Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak

Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak

GÜNDEM Haberleri

29 Haziran günü yapılan ehliyet sınav sonuçlarının açıklanma tarihi belli oldu.

29 Haziran günü yapılan ehliyet sınav sonuçlarının açıklanma tarihi belli oldu. Ehliyet sınav sonuçları sürücü adayları sabırsızlıkla beklemektedir. Ehliyet sınav sonuçları büyük ihtimal daha önceden belirlenen tarihte açıklanacak. Ehliyet sınav soruları cevapları yayınlandıktan sonrada ehliyet sınavına girenler tahmini olarak kaç puan alacaklarını hesaplayacaklardır.
Ehliyet sınav sonuçları açıklanmasına az bir zaman kaldı. Ehliyet sınav soruları yayınlandıktan sonra herkes tahmini olarak puanlarını hesapladı. MEB normal şartlarda 29 haziran ehliyet sınav sonuçları açıklanacağını daha önceden MEB sınav takviminde duyurmuştu. Ehliyet sınav sonuçları açıklanır açıklanmaz duyurulacaktır.
29 Haziran Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?
29 Haziran ehliye sınav sonuçları MEB 'in yayınlandığı uygulama takvimine göre normal şartlarda 9 temmuz 2013 tarihinde açıklaması gerekiyor. Fakat bu sene OSYM ve MEB muhteşem derecede sınav sonuçları 'nı hızla açıklamaktadırlar. En son yapılan ehliyet sınav sonuçları 9 gün içinde açıklanmıştı. 29 haziran ehliyet sınav sonuçları beklenen günden erken açıklanabilir.
Ehliyet sınav sonuçları için sürücü adayları sabırsızlıkla sonuçları bekliyor. MEB 2013 yılı ehliyet sınav sonuçları 'nda muhteşem derecede hızlı bir şekilde açıklamaktadır.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vatandaşın tepki gösterdiği 101 TL'lik ehliyet ücreti için indirim müjdesi verdi.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve Genel Kurul'da da ele alınarak yasalaşması beklenen torba kanun teklifi kapsamında değiştirilmesi planlanan ehliyetlerin yeni hali için 101 lira tutarında 'değerli kağıt bedeli' ödenecek.
Vatandaşın duruma tepki göstermesi üzerine twitter'dan bir açıklama yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız ile konuştum. Ehliyet yenileme ücreti yeniden gözden geçirilecek. Ama ücret maliyetin altında olmayacak" dedi.
STAJYER DÖNEMİ
TBMM Genel Kurulu'nda, Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin birinci bölümü kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında İlk defa sürücü belgesi alanların bir yıl süreyle aday sürücü olarak tanımlanması da yer alıyor.
TBMM Genel Kurulu'nda temel kanun olarak görüşülen teklifin 1. bölümünde yer alan 23 madde kabul edildi. Kabul edilen bölümde yer alan belli başlı düzenlemeler şöyle: nbsp;"Kamu kurum ve kuruluşlarında 100 bin sözleşmeli personel, kadroya alınacak. Vekil Kur'an kursu öğreticisi olarak görev yapanlar ile 4 Mayıs 2005 ile 30 Haziran 2013 tarihleri arasında en az 3 ay süreyle bu görevde bulunanlar kadroya geçirilecek. Spor müsabakalarına dayalı yasa dışı bahis ya da şans oyunları oynatan ve oynanmasına yer ya da imkan sağlayanlara yönelik para ve hapis cezaları artırılacak. İzin verilen vakıf, kurum ve kuruluşlar dışında "Diyanet" kelimesi isim olarak kullanılamayacak."
nbsp;Kabul edilen maddelerden biri ile birlikte artık sürücü belgeleri de süreli olarak verilecek. İlk defa sürücü belgesi alanlar, en az bir yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecek.
nbsp;Bu madde ile ilk defa ehliyet alacak olanlar bir yıl süre ile aday sürücü statüsünde olacak. Bir yıl sonunda yapılacak değerlendirmeye göre normal sürücü belgesi verilecek.
nbsp;Bu düzenlemenin gerekçesinde trafik kazalarının en çok 18-24 yaş arasındaki kişiler yüzünden olduğu belirtiliyor.
nbsp;Bu nedenle yeni ehliyet alanların bir yıl takip edilmesi ondan sonra aday sürücü statüsünden çıkarılması öneriliyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vatandaşın tepki gösterdiği 101 TL'lik ehliyet ücreti için indirim müjdesi verdi.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve Genel Kurul'da da ele alınarak yasalaşması beklenen torba kanun teklifi kapsamında değiştirilmesi planlanan ehliyetlerin yeni hali için 101 lira tutarında 'değerli kağıt bedeli' ödenecek.
