Erdoğan'dan Barzani'ye mesaj: MOSSAD ile alınmış karar meşru olamaz

Düzenleyen:
Erdoğan'dan Barzani'ye mesaj: MOSSAD ile alınmış karar meşru olamaz

POLİTİKA Haberleri

Erdoğan, Barzani’nin MOSSAD’la masaya oturarak aldığı kararın meşru olamadığını söyledi, Ruhani ise “K. Irak bu hatayı telafi etmek zorunda” dedi.

Genelkurmay Başkanı Hulûsi Akar’ın ardından İran’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, mevkidaşı Hasan Ruhani ile PKK ve diğer örgütlere karşı atılacak adımları görüştü. Sadabad Sarayı’nda, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi. Terör örgütlerine karşı İki ülkenin asker, bakan ve istihbaratının koordineli çalışacağını açıklayan Erdoğan, şunları söyledi: “Özellikle şu anda üçlü mekanizmalar şeklinde çalıştığımız Irak sorunu, önümüzdeki ilk madde hâline gelmiş vaziyette. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin gayri meşru referandumunu zaten tanımadığımızı ifade ettik. 350 kilometre sınırla kuzeyde Türkiye, doğusunda İran, güneyinde merkezi yönetim, batısında Suriye.
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi neyin referandumunu yapıyor? Ve kendisini İsrail’den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok. MOSSAD’la masaya oturarak verilen karar meşru olamaz, gayrimeşrudur. Bir tarafına malum bir zatı alıp, bir diğer tarafına bir başka malum bir zatı alıp, bu şekilde böyle bir adımı atmak inanıyorum ki Kuzey Irak yerel yönetimini yalnızlığa mahkûm edecektir. İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız bellidir. Irak’taki muhatabımız merkezi yönetimdir ve bu referandumu da kesinlikle gayrimeşru olarak telakki ediyoruz. Attığımız adımlar daha da ağırlaştırılacaktır.” 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı şekilde Suriye’de de bir üçlü mekanizmanın bulunduğuna değinerek, “Orada da İran, Rusya, Türkiye olarak Astana süreciyle çerçevelenen bir süreci işletiyoruz. Burada da çatışmasızlık bölgesini çok çok önemsiyoruz. Bu üçlü mekanizmanın özellikle terör örgütleri, başta DEAŞ olmak üzere En-Nusra, bunlara karşı mücadelesini birlikte inanıyorum ki oradaki mazlum ve mağdur insanların kurtuluşuna vesile olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Tüm dünyadaki mazlumların ve mağdurların mücadelesi, onların kurtuluşu için verilen mücadelenin, kendileri üzerinde önemli bir vecibe olduğunu belirten Erdoğan, bu süreç içerisinde ilgili bakanların gerek silahlı kuvvetlerin, gerekse bu konuyla ilgili istihbarat örgütlerinin her tür çalışmayı yoğun bir şekilde bölgede yaptığını bildirdi.
Ruhani ise, iki ülkenin bölgedeki istikrar ve güven için önemine değinerek, “Bölgedeki iki güçlü dost ve Müslüman ülke Türkiye ve İran, Ortadoğu’da istikrarın merkezidirler” dedi. 
IKBY’nin, İran, Türkiye ve Irak devletlerini bir takım yaptırım kararları almaya mecbur bıraktığını dile getiren Ruhani sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ve İran hiçbir zaman ayrımcılığı ve toprak bölünmelerini kabul etmemektedir.”

Erdoğan'dan Barzani'ye mesaj: MOSSAD ile alınmış karar meşru olamaz

ALİ HAMANEY İLE BİR ARAYA GELDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüştü. Hamaney'in ofisinde basına kapalı gerçekleşen ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de hazır bulunduğu görüşme, 1 saat 10 dakika sürdü.

ERDOĞAN NE SÖYLEDİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin düzenlediği ortak basın toplantısında ilginç anlar yaşandı. Bir ara Erdoğan, Ruhani’nin kulağına eğilerek bir şeyler söyledi. Erdoğan’ın yaptığı espri Ruhani’yi kahkahaya boğdu.

 

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...