Ehliyette yenileme ücreti 15 liraya indirildi

Ehliyette yenileme ücreti 15 liraya indirildi

GÜNDEM Haberleri

Hükümet, 24 milyon kişiyi ilgilendiren ehliyet yenileme ücretini, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine değiştirerek 101 liradan 15 liraya indirdi.

Hükümet, 24 milyon kişiyi ilgilendiren ehliyet yenileme ücretini, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine değiştirerek 101 liradan 15 liraya indirdi. TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden torba tasarının içinde yer alan ehliyetlerin 101 lira karşılığı yenilenmesi zorunluluğunda değişikliğe gidiliyor. Hükümet, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine yenileme ücretini 15 liraya indirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ehliyetin kâğıt maliyetinin 13 lira olduğunu açıkladı.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, dün düzenlediği basın toplantısında, halen TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan "Torba Kanunu" teklifinde bazı değişiklikler yapılacağını söyledi. Canikli, ehliyet yenileme bedeli konusunda teklifte bir düzenleme yapılacağını ifade ederek, "Ehliyetlerle ilgili rakam düşürülmüştü, tekrar düşürüyoruz. Sadece maliyeti karşılayacak kadar düşürüyoruz. 13 liralık maliyet bildirildi, bu alınacak, 2 lira da vakfın tahsilatı olacak. Toplam 15 lira olacak" dedi.
nbsp;Ehliyet değişikliği 24 milyon sürücüyü ilgilendiriyor. Ehliyeti olan bir kişi ehliyetini yenilemek istediğinde aslında 89 lira değerli kâğıt bedeli ödemek zorunda kalacaktı. Zamanında bu değişikliği yapmayanlar ise ilk kez ehliyet alıyormuş gibi değerlendirilecek ve 101 lira ödeme yapması gerekecekti. Sosyal medyada bu konu çok eleştirilince 101 liralık bedelin 15 liraya düşürülmesi kararlaştırıldı.
Muhtarlara yüzde 90 zam nbsp; nbsp;
nbsp;Muhtarlar ve geçici köy korucularının özlük hakları ile ilgili de düzenleme yapılacağını söyleyen Canikli, "Muhtarların aylık ödeneklerinde yüzde 90'lık artış öngörülmektedir. AK Parti hükümetleri görevi devraldığında muhtarların aldığı aylık ödenek 97 liraydı. Bugün temmuz itibariyle köy ve mahalle muhtarlarımız net aylık 457 lira almaktadır. Bu 2002 yılına göre yüzde 369'luk artış anlamına gelmektedir. Önerdiğimiz artışla, muhtar ödenekleri 457 liradan 875 liraya çıkacaktır. Köy muhtarları kendileri en düşük 228 lira sigorta primi ödemektedir. Primden sonra bu artışla, köy muhtarlarının elinde net 647 lira kalacak. Mahalle muhtarlarımızın ödemesi gereken en düşük sigorta primi 342 liradır. Artıştan sonra ellerine net 533 lira geçecektir. Bu düzenlemenin bütçeye maliyeti yıllık 261 milyon liradır. Uygulama, 1 Ocak 2014 tarihinden başlayacak" dedi.
Şu anda geçici köy korucu emeklisinin en az 384 lira, en yüksek ise 614 lira aldığına işaret eden Canikli, "Yine geçici köy korucu emekli aylığı dul eş için en düşük 288 lira, en yüksek 461 liradır. Önergemizle, geçici köy korucularının emekli aylıklarında yüzde 70'lik artış öngörülmektedir. Bu artışla, geçici köy korucusu en düşük emekli aylığı 384 liradan 653 liraya, en yüksek emekli aylığı ise 614 liradan 883 liraya yükseltilecektir. Yüksek maaş alanlarda artış ise yüzde 43.8 oranındadır. Aynı şekilde dul eş için en düşük emekli aylığı 288 liradan 490 liraya, en yüksek aylık ise 461 liradan 662 liraya yükselmektedir. Bunun da bütçeye maliyeti 51 milyon liradır. Uygulama, eylül sonu ya da ekim başında başlayacak" dedi.
Memura geçiş hakkı

BDP 'nin koruculuğun kaldırılması talebinin hatırlatılması üzerine Canikli, "Bugün itibariyle böyle bir karar yok" dedi. Canikli devlet kadrosuna geçirilen 100 bin memurun 5 yıl sonra belediyeler arasında geçiş yapabileceğini, bu geçişin ise sadece mahalli idareleri kapsadığını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...