Vatandaşın duruma tepki göstermesi üzerine twitter'dan bir açıklama yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız ile konuştum. Ehliyet yenileme ücreti yeniden gözden geçirilecek. Ama ücret maliyetin altında olmayacak" dedi.
Adaylar hangi sınavlara tekrar girecek, kaç sınav hakkı bulunuyor?
Sürücü adaylarının Ehliyet sınavları için 5 sınav hakkı bulunuyor. Adaylar 5 kere teorik 5 kere de uygulama sınavına girme haklarını bitirdiğinde ise yeniden başvuru yapmaları gerekiyor. Teorik sınav yazılı, uygulamalı sınav ise direksiyon sınavı anlamına gelmektedir. Sürücü adayları ise teorik sınavda uygulanan Motor, İlkyardım, Trafik ve Çevre bilgisi testlerinden 70 puanın altında aldıkları testin sınavına girecekler. Yani başarılı oldukları bölümden tekrar teste tabi tutulmayacaklar.
2013 EHLİYET SINAV TARİHLERİ ŞÖYLE
2013 Ehliyet sınav tarihleri belli oldu. MEB Milli Eğitim Bakanlığı 2013 yılı ehliyet sınav tarihlerini açıkladı. İşte Tarihler;
2013 Yılı Ehliyet sınav tarihleri
nbsp;02 Şubat 2013 Cumartesi
nbsp;16 Mart 2013 Cumartesi
nbsp;13 Nisan 2013 Cumartesi
nbsp;29 Haziran 2013 Cumartesi
nbsp;24 Ağustos 2013 Cumartesi
nbsp;02 Kasım 2013 Cumartesi
nbsp;14 Aralık 2013 Cumartesi
Milli eğitim bakanlığı 2013 Yılında yapacağı ehliyet sınav sonuçları için daha çabuk açıklanma tarihleri belirlemiş.2013 yılında yapılacak olan her sınav tarihinden itibaren 10 gün içeresinde 2013 ehliyet sınav sonuçları açıklanma tarihi belirtmektedir.
EHLİYET SINAV SORULARI CEVAPLARI YAYINLANDI MI
29 haziran ehliyet sınav soruları cevapları meb tarafından henüz siteye koyulmadı. Ehliye sınav soruları cevapları sürücü adayları tarafından sabırsızlıkla beklenmekte. nbsp; Ehliye sınav soruları cevapları normal şartlarda salı günleri yayınlanmaktaydı.
Fakat MEB 29 haziran ehliyet sınav soruları ve cevaplarını bu sefer yayınlanmadı. MEB ehliyet sınavından sonra takip eden ilk salı günü ehliyet sınav soruları cevapları 'nı sürücü adaylarının indirebilmesi için sitesine koymaktaydı. Ehliyet soruları cevapları MEB tarafından eklenir eklenmez duyurulacaktır.
DERSE GİRMEYENE EHLİYET YOK
Milli Eğitim Bakanlığı merakla beklenen Sürücü Kursları Yönetmeliği Taslağı ile ilgili çalışmaları tamamladı.
Yeni taslağa göre teorik ve direksiyon eğitiminde devam zorunluluğuna ağırlık verilecek. Teorik derslere ve direksiyon derslerinde 5'te 1 oranında devamsızlık yapan adayların kurstan kayıtları silinecek. Bakanlık, devam durumunu sürekli takip edecek.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği Taslağı'nı hazırladı.
