MTV zammı düşecek devlet tasarruf edecek

Düzenleyen:
MTV zammı düşecek devlet tasarruf edecek

Ekonomi Haberleri

Savunma harcamaları için ek bütçeyi ihtiyaç duyan hükümet, MTV’deki yüzde 40 zammı aşağı çekecek. Gerekli olan bütçeyi de lojmanları satıp araç ve bina alımı ile kiralamasına son vererek sağlayacak...

Hükümet, çok tepki gören yüzde 40’lık MTV’de indirim çalışmaları sürdürürken, kamuda dev bir tasarruf başlatıyor. Konu hakkında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kamu gelirlerine yönelik esaslı birçok reformu gündeme alacaklarını söyledi. Gelir vergisi reformunun tekrar elden geçirildiğini, önümüzdeki yılın ilk yarısında bunun hayata geçirileceğini, verginin tabana yayılması için kalıcı gelirlerin kalitesinin artırılacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı Şimşek “Birtakım düzenlemelerle vergi oranlarını artırmadan imtiyazları kaldırarak, bazı açıkları kapatarak gelirleri yukarı çekeceğiz, kararlıyız.” dedi. Tasarruf konusunda da Şimşek, öncelikle bakanlıklara artış, araç konusunda Sağlık Bakanlığı ve Emniyet hariç, araç kiralama ve satın alma izni vermeyeceklerini dile getirdi.

YENİ SİLAH ALACAĞIZ
Motorlu taşıtlar vergisine (MTV) ilişkin düzenlemenin zaruretten kaynaklandığını vurgulayan Şimşek, “Kısa sürede son şekli açıklanacak. Hiçbir hükümet durup dururken vergi artırmaz. Yeni silah sistemlerini almak için Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktaracağımız, terörle mücadele, ülkemizin karşı karşıya kaldığı tehditleri bertaraf ve caydırıcılık gücünü artırmak amacıyla Milli Savunma Bakanlığına aktaracağımız kaynak var. Türkiye önümüzdeki yıl savunma sanayisi ve Milli Savunma Bakanlığı için muhtemelen 17-18 milyar liralık ilave harcama yapacak. Net olarak MTV’den gelecek gelir 2018 sonrası alınacak araçlar da dikkate alındığında 2,8 milyar lira, ilave vergi artışının etkisi ise 2 milyar lira. Sadece savunma sanayisi harcamaları alacağımız tedbirlerin üçte ikisine tekabül ediyor.” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, MTV artışına tepkiler üzerine, bu artışın gerekçesinin halka iyi anlatılması gerektiğini söylemiş, Bakanlar Kurulu da yüzde 40 olan artışın geri çekilmesi için çalışma yaptığını duyurmuştu.

Resmî araçlara yılda 4 milyar TL
Türkiye’de 17 bin 768 kiralık araç kullanıldığı belirtiliyor. Kamu araçlarının satın alınması, kiralanması, bakım, onarım ve yakıt masrafları için yıllık yaklaşık 4 milyar lira harcandığı tahminleri yapılıyor. Devlet bu yıl ambulans ve emniyet mensupları için ihtiyaç olanların haricinde araç kiralaması ya da satın alması yapmayacak. Bakanlıkların yeni bütçe, araç, bina talepleri de karşılanmayacak.

NEREYE HARCANIYOR?

Tehditlerle baş etmek için vergi toplamalıyız
Devletin milletten aldığı vergileri yine millete aktardığını söyleyen Mehmet Şimşek “Türkiye’de topladığımız tüm vergiler 100 lira ise bunun 23 lirasını eğitime, 21 lirasını sağlığa, yaklaşık 20 lirasını sosyal güvenliğe ve sosyal harcamalara, en az 10 lirasını yatırımlara, yaklaşık 10 lirasını faize ayırıyoruz. Faizi bir kenara bırakırsanız tamamı milletimize hizmet olarak gidiyor. Bizim petrol gelirimiz yok, yoktan bir şeyi var edemeyiz. Milletten topladığımızı tekrar milletimize yatırım olarak sunuyoruz. 2018’de Türkiye’nin etrafındaki tehditlerle baş edebilmesi, caydırıcı bir güce sahip olabilmesi için ilave silah sistemleri gündemde. Bunu karşılamak amacıyla borç yerine vergi artışlarını tercih ettik.”

2 kurum haricinde yeni araç alımı yok
“Araç kiralama ve satın alma, yeni bina yapılması veya kiralama konularında çok net bir tavır olacak. İstisnai haller hariç izin verilmeyecek. Emniyet ve Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyaç duyduğu araçları katmıyorum. Benim kastım binek araçlar. Bugüne kadar neyle idare ettilerse onunla idare edecekler. Bina konusu da öyle. Başbakanımızın tavrı ve iradesi son derece nettir. Biz, kamu olarak üzerimize düşeni yapacağız. Kamuda tasarruf dönemi. Yapacağız, edeceğiz demiyorum. Yapmaya başladık. Fiilen uygulamada.” Kamuda 17 bin 768 kiralık araç kullanıldığı belirtiliyor. Kiralık araçlardan 99’u makam aracı olarak kullanılıyor. Resmi araçların satın alma, bakım ve yakıt giderleri için yıllık yaklaşık 4 milyar lira harcama yapılıyor.

Faiz düşerse dışarı bağımlılığımız azalır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yüksek faiz eleştirileri konusunda son derece haklı olduğunu ifade etti. AB yüzde 2 büyümeye ‘muhteşem’ derken, Türkiye’nin yüzde 5’in altında büyüdüğünde üzüldüklerini söyleyen Şimşek, şöyle dedi: Cumhurbaşkanımız haklı olarak bize diyor ki; ‘faizler yüksek.’ Faizler yüksek çünkü bizim fon talebimiz yüksek. Bu, Cumhurbaşkanımızın talimatı. Altın, kefalet sigortası ve alacak sigortası inisiyatifimiz bu nedenle getirildi. Sermaye piyasalarını geliştirmeye çalışıyoruz. Sermaye piyasaları gelişirse ve derinleşirse, reel sektörün bankalara olan bağımlılığını azaltırız. Başından sonuna kadar o çaba içindeyiz.

MTV artışı düşük gelirli vatandaşı etkileyecek
Savunma harcamalarındaki artışın gerekçe gösterildiği yüzde 40’lık MTV artışında indirim haberi beklenirken, zamdan en fazla düşük gelirli araç sahiplerinin etkileneceğini gösteren bir çalışma yayınlandı. Profesör Doktor Seyfettin Gürsel, vergi zammının adil olmadığına dair tartışmalar üzerine, gelir gruplarına göre otomobil sahipliğini gösteren bir çalışma hatırladı. Buna göre, Türkiye’deki en düşük gelirli yüzde 20’lik kesime dahil hanelerin sadece yüzde 4,9’u otomobil sahibi. Gelir arttıkça otomobil sahipliği de artıyor. 2’nci dilime dahil olanların yüzde 13,8’i, üçüncü dilimdekilerin yüzde 24,2’si, dördüncü dilimdekilerin yüzde 31,9’u, 5’inci yani en yüksek gelir dilimindekilerin otomobil sahipliği oranı da yüzde 54,6’yı buluyor. Prof. Gürsel’in verdiği bilgiye göre MTV’deki yüzde 40 artış, düşük gelirli 3 milyon haneye (12 milyon fert) ağır bir yük getiriyor. Gürsel, vergide adalet için, düşük motor hacimlilerde düşük, yükseklerde yüksek MTV uygulaması tavsiye ediyr.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...