Ve Mehmetçik İdlib’te

Düzenleyen:
Ve Mehmetçik İdlib’te

GÜNDEM Haberleri

Özel Kuvvetler’in keşif faaliyetlerini tamamlamasının ardından, istihkâm ve mekanize taburu dün gece İdlib’e giriş yaptı. Geçtiğimiz günlerde AK Parti'nin Afyonkarahisar'daki kampında konuşan Erdoğan, "Fırat Kalkanı Harekâtı ile açtığımız alanı şimdi de İdlib'in güvenliğini sağlamaya yönelik yeni bir adımla daha ileri taşıma gayretindeyiz. Bugün İdlib'te ciddi bir harekât var. Operasyonu şu anda Özgür Suriye Ordusu yürütüyor, henüz askerimiz orada değil" ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce de, "Vakti saati geldiğinde ne yapacağımızı biz gayet iyi biliriz. Bir gece ansızın gelebiliriz" diyerek operasyonun sinyalini vermişti. Genelkurmay Başkanı Hulûsi Akar da Suriye sınırında bulunan Reyhanlı'daki askerî birlikleri denetlemişti. Komutanlara da MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik etmişti. Son dakika gelen bilgilere göre, TSK'nın çok sayıda askerî araçlarla Suriye'ye girdiği öğrenildi.

Özel Kuvvetler’in keşif faaliyetlerini tamamlamasının ardından, istihkâm ve mekanize taburu dün gece İdlib’e giriş yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait konvoy, saat 22.15 sıralarında İdlib’in doğusundaki Daret İzze bölgesine intikal etti. Öte yandan, Suriye sınırına askerî sevkiyat da devam ediyor. İdlib’deki çatışmasızlık bölgesine yönelik intikal kapsamında Hatay’a gelen çok sayıda askeri araç Türk bayraklarıyla karşılandı. Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Oğulpınar mevkiine yaklaşık 10 araçlık tank sevkiyatı yapıldı. Güvenlik önlemleri altında bölgeye ulaşan araçların, sınırdaki askeri birliklere takviye amaçlı gönderildiği öğrenildi.

 

''Erdoğan, Vakti saati geldiğinde ne yapacağımızı gayet iyi biliriz'' demişti!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen günlerde Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) 7. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, sınır ötesi operasyonlara ilişkin, "Vakti saati geldiğinde ne yapacağımızı biz gayet iyi biliriz. Bir gece ansızın gelebiliriz." demişti.

AŞAĞIDAKİ FOTOĞRAFTA OPERASYON ÖNCESİ F-16'LARIN RADAR SİSTEMİ DİKKAT ÇEKİYOR:

Ve Mehmetçik İdlib’te

Görüntülere göre; F-16'ların İdlib semalarında tur attığı görülüyor.

Ve Mehmetçik İdlib’te

TSK'ya ait bir istihbarat uçağı İdlib semalarında...

Ve Mehmetçik İdlib’te

''İDLİB KALKANI BAŞLADI'' İDDİASI

Bölgede muhaliflerden önce PKK/PYD oluşumlarının elinde bulunuyordu. Muhalflerin de bölgeye yaptığı operasyonel faaliyetler ile PKK'dan arındırıldıysa da yapılan saldırılar ile siviller ve muhalifler yine hedef alınıyor, tam bir muhalif hakimiyeti sağlanılamıyordu. Son dakika gelen haberlere göre; Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'ye çok sayıda askerî araçlarla girdi.

Bu olaylar üzerine İdlib’de çatışmasızlık bölgeleri kurulması için eylül ayında Astana’da anlaşmaya varan Türkiye-Rusya, bölgenin güvenliği konusunda asker gönderme kararı almıştı. Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’na bağlı “Hamza Bölüğü” Hatay’ üzerinden geçerek Reyhanlı yakınlarındaki Bab-ı Hava sınır kapısından geçip İdlib yoluna koyuldu. Kamyonetlerin kasasında otomatik silahlarla yol alan ÖSO üyeleri, görüntülerini sosyal medyada paylaşıyorlar. Bölgede çatışmaların başladığı bilgisi geliyor.

Ve Mehmetçik İdlib’te

Erdoğan: İdlib'de ciddi bir harekât var ve bu devam edecek

AK Parti'nin Afyonkarahisar'daki kampında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fırat Kalkanı harekâtı ile açtığımız alanı şimdi de İdlib'in güvenliğini sağlamaya yönelik yeni bir adımla daha ileri taşıma gayretindeyiz. Bugün İdlib'te ciddi bir harekât var." dedi. Konuşma sonrası gazetecilerin sorularını da cevaplayan Cumhurbaşkanı; Operasyonu şu anda Özgür Suriye Ordusu yürütüyor, henüz askerimiz orada değil" demişti.