Taslağa göre kurslar, karayollarında seyreden araçların cins ve gruplarına göre belirtilen sertifika sınıflarında eğitim verecek; "Motorlu bisiklet kullanacaklar için 'A1' sınıfı sertifika, motosiklet kullanacaklar için 'A2' sınıfı sertifika, otomobil, minibüs ve kamyonet kullanacaklar için "B" sınıfı sertifika, kamyon kullanacaklar için 'C' sınıfı sertifika, çekici kullanacaklar için 'D' sınıfı sertifika, otobüs kullanacaklar için 'E' sınıfı sertifika, lastik tekerlekli traktör kullanacaklar için 'F' sınıfı sertifika, iş makinesi türünden motorlu araç kullanacaklar için 'G' sınıfı sertifika, özürlü bireylerin kullanabilecekleri şekilde özel tertibatlı olarak imal, tadil ve teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil kullanacaklar için 'H (motosiklet)', 'H (otomobil)' sınıfı sertifika, otomobil, kamyon ve otobüsün arkasına yüklü ağırlığı 750 kilodan fazla römork takarak kullanacaklar için römork sınıfı sertifika, bütün sertifika sınıflarında teorik olarak trafik ve çevre bilgisi dersi 16, ilkyardım dersi 8 ve araç tekniği bilgisi dersi 6 saat verilecek. Sertifika sınıflarına göre kursiyerlere akan trafikte eğitim alacak düzeye ulaşana kadar direksiyon eğitim alanında veya simülatör üzerinde eğitim verilecek. Akan trafikte eğitim alacak düzeye gelen kursiyerlerin direksiyon eğitimi ders süreleri A1 ve A2 sınıfı sertifikalar için 10 saat, B sınıfı sertifikalar için 12 saat, C ve E sınıfı sertifikalar için 25 saat, D sınıfı sertifikalar için 30 saat, F sınıfı sertifikalar için 10 saat, H (motosiklet) sınıfı sertifikalar için 10 saat ve H (otomobil) sınıfı sertifikalar için 12 saat olacak.
TEORİK VE PRATİK EĞİTİME KATILMAYANLARIN KAYITLARI SİLİNECEK
Kursa kayıt olan kursiyerlerin kursa devam etmeleri esas olacak. Her teorik ders için ayrı ayrı olmak üzere ders saati sayısının 5'te 1'inden fazla derse devam etmeyenlerin kurstan kayıtları silinecek. Direksiyon eğitimi ders saati sayısının 5'de 1'i veya daha az devam etmeyenler için bir defaya mahsus olmak üzere kursiyerin durumu da dikkate alınarak, o dönemde kurs müdürünün uygun göreceği bir zamanda telafi programı uygulanacak. Direksiyon eğitimi dersi telafi programları için kursiyerlerden devam ettikleri derslerin ücreti alınacak. Direksiyon eğitimi dersinin telafi programına da devam etmeyenlerin kurstan kayıtları silinecek.
Teorik derslerin eğitimini tamamlayan kursiyerler teorik eğitim sınavına, direksiyon eğitimi dersini tamamlayan kursiyerler de direksiyon eğitimi dersi sınavına girecek. Sınavlara herhangi bir nedenle girmeyenlerle sınavda başarısız olanlar; yeniden kursa devam etmeksizin ve kurs ücreti ödemeden aralıksız üç dönem daha sınavlara girebilecek. Direksiyon sınavında başarısız olan kursiyerler istemeleri hâlinde ilan edilen kurs ücretini ödemek kaydıyla yeniden eğitim alabilecek.
MOTOR DERSİ YERİNE ARAÇ TEKNİĞİ DERSİ GELİYOR
Kurslarda, trafik ve çevre bilgisi, ilk yardım ve araç tekniği dersleri teorik, direksiyon eğitimi dersi uygulamalı olarak yapılacak. Teorik derslerin eğitimi tamamlandıktan sonra direksiyon dersinin eğitimine başlanacak. Üniversite ve yüksekokullar ile lise ve dengi okullarda zorunlu trafik ve çevre bilgisi, ilkyardım ve motor derslerinden başarılı olduklarını belgeleyenler bu derslerden istemeleri hâlinde eğitime tabi tutulmayacak sadece sınavlara girecek.
TEORİK SINAV ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILABİLECEK
Teorik derslerin sınavı, Bakanlıkça belirlenecek esaslara göre merkezî sistemle veya elektronik ortamda yapılacak. Direksiyon eğitimi dersi sınavları ise Milli Eğitim müdürlüklerince uygulamalı olarak yapılacak. Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılacak. Özel motorlu taşıt sürücüleri kursu her yıl en az bir defa eğitim denetmenleriyle genel denetime tabi tutulacak. Bakanlıkça veya valiliklerce gerekli görülürse ayrıca denetimler yapılacak. . İhtiyaç duyulması durumunda, denetimlerde bilirkişiler de görevlendirilecek.
