Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çocuğunuzun başarısız olmasının sebebi disleksi olabilir

Düzenleyen:
Çocuğunuzun başarısız olmasının sebebi disleksi olabilir

SAĞLIK Haberleri

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Altınlı, çocuklarda öğrenme güçlüğünün nedeninin disleksi olabileceğini ifade etti.

Disleksinin dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren bir öğrenme bozukluğu olduğunu belirten Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Altınlı, çocuklarda öğrenme güçlüğünün nedeni hakkında bilgiler verdi.

Disleksi hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Şebnem Altınlı, ''İlkokula başlayan disleksili çocuklarda eğitim alabilecek zihinsel gelişim henüz tamamlanmadığı için okuyamazlar, yazamazlar ve matematiksel işlemleri kavramada zorluk çekerler. Bu durum çocukların zeka düzeylerinde bir sorun olduğunu göstermez. Zeka düzeyi çok yüksek olan çocuklarda da görülmektedir. Disleksililer zeka düzeyleri düşük olmadığı gibi özel yeteneklere de sahip olabilirler. Bu duruma en güzel örnek disleksili olduğu bilinen bilim adamları ve sanatçılardır; Albert Eistein, Leonardo da Vinci, Tom Crouse, Mickey Mouse gibi'' dedi.

Çocuklarda disleksi belirtileri

Uzm. Dr. Altınlı, disleksi belirtileri şöyle sıraladı: Okumayı öğrenirken zorluk yaşama, okuma hızının beklenenin altında olması, yazarken harf atlama, bozuk yazma, okurken harf atlama, okurken kelimeleri değiştirerek okuma, okumakta zorlanma, yazarken zorlanma, harfleri birbirine karıştırma (b,d,p gibi), rakamları ters yazma (3-6-9 gibi), '6-9','3-8', '7-4' gibi rakamları birbirinden ayırt etmede zorluk yaşama, okuduğunu anlama ve anlatmada zorlanma, sıralı ezber gerektiren konuları ezberlemekte güçlük çekme. (Ayların sırası, haftanın günlerini sıralama), çarpım tablosunu ezberlerken veya ritmik sayarken zorlanma, renkleri karıştırma, sağı solu ayırt etmekte zorlanma, kendini, bir konu hakkında fikrini iyi ifade etmekte zorlanma, toplama ve çıkarma işaretini karıştırma, ayakkabılarını bağlama gibi motor becerilerde zorlanma, okula gitmek istememe, yazarken sıra, satır atlama, imla kurallarını uygun yazmakta zorlanma, noktalı ve noktasız harfleri yazarken ve okurken birbirine karıştırma''.

Disleksi tedavisinde izlenilen yollar

Öğrenme güçlüklerine erken dönemde müdahale çok önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Altınlı, ''Ne kadar erken fark edilirse o kadar kolay bu güçlük aşılabilir. İlaç ile tedavisi mümkün değildir, en etkili çözüm eğitimdir. Çocuğa uygulanan eğitim destek programında çocuğa konuları anlatmanın yanında konularda ona yardımcı olacak stratejiler öğretmemiz gerekir. Çocuğa anlatılan konular somutlaştırılarak verilmelidir. Çocuğun bilgileri uzun süreli belleğe atması için bolca tekrar yapılmalıdır. Çocuk psikiyatrisi, psikolog, özel eğitimci, okuldaki öğretmenleri ve aile iş birliği içinde olmalıdır'' şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...