Hatay sınırında bulunan İdlib'in Heyet Tahrir Şam terör örgütünden temizlenmesi ve Fırat Kalkanı bölgesinden sonra burayı da ÖSO bölgesi haline getirmek için harekat başladığına dair görüntüler sosyal medyada paylaşılmaya başlandı.Fakat bu operasyona ilişkin resmi bir açıklama yapılmamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar'daki AK Parti kampının açılış konuşmasında İdlib'te ciddi bir harekatın olduğunu duyurdu."Fırat Kalkanı ile açtığımız alan ile ilgili yeni bir adımla daha ileriye taşımanın gayretindeyiz, İdlib'de ciddi bir harekât var. Sürecek. İdlib'in ardından yeni inisiyatifler almaya devam edeceğiz."


Erdoğan, Afyon NG Güral Termal Otel'de başlayan ve "Hep Birlikte, Büyük Hedeflere" temalı 26. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın açılış konuşması sonrasında salondan çıkarken gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk askeri İdlib'de mi? sorusuna "Şu anda Özgür Suriye Ordusu yürütüyor, henüz askerimiz orada değil." demişti. 

Bir gazetecinin "İdlib'de ciddi bir harekât var.' dediniz, Fırat Kalkanı Harekatı gibi mi operasyonel olarak mı biz burada yer alacağız." sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fırat Kalkanı bitti. Bunun adı da açıklanır." cevabını vermişti.

Erdoğan, "Askerler orada mı şu anda." sorusuna ise "Şu anda Özgür Suriye Ordusu yürütüyor, henüz askerimiz orada değil." ifadesini kullanmıştı.

Operasyonun isminin belirlenip belirlenmediğine ilişkin bir soruya ise Erdoğan, "Açıklanır." cevabını vermişti. 

- "Güvenliği noktasında böyle bir adımı attık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'te Özgür Suriye Ordusu'nun yer aldığını belirtmişti.

İdlib'teki insanların güvenliği noktasında Türkiye ve Rusya'nın beraber hareket ettiğini vurgulayan Erdoğan, İdlib'in içinin Türkiye tarafından korunacağının, dış tarafı ve sınırının ise Rusya tarafından korunmasının sağlanacağını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Orada yaşayan insanların güvenliği noktasında böyle bir adımı attık. Rejimle münasebetler Rusya'nın yürüttüğü bir süreç, diğer nokta da Türkiye olarak biz tedbirimizi aldık, alıyoruz." demişti

- "Yumruğun sayısı sayılmaz"

Erdoğan, İdlib'ten Türkiye'ye yaşanması muhtemel göçlere ilişkin ise her türlü tedbirin alındığını ve hazırlıkların yapıldığını bildirmişti.

İdlib'deki çatışmasızlık bölgesine intikale ilişkin ise Erdoğan, "Fırat Kalkanı Harekatı'nda olduğu gibi bir yöntem mi kullanılacak?" sorusuna, "Boksa girildiği zaman yumruğun sayısı sayılmaz." cevabını vermişti.

Erdoğan, "AK Parti'nin istişare ve değerlendirme toplantısı için 3 yıl sonra burada olmak nasıl bir duygu?" sorusu üzerine "Hayırlı ve güzel." ifadelerini kullanmıştı.

Ve Mehmetçik İdlib’te

Komutanlar ve Hakan Fidan Suriye sınırında!

Genelkurmay Başkanı Hulûsi Akar, geçen günlerde operasyonlarla ilgili bilgi aldı. Komutanlara MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile birlikte Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulundu. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, “Orgeneral Hulûsi Akar tarafından bölgede bulunan birlik komutanlarının da katılımıyla son gelişmelerin değerlendirildiği bir toplantı yapılmış olup, faaliyetlerin planlandığı şekilde icrasına devam edilmektedir. Orgeneral Hulûsi Akar’a söz konusu ziyaret ve çalışmalarda MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik etmiştir” denildi.

İDLİB OPERASYONU

Türkiye, Rusya ve İran’ın uzlaştığı Suriye’nin İdlib kentindeki ‘çatışmasızlık bölgesi’ için günlerdir sınırda askerî hareketlilik yaşanıyordu. Hatay’ın karşısındaki İdlib’le ilgili dün gece sınır hattında görev yapan üst düzey askerî yetkililere ‘görev’ emri gitti, tüm birlikler alarma geçti. Üç ülkenin ortak kararı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözleriyle TSK hazırlıklarını hızlandırdı. Askerî birlikleri İdlib’e götürecek araçlar ile güvenliği sağlayacak tank ve hava savunma sistemlerinin sınıra sevki tamamlandı. Kayseri Komando Tugayından birlikler de sınıra konuşlandırılmıştı. Bu hazırlıklar yürütülürken Türk Özel Kuvvetleri (Bordo Bereliler) sızma harekâtıyla İdlib güzergahı üzerinde ve yakınlardaki hedefleri belirledi.

GARANTÖR ÜLKELER MUTABIK KALMIŞTI

Eylül başında Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan 6’ncı Suriye toplantısında İdlib’te çatışmasızlık bölgeleri kurulmasında garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran mutabık kalmış ve bu bölgelerde kurulacak gözlemci noktalarında 500’er asker göndermeyi uygun bulmuşlardı. Buna göre Rusya, İdlib çevresinde, Türkiye ise kent merkezinde güvenliği sağlayacak.