SÜRÜCÜ KURSLARI TASLAKTAN MEMNUN
Sürücü kursları sektörü ile ilgili sorunları rapor halinde Milli Eğitim Bakanı ve ilgili yetkililere ilettiklerini belirten Ankara Sürücü Kursları Birliği Derneği Genel Başkanı Cengiz Güler, "Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmenlik taslağı talepler doğrultusunda değerlendirildi. Bakanımıza ve tüm yetkililere ilgisinden dolayı teşekkür ederiz." dedi.
- Çankırı'da ilkokul mezunu Fatma Yıldız isimli kadın, eşinden kendisine miras kalan otomobili kullanabilmek için 65 yaşında ehliyet aldı. Eşinden kalan arabanın yıllardır kullanılmadığını ifade eden Yıldız, "100 yaşımda olsam yine o ehliyeti alırdım" dedi.
İlerleyen yaşına rağmen azmiyle görenleri şaşırtan Fatma Yıldız, eşinden miras kalan aracı kullanabilmek için ehliyet almaya karar verdi. Otomobilin evin önünde çürümesine göz yumamayan Fatma nine hemen bir sürücü kursuna kayıt yaptırdı. Kurs boyunca tüm derslere katılan Yıldız, sınavlarda üniversite mezunlarından dahi yüksek not aldı.
B sınıfı sürücü belgesi almaya hak kazanan Yıldız, "Kursa ilk başladığımda çevremdekilerden 'Bu yaşta ne ehliyeti' şeklinde eleştiriler aldım. Eşim geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybetti. Eşimden kalma bir arabamız vardı ve kapımızın önünde bekliyordu. Cenaze oluyordu gidemiyorduk, düğün oluyordu gidemiyorduk. Eşim öldükten sonra her şeyden geri kaldım. Arabanın kapının önünde eskiyip gitmesine gönlüm razı olmadı ve ehliyet almaya karar verdim. Derslere gidip gelirken, çok eleştiri aldım. Bu yaştan sonra ehliyet alıp araba kullanamazsın dediler, ama hırsım ve isteğimle bunun başardım. 100 yaşımda olsam yine o ehliyeti alırdım. Hatta şimdiki aklım olsaydı üniversite bile okurdum" diye konuştu.
İlk girişinde ehliyet almaya hak kazandığını dile getiren Yıldız, "50 yıl önce ilkokulu bitirdim. Gazete, dergi, kitap okuma gibi alışkanlıklarım yoktur. Bunun için soruları okumakta biraz zorlandım, ama sınavımı yarım saatte bitirdim. Yüz puan üzerinden değerlendirilen sınavlarda motor bilgisinden 80 puan, trafik bilgisinden 96 puan, ilk yardım bilgisinden de 93 puan aldım. Son olarak uygulamalı olan direksiyon sınavında biraz zorlandım ama onu da 78 puan alarak kazandım" ifadelerini kullandı.
Aldığı ehliyetle kendisine eşinden miras olarak kalan arabayı kullanmaya başladığını ifade eden Yıldız, yıllar sonra ehliyet almanın mutluluğunu yaşadığını anlattı. Ehliyetin günümüzde nefes almak kadar önemli olduğunu dile getiren Yıldız, gençlere bir an önce ehliyet almalarını tavsiye etti.
Sürücü kursu sahibi Bayram Karaca da 26 yıldır hizmet verdikleri sektörde Yıldız'ın bir ilk olduğunu belirterek, "Bu zamana kadar ilginç sürücü adaylarımız ile karşılaştık ama Fatma teyzemizin azmi ve zaferi bizlerin göğsünü kabarttı ve Tüm Türkiye'ye örnek oldu" dedi.
Kursta öğretici olarak görev yapan trafik öğretmeni Şerafettin Erdoğan ise "Ders sırasında kendini sadece derse vererek sorduğum soruların hepsini doğru cevaplıyordu ve genç kursiyerlerimizin bilemediği soruları kolayca çözebiliyordu. Bunun adına gerçekten azmin zaferi denilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...