Amerika'dan gelen haber piyasaları korkuttu

- Güncelleme:
Amerika'dan gelen haber piyasaları korkuttu

Ekonomi Haberleri

ABD istihdam rakamlarının beklenenden olumu çıkması piyasaları olumsuz etkiledi. Borsada kayıp yüzde 3'ü aştı. Dolar rekor kırdı. Altın çöktü.

ABD'da Haziran ayı istihdam rakamları beklentinin üstünde 195 bin olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı ise yüzde 7.6 olarak gerçekleşti. Özellikle istihdam sayısının 165 bin beklenmesi kısa vadede piyasalarda hareketliliğe yol açtı. İstihdam oranının beklentilerin üstünde çıkması Fed'in tahvil alım programı avaşlatma senaryosunun gerçekleşeceği yönünde algılandı. ABD tahvil faizleri yüzde 2,70'e kadar çıkarak Ağustos 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu gösterge gelişmekte olan ülkelerden para çıkacağı algılarını kuvvetlendirince Türkiye'de de borsada sert hareketler oldu. Dolar yükseldi. Borsa yüzde 2'nin üzerinde kayıp yaşayarak 74 bin sınırının altına geriledi ve şu dakikalarda 73 bin 722 puandan seyrediyor. ABD verileri açıklanmadan önce Merkez Bankası'nın 250 milyon dolarlık döviz satım ihalesi ile müdahale ettiği dolardaki yükseliş önce 1.9580 TL'yi buldu. Ardından 1.9605 TL ile dolar yeni tarihi rekorunu kırdı.
ALTINDA YÜZDE 2'Yİ AŞKIN KAYIP
ABD istihdam verilerinin beklenenden iyi çıkması altında da büyük kayıplara yol açtı. Veri açıklanırken 1240 dolardan işlem gören altının onsu yüzde 2 düşüşle 1220'ye geriledi. ABD'de olumlu istihdam verisinin ABD 10 yıllık tahvil faizlerini yüzde 2,67 ile 23 ayın zirvesine çıkarması altının düşüşünde etkili oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...