TANAP erken bitecek

Düzenleyen:
TANAP erken bitecek

Ekonomi Haberleri

Azerbaycan’dan Türkiye ve Avrupa’ya gaz taşıyacak olan TANAP’ın yüzde 80’inin tamamlandığını söyleyen Enerji Bakanı Albayrak, “Proje planlanandan erken bitecek” dedi...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TANAP projesinin planlanandan erken biteceğini söyledi. Projenin Çanakkale Boğazı denizaltı geçiş çalışmalarının yapıldığı gemide incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi alan Albayrak, Türkiye ve Avrupa için dünya enerji arz güvenliği noktasında çok önemli bir proje olarak nitelendirdiği TANAP’ta Çanakkale Boğazı deniz altı boru döşeme işleminin proje için kritik köşe taşlarından olduğunu söyledi. Albayrak “Çalışmalar son sürat devam ediyor. İnşallah istediğimiz bu planlamayla giderse hesaplanandan, planlanandan daha erken tamamlanacak.” dedi. 
 

1261’İNCİ BORU ÖNEMLİ
Bakan Albayrak, gelinen aşamayı şöyle anlattı: Hakikaten çalışmalar son hızıyla, son sürat devam ediyor. İnşallah istediğimiz bu planlamayla giderse, hesaplanandan daha erken tamamlanacak. Projenin her aşamasında Türkiye olarak çok büyük inisiyatifler aldık, büyük efor sarf ettik. Bugün, projenin çok önemli ayaklarından biri olan Çanakkale deniz altı geçiş noktasında bulunan boruların yerleştirilme çalışmalarını yerinde izledik. Bugün 1261’inci borunun, -ki bu hakikaten anlamlı bir sayı- yerleştirilmesini izledik. Gerek Malezyalı firma, gerekse tüm paydaşların çabasıyla inşallah, TANAP yönetimiyle birlikte projenin yüzde 80’inden fazlası tamamlandı. İnşallah önümüzdeki sene Türkiye ayağı, 2020’nin ilk çeyreğinde de Trans Adriyatik Doğalgaz Boru hattı (TAP) kısmının tamamlanmasıyla Azeri gazının ülkemizden geçerek Avrupa piyasalarında hayat bulmasına şahitlik edeceğiz.

Türkiye’ye 6 milyar metreküp gaz
TANAP, yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak. Söz konusu miktarın 6 milyar metreküpünün Türkiye’nin talebinin karşılanması için kullanılması, 10 milyar metreküplük kısmının da TAP ile Avrupa’da değerlendirilmesi öngörülüyor. Projeyle gelecek yıl haziran veya temmuz ayında Türkiye’ye ilk gazın taşınması planlanıyor. 3 bin 100 adet çelik boru kullanılıyor.

Avrupa ve Türkiye için gaz sağlayacak
TANAP, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin kısaltılmışı. Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ile Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazı öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasını içeriyor. TANAP, Türkiye-Gürcistan sınırındaki Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son buluyor. Hattın 19 kilometresi Marmara Denizi geçişi. Toplam 1.850 kilometre ana hat ile Türkiye bağlantı hatları oluşuyor.

PROF. KUMBAROĞLU: TANAP erken biterse gaz fiyatları düşer

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın “TANAP planlanandan erken bitebilir” açıklaması, enerji çevrelerinde çok olumlu karşılandı. Konunun uzmanları, projenin erksen bitmesinin gaz fiyatlarında ucuzluğu daberaberinde getirebileceğini söyledi. Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Azeri gazının, diğer kaynaklara göre daha ucuz olduğunu, projenin bitmesiyle Türkiye’de doğalgaz fiyatlarının ucuzlayabileceğini söyleyen Kumbaroğlu “TANAP gibi dev bir projenin erken bitmesi Türk Akımı için de örnek teşvik edeceği gibi, başta Doğu Akdeniz olmak üzere bundan sonraki projeler için de cesaret verici olacak.” dedi. Türkiye’nin 21. yüzyıla damga vurduğu mega projeleri ile Avrasya’nın parlayan yıldızı olduğunu söyleyen Kumbaroğlu, gelecekteki adımlarla yükselişin taçlanacağına inandığını dile getirdi.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...