Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Tartı yok kilo yok tanesi 35 kuruşa

Düzenleyen:
Tartı yok kilo yok tanesi 35 kuruşa

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

İbrahim adlı bir kalaycının aşıladığı cevizler yeryüzünde bir numara. Çok da mukavim, yaza da dayanıyor kışa da...

İrfan Özfatura

Dondurma festivalini takip için K.Maraş’a gidiyorum, şenlikleri bilirsiniz işte, konuşmalar, yarışmalar… Hayli dolanıyor, toplayacağımızı topluyoruz, bir ara çerezcilerin önündeki çuvallar dikkatimi çekiyor. İri iri cevizler, kabukları kâğıt gibi ince, içleri sedef gibi parlıyor.  
Bürodan Hasan Ağabey “Var mısın Bertiz’e gidelim” diyor, “goz (ceviz) topluyorlardır ihtimal!” 
Biniyoruz arabasına, döne döne tırmanıyoruz Ahır Dağı’na. 
Efendim, buralarda kışın 4 metre kar olurmuş, duvar gibi keser, yol açarlarmış hatta. Bilgiç bilgiç soruyorum “Madem öyle, kayak tesisi yapsalar ya!”
-Çoktaan başladılar bile, telesiyejler tamamlandı, açarlar yakında. 
Ahır Dağı’nın otu pek kıymetliymiş, kekik, geven, orkide, sümbül yiyen keçilerin sütü… 
Evet bildiniz, dondurmaya gidiyor. 
VADİM O KADAR YEŞİL Kİ…
Ahır Dağı’nı aşıp dereye iniyoruz,  karşıda Engizek Dağları. İkisinin arasındaki vadiye Bertiz diyorlar, bereketli bir mıntıka... 
Hasan Ağabey sırık seslerini duyunca frene basıyor, “Tamam” diyor, “Kesin goz silkiyorlar.”  
Hakikaten ceviz toplayan bir aile görüyoruz, çoluk çocuk yumulmuşlar ağaçlara. 
Hoş geldiniz deyip ceviz ikram ediyorlar. Henüz yaş, zarını soyuyorsunuz, akça pakça çıkıyor ortaya. 
Ve başlıyorlar anlatmaya. “Biz buna Kalaycı İbrahim cevizi deriz, yeryüzünün en iyi cevizidir. Üniversiteler de inceledi ve bizimle aynı kanaate vardılar.” 
-Kalaycı İbrahim dediğiniz?
-Adı üzerinde bir kalaycı, köy köy dolanırdı civarda. Rahmetli, çerçilik, köşkerlik de yapardı. Bilge bir insandı, bilhassa nebatat üzerinde derya. Onun deneye yanıla geliştirdiği ceviz aşısı çok makbul tutulur civarda. Hem verimli, hem lezzetli, yağı minerali tam ayarında. Yaza kışa ve her türlü haşerata dayanır, iyi de uyar toprağımıza. Allah rahmet eylesin Kalaycı’nın hepimizin bahçesinde izi var. Kendi geldi geçti, cevizleri kaldı yadigâr. 
CEVİZİ CEVHER
Bu arada söylemiş olayım Çağlayancerit havalisinde ceviz taneyle satılıyor, diğerleri 25-30’dan giderken Kalaycı cevizi 35 kuruşa alıcı buluyor. Diyelim 40-50 bin ceviz topladınız, kimseye muhtaç olmadan geçinip gidiyorsunuz evelallah.  
Ceviz de aynı zeytin gibi, hiçbir şeyi zayii olmuyor.  Meyvesi malum, keyifle yeniyor, keke, tatlıya katılıyor. Dallarını yakıyor, yaprağını çay gibi demleyip içiyorlar. Yeşil kabukları muhteşem bir boya, kütüğü ise oymacılar tarafından aranıyor ısrarla. Ceviz yiyen çocuklar zeki oluyormuş ayrıca. 
Belli, gözleri ateş gibi parlıyor maşallah!

Tartı yok kilo yok tanesi 35 kuruşa

KALAYCI’NIN BİZE HEDİYESİ

Hanefi Kaplan: “Kalaycı İbrahim âdeta ceviz profesörüydü, ağaçlarımızı aşılardı büyük bir sabırla. O zamanlar fark edemedik, meğer ne büyük bir iyilik yapmış halkımıza…”

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...