Beslenme efsanelerine savaş açan Kızgın şef

Düzenleyen:
Beslenme efsanelerine savaş açan Kızgın şef

SAĞLIK Haberleri

Sağlık ve Bilim Haberciliğinin mercek altına Avrupa Bilgi Konseyi (EUFİC) Konferansı’nın konuşmacılarından biri de “Kızgın Şef” olarak tanınan Anthony Warner’di.

ZİYNETİ KOCABIYIK-BRÜKSEL
S ağlık ve Bilim Haberciliğinin mercek altına Avrupa Bilgi Konseyi (EUFİC) Konferansı’nın konuşmacılarından biri de “Kızgın Şef” olarak tanınan Anthony Warner’di. Aslında bir biyolog olan ancak kariyerini aşçı olarak sürdüren Warner’a “kızgın şef” denilmesinin sebebi hemen her yıl değişen moda diyetler ve sözde beslenme uzmanlarının çıkardığı diyet efsanelerine savaş açmış olması. Warner’in öfkesinden nasibini alanlar ise son yıllarda sözde sağlıklı beslenme tavsiyeleri verdiği internet sitesiyle gündeme gelen Oscar ödüllü sinema sanatçısı Gwyneth Paltrow, alkali diyet fikrini geliştiren Dr. Robert Young, dünyaca ünlü yemek blogger’ı Ella Woodward gibi ünlü isimler…
Beslenme konusunda bilimsel bir kimlik taşımayan kişilere tahammül edemeyen Warner, internet sitesinde, kitaplarında ve medya röportajlarında beslenme efsanelerine dikkat çekerek bu sözde uzmanların ipliğini pazara çıkarıyor.
YEMEK YEMEK DÜNYANIN EN ZEVKLİ İŞİ
Konferans sonrasında Warner’la bir araya geldik ve en çok kızdığı diyet efsanelerini konuştuk. Beslenme ile ilgili açıklamaları bu konuda eğitim almış kişilerin yapması gerektiğini söyleyen Warner, “Bilgisi olan olmayan herkes yiyeceklerle ve onların sağlığa etkileri ile ilgili bir şeyler söylüyor. İnsanların kafasını karıştırıyor. Bu birbirini çürüten bilgiler insanları en büyük zevk olan yemekten soğutuyor. Bir şef olarak söylüyorum dünyanın en zevkli işi yemek yemektir” diyor. 
YİYECEK İLAÇ DEĞİLDİR
Beslenme konusunda onu en kızdıran konulardan biri de yiyeceklerin tek başına yararlı ya da zararlı olarak sunulması. Detoks yani yiyeceklerle vücudu temizlemenin tam bir efsane olduğunu anlatan Warner “Bu işi zaten sizin karaciğeriniz yapıyor. Brokoli yiyerek ya da herhangi bir yiyeceği daha çok tüketerek, metabolizmanızın asıl görevi olan bir faaliyeti o yiyeceğin yapacağına inanmak çok saçma. Ancak bu bir endüstri haline gelmiş durumda. İnsanlar ürünler satarak ya da bu konudaki fikirlerini pazarlayarak para kazanıyorlar. En çok kızdığım konulardan biri de yemeklerin ilaç gibi sunulması” diye anlattı. 
ALKALİ DİYET MASALI
Warner’in sitesinde ve kitabında foyasını meydana çıkardığı kişilerden biri de Alkali Diyeti geliştiren ve bu beslenme türü ile kanser hastalarını iyileştirdiğini savunan Dr. Robert Young. Bazı gıdaların vücudun asit dengesini bozduğunu, bunların kısıtlanması ya da tüketilmemesi esasına dayanan alkali diyetin aslında halkı endişeye sevk ettiğini söyleyen Warner “Alkali diyetin bilimsel bir tarafı yok. Ne yerseniz yiyin vücut kendi pH dengesini kendisi kurar. Zaten Dr. Young da şu an hapiste” diyor.
GWYNETH’İN ‘MEDİKAL MEDYUMU’NA GÜLÜYORUM
Warner’in kan damlayan kaleminden nasibini alanların en ünlüsü ise son zamanlarda kendini sağlıklı beslenmeye adayan ve GOOP adını verdiği internet sitesinde bir takım tavsiyelerde bulunan Oscar ödüllü oyunca Gwyneth Paltrow. Warner, Paltrow için “O beni çok güldürüyor. Sitesinde yazdığı beslenme tavsiyelerini gelecekten haberler veren ‘medikal medyum’dan alıyormuş. Birçok konuda bilimsel bilgi verdiğini iddia eden bu site asla gerçekçi değil” diyor. 

Beslenme efsanelerine savaş açan Kızgın şef
ÜNLÜLERİN KORKULU RÜYASI
Kızgın  Şef Anthony Werner bazı blog yazarları ve beslenme yazarlarının kendilerini fazla önemseyerek verdikleri beslenme tavsiyeleriyle gülünç hâle düştüklerini söylüyor. Diyetlerin sağlık faydaları ile ilgili bilimsel olmayan iddiaları savunan ünlü ancak “sözde uzmanlara” ise ateş püskürüyor.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...