Swap piyasasında haftalık faiz yüzde 11,74’e kadar yükseldi. Yüzde 12,25 seviyesindeki ihale oranıyla arbitraj karı daraldığı için talep düşmüş olabilir." dedi.

TEB Stratejisti Erkin Işık da benzer şekilde, "1 haftalık swap faizleri yüzde 12 civarına yükselince depo ihalesinin avantajı kalmadı." dedi ve "Son dönemde swap faizlerindeki yükseliş de carry trade pozisyonlarında bir miktar kar realizasyonuna gidildiğine işaret ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

PİYASAYA NE ANLATIYOR?

Işık'ın işaret ettiği üzere Londra'daki gecelik kur takası piyasasındaki faizler Dolar/TL’deki pozisyonlamalar açısından da sinyal veriyor. Yükseliş beklentisiyle lira borçlanarak yapılan döviz alımları faizi yükseltirken tersi düşüşe neden oluyor; TL uzun pozisyonlar ağırlıktayken faiz düşüyor, TL kısa pozisyonlar ağırlıktayken yükseliyor.

Merkez'in ihalesindeki yüzde 12,25'lik faiz ise buradaki değişime bağlı olarak arbitraj imkanı oluştuğunda yüksek talep alırken şu an olduğu gibi ters senaryoda düşük taleple karşılaşıyor.

Mayıs ayında, talebin 10 milyar doları aşarken kamu bankalarının dönemsel döviz talebinin de eklendiği arbitraj imkanı ön plandaydı. Eylül'de 3,16 milyar dolara kadar çıkan talepte ise Londra tarafında yüzde 10 eşiğine gerileyen faizde döviz likiditesi sıkışıklığı etkili olmuştu.

YÜZDE 12,25 TL, YÜZDE 1,25 DOLAR FAİZİ

TCMB  döviz depo ihalelerinde TL faizini yüzde 12,25'te, dolar faiz oranını ise yüzde 1,25 seviyesinde tutuyor.

TL tarafında ilk ihaleyi yüzde 8 faiz oranı ile açan ve sonraki her ihalede TL faizi kademeli olarak artıran TCMB, son olarak 27 Nisan'da TL faizi 50 baz puan artırarak yüzde 12,25'e çekti.

Öte yandan ilk ihalede dolar faizini yüzde 0,75 olarak belirleyen TCMB, Fed faiz artırımlarına paralel şekilde 16 Mart'ta bu faizi yüzde 1 seviyesine yükseltmiş ve 15 Haziran'da yüzde 1,25'e çıkarmıştı.

6 NİSAN'DAN BU YANA 1,25 MİLYAR DOLAR LİMİT

18 Ocak'ta 500 milyon dolarla başlayan ihale, kademeli olarak yükseldi ve en son 6 Nisan'da 250 milyon dolar artırılarak 1,25 milyar dolara çıktı.

İhaleler her gün 11:00'da açılıyor ve sonuçları 11:45'te ilan ediliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...