OHAL Komisyonu'na başvuru sayısı 100 bini aştı

Düzenleyen:
OHAL Komisyonu'na başvuru sayısı 100 bini aştı

GÜNDEM Haberleri

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilenler, bursu kesilen öğrenciler, rütbeleri alınan emekli güvenlik personeli ve kapatılan kurum ile kuruluşlara ilişkin başvuruları değerlendiren OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna şu ana kadar 101 bin 304 müracaat yapıldı.

Anadolu Ajansı (AA), eski Askeri Yargıtay binasındaki OHAL İşlemleri  İnceleme Komisyonunun çalışmaları ve arşivini görüntüledi.Resmi gazete'de yayımlanan 685 sayılı KHK ile kurulan ve başkanlığını  Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş'in yürüttüğü 7 kişiden  oluşan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, 22 Mayıs'ta göreve başladı.Komisyon, meslekten ihraçlar, öğrencilik bursunun kesilmesi, emekli  güvenlik personelinin rütbelerinin alınması ve kapatılan kurumlar ile kuruluşlara  yönelik işlemlerle ilgili başvuruları incelemek üzere harekete geçti. İlk olarak başvuruların kısa sürede tamamlanması ve çalışmaların  belirli düzende gerçekleştirilmesi için Komisyon tarafından veri tabanı  oluşturularak yazılım sistemi geliştirildi.

İnternet sitesi kuruldu, uzman personel görevlendirildi

Başvuru formlarını belirleyen komisyon, ikinci bir adım olarak  internet sitesi kurdu. Başvurucuların, formlara  "www.ohalkomisyonu.basbakanlik.gov.tr" adresinden ulaşabilmeleri sağlandı. Daha  sonra valilik ve bakanlıklar aracılığıyla yapılan başvuruların Komisyona  iletilmesi sağlandı.Müracaatlarla ilgili dosyaların ön incelemesini yapmak üzere hakim ve  savcılar ile aralarında farklı kurumlardan müfettişlerin de bulunduğu yaklaşık  200 personel, Komisyon bünyesinde göreve başladı.

9 farklı renkte tasnif

Meslekten ihraç edilenlerin görev aldığı kuruma göre 9 farklı renkte  dosya hazırlandı. Başvurucuların bilgi ve belgeleri bu dosyalara aktarıldı.  Dosyaların üzerinde ihraçların hangi KHK ile gerçekleştiğine yönelik bilgiler de  yer aldı.Komisyona bugüne kadar 101 bin 304 başvuru yapıldı. İncelemelerine  başlayan Komisyon, ilk olarak tasnif işlemlerini tamamlamak için çalışma  başlattı.Komisyon, başvurularla ilgili kararlarını kasım ayından itibaren  vermeyi planlıyor. Öte yandan, Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden  (AİHM) gelen heyetin komisyon çalışmalarıyla ilgili incelemelerde bulunduğu ve  görüşmelerin olumlu geçtiği öğrenildi.

Komisyon nasıl çalışıyor?

Başvuruları almaya devam eden komisyonda dosyalar ilk olarak tasnif  işleminden geçiriliyor. Başvurucuların valilikler aracılığıyla gelen  dosyalarındaki formları, dilekçeleri ve ekledikleri diğer evraklar, hakimler,  müfettişler ve uzmanlardan oluşan raportörler tarafından ön incelemeye alınıyor.Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle  ihraç edilenlerle ilgili dosyalara, arasında örgütün şifreli haberleşme programı  ByLock'a yönelik olanların da bulunduğu örgüt irtibatını gösteren belgeler de  ekleniyor.Komisyon, dosyalar üzerinden incelemelerini yaparken ihtiyaç duyulan  her türlü bilgiyi ilgili kurumlardan isteyebiliyor.Tüm incelemelerin tamamlanmasının ardından dosyalar, Menteş'in  başkanlığındaki komisyonda gündeme alınacak, başvurunun reddi ya da kabulüne  karar verilecek.

Meslekten ihraca dair başvurusu kabul edilen müracaatçının dosyası  Devlet Personel Başkanlığına gönderilecek. Daha sonra ilgili kişinin 15 gün  içerisinde statülerine uygun kadro ve pozisyonlara ataması yapılacak. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun ret kararlarına karşı yargı yolu  açık olacak. Kararlara ilişkin Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından  yetkilendirilen idare mahkemelerine dava açılabilecek.

Anayasa Mahkemesi ve AİHM adres göstermişti

Komisyonun kurulması ve başvuruların alınmaya başlanmasının ardından  Anayasa Mahkemesi, KHK'lar ile doğrudan yapılan işlemler ve OHAL kapsamında  yapılan idari işlemler hakkındaki 70 bin 771 başvuruyu, Olağanüstü Hal İşlemleri  İnceleme Komisyonunu adres göstererek başvuru yollarının tüketilmediği  gerekçesiyle kabul edilemez bulmuştu. AİHM'in OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunu bir iç hukuk yolu olarak  kabul ettiği ve ret kararı verdiği başvurunun ardından Türkiye aleyhine açılan  dava sayısında da düşüş yaşanmıştı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...