Ve Mehmetçik İdlib’te

HEYET TAHRİR ŞAM KİMDİR?

Idlib operasyonu başladı denebilir, ancak karşıda kim var sorusu elbette gündemde. İdlib’in Kefer Selin ve Kefer Tekarim köylerinde “Hayat Tahrir-i Şam” (HTŞ) adıyla yeni bir grup kuran El Kaide kökenli teröristler, bu sefer bölgedeki düşman. HTŞ Suriye'deki en büyük terörist gruplardan sayılırken, 20 bin kişilik bir birliklerinin bulunduğu istihbaratı mevcut.

Nusra Cephesi Temmuz 2016’da El Kaide ile bağlarını kopardığını ve Şam’ın Fethi Cephesi (ŞFC) adıyla yeniden örgütlendiğini açıklamıştı. Son dönemde bu terör örgütüne dört küçük grubun daha katılmasıyla isim bir kez daha değişti ve HTŞ oldu.

NİHAİ HEDEF: ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ

Yeni kurulan bu örgütün de hedefi DEAŞ ve PKK/PYD'den farksız. HTŞ gruplarına karşı verilecek mücadelenin ana hedefi ise Idlib'den temizlenen bölgede çatışmasızlığı hakim kılmak. Operasyonun bir diğer hedefi, de idlib üzerinden açılacak olan koridor. bu koridor yardımı ile muhaliflerin elini kuvvetlendirmeyi amaçlanırken, aynı zamanda isnani yardım ve gıda malzemelerinin de temini kolaylıkla sağlanmış olacak.

Rus haber ajansı Russia Today'ın haberine göre; Türk İHA’larının uçuşları yoğunlaştırdığı İdlib semalarında Rus uçakları da HTŞ’ye ait silah depolarını vurmak üzere havalanırken, komando birlikleri de emir bekliyor.

"TÜRKİYE OYUN BOZUCUDAN OYUN KURUCUYA DÖNDÜ"

Türkiye'nin olası İdlib operasyonu ile ilgili konuşan ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı,"Türkiye politikalarında oyun bozucudan oyun kurucuya döndü. Türkiye, Rusya ve İran ile birlikte oyun kurucu rolü oynuyor. Astana'da bu ülkeler sınırsal bütünlükle ilgili anlaşmaya vardılar. Burada Rusya'nın tavrı çok önemli. Putin, "Biz Suriye'de Suriye rejimine karşı bütün radikal gruplarla mücadele edeceğiz". demişti. Binali Yıldırım'ın Başbakan olduktan sonra İdlib önerileri ABD tarafından da kabul edildi. Geçtiğimiz hafta Putin ile görüşmede domates ya da tatil konuları konuşulmadı. Hemen ardından Erdoğan'ın İran ziyareti de önemliydi. Astana anlaşmasının 3 önemli oyun kurucusu İdlib'e yapılacak operasyonla ilgili anlaşma yaptılar. Cenevre görüşmeleri başarısız olmuştu. Sebebi radikal grupların içinde yer aldığı İdlib'de tekrar bir araya getirmek üzerineydi. Ben önümüzdeki günlerde Cenevre görüşmelerinin tekrar bir araya geleceğini düşünüyorum." dedi.

Türkiye'nin diplomatik ilişkilerle terör örgütü DEAŞ ve radikal grupları devre dışı bırakmak için çeşitli görüşmeler yaptığını söyleyen Bağcı, Türkiye İdlib'e girmesi durumunda bu coğrafyadaki ağırlığı artacaktır. ABD'nin nasıl davranacağı da merak konusu. ABD Türkiye'nin bir müttefiki." ifadelerini kullandı.

Ve Mehmetçik İdlib’te

NEDEN İDLİB?

Hatay sınırındaki PKK’nın uzantısı PYD/YPG’nin tam kontrolünde olan Halep ile Afrin’den göç edenlerin de bulunduğu İdlib’te yaklaşık 2 milyon kişi yaşıyor. İdlib, Türkiye sınırına 45 kilometre uzaklıkta, kuzeyde Hatay ve Afrin, doğuda Halep ve batıda Akdeniz sahilindeki Lazkiye ile çevrili olan stratejik bölge. Suriye’de yıllardır süren iç savaşın başlama noktası ve kördüğümü olarak nitelendirilen İdlib’te Hayat Tahrir-i El Şam ve farklı gruplar barınıyor. Hatay sınırındaki PYD/YPG’nin tam kontrolünde olan Afrin ile Halep’ten göç alan İdlib ayrıca Suriye’nin Akdeniz’e açılan kapı olan Suriye rejiminin kontrolündeki Lazkiye’ye de çok yakın noktada. Lazkiye-Halep-Hama gibi önemli şehir merkezlerine giden yollara ulaşabilirliği, Akdeniz’e çıkış olasılığı ve rejimin kalbi durumundaki Lazkiye’ye coğrafi yakınlığı gibi nedenlerle büyük önem taşıyan İdlib, Suriye için kritik kale olarak yorumlanıyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...