El-Alevi: Sınır kapısı için güç kullanabiliriz

Düzenleyen:
El-Alevi: Sınır kapısı için güç kullanabiliriz

DÜNYA Haberleri

Irak’ın, IKBY yönetiminin kontrolü altındaki sınır kapısı için askerî müdahalede bulunabileceklerini söyleyen Hişam El-Alevi “Türkiye’deki tatbikat bunun hazırlığıydı” dedi

Selçuk Böke ANKARA
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) gayrimeşru referandumunun ardından bölgede başlayan gerginlik devam ediyor. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber Alevi, referandumun iptal edilmesi ve Barzani yönetiminin tekrar masaya oturması için bazı adımlar atacaklarını söyledi. Habur Sınır Kapısı için gerekirse güç kullanabileceklerini belirten Alevi, “Türkiye’deki tatbikat buna bir hazırlıktı” diyerek IKBY yönetimine net mesaj gönderdi.

YENİ SINIR KAPISI İHTİYAÇ
Alevi, Irak hükûmetinin Habur kapısının kontrolü için Türk hükûmeti ile oldukça yakın çalıştığını belirterek “41 kişiyi sınır kapılarında görevlendirdik. Kapının kontrolü için gerekirse güç kullanırız. Tatbikat buna bir hazırlıktı. İki ülke arasında yeni bir sınır kapısı açma meselesini de konuşuyoruz” şeklinde konuştu. Büyükelçi Alevi, yeni sınır kapısı açılmasına sadece referandum meselesinden dolayı değil; aynı zamanda iki ülke arasındaki ticaret hacmini geliştirmek için de ihtiyaç olduğunu söyledi. “Gelecek aylarda bu konudaki somut adımları göreceğiz” diyen Alevi, geçmiş yıllardan bu yana iki ülke arasında yeni sınır kapıları açılması için tartışmalar olduğunu, bunun iki hükûmetin de ortak çıkarına olacağını belirtti.

İKİ ÜLKE DE KAZANACAK
Alevi, Bağdat ile Türkiye arasındaki petrol alışverişiyle ilgili ise “Petrol ve doğalgaz anlaşması konusunda iki ülke enerji bakanlıkları iki sayfalık yeni bir mutabakat zaptı üzerinde çalışıyor. Taslaklara kısa süre içinde son şeklinin verileceğini umuyorum” ifadesini kullandı. İki ülke için kazan-kazan olacak bir sonuca ulaşmayı umduklarını anlatan Alevi, bu mutabakatın sadece petrol ve doğalgaz konusunda değil; aynı zamanda elektrik ve enerji alanlarında da işbirliği şemsiyesinin güçlenmesini temsil edeceğinin altını çizdi.

YILDIRIM’A BAĞDAT DAVETİ
Başbakan Yıldırım’ın, Bağdat’ı ziyareti için çalışma yürütüldüğünü dile getiren Alevi “İki hükûmet de yüzyüze görüşmeye ihtiyaç duyuyor. Bu ziyarette sadece referandum değil aynı zamanda önemli ikili ve bölgesel konular da görüşülecek” diye konuştu. Başika meselesinin Türkiye ile güvenlik, askeri ve istihbarat konularında iş birliğinin gelişmesini önlediğini dile getiren Alevi, bunun çözülmesi hâlinde iki ülkenin de ihtiyacı olan iş birliklerinin hayata geçirileceğini vurguladı. 

El-Alevi: Sınır kapısı için güç kullanabiliriz

2 Ekim tarihinde yeni sınır kapısının Fish Habur’da açılacağını duyurmuştuk.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...