Cevdet Yılmaz: En az maliyetle en fazla hizmet

Düzenleyen:
Cevdet Yılmaz: En az maliyetle en fazla hizmet

Ekonomi Haberleri

“Sadece kamunun gelirlerini artırmak yetmez, harcamalara da mutlaka disiplin gerekiyor. Devlet elbette bir kaynak kullanacak, ama israfa kaçmamak, verimli, amaca uygun çalışmak çok önemli. AK Parti, zamanında ve yeterli düzeyde tedbirlerle yoluna devam ediyor.”

OSMAN ÇOBANOĞLU - AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gündemdeki ekonomi başlıklarını gazetemize değerlendirdi. MTV tartışmalarıyla ilgili konuşan Yılmaz, “Bir yerde bir şey yapıyorsanız, başka yerlerden bunu telafi etmeniz lazım. Ya harcamaları bir miktar başka alanlardan düşürmeniz lazım. Ya da yeni bazı gelir kaynakları bulmanız lazım ki, o dengeler değişmesin. Maliye Bakanlığı bu anlamda bir çalışma yürütüyor. MTV, daha düşük bir seviyede belirlenecek. Şuna özellikle dikkat çekmek istiyorum, bu MTV sebebiyle ‘torba kanun’daki birçok husus ihmal edildi. Aslında çok güzel düzenlemeler var. Bu tasarıyı, sadece MTV’den ibaret gibi tartışmak doğru değil” ifadelerini kullandı.

KAMUDA VERİMLİLİK ÖNEMLİ
Gelecek dönemde kamu tasarruflarıyla ilgili atılması planlanan adımları değerlendiren Yılmaz “Burada önemli olan, kamunun en az maliyetle en fazla hizmeti üretmesi. Sonuçta devlet elbette bir kaynak kullanacak ama kamu binalarını, ofislerini kullanırken, personelle ilgili birtakım çalışmalarda, diğer sarf malzemelerinde, birtakım hizmet alımlarında verimlilik çok önemli. İsraf olmaması, amaca uygun, yeterli düzeyde bu hizmetlerin kullanılması önemli. Sadece kamunun gelirlerini artırmak yetmez, kamunun harcamalarında da mutlaka disiplin gerekiyor. Zaten OVP’de bu konular iki başlık hâlinde. Bir taraftan kamu gelirlerini artırıcı tedbirler var. Diğer taraftan da kamu harcamalarının kalitesini artırmaya, daha nitelikli hâle getirmeye dönük bazı tedbirler var. Kalkınma, Maliye ve Hazine’nin yaptığı çalışmalarla, daha verimli bir şekilde kamunun kaynak kullanımı öngörülüyor” dedi.

MİLLÎ DERECELENDİRME
Geçtiğimiz günlerde açıklanan Millî Derecelendirme Kuruluşu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Cevdet Yılmaz, şunları söyledi: Önce kendi içinizde kurarsınız, çalıştırırsınız, akredite edersiniz, zaman içinde bu, çok daha geniş bir coğrafyada itibarlı ve iş gören bir mekanizmaya dönüşebilir. Bugünkü kredi derecelendirme kuruluşları da sonuçta belli ülkelerde kurulmuş mekanizmalar ama daha sonra küreselleşmişler. Küresel krizde gördük, bu derecelendirme kuruluşları aslında görevlerini yapamadılar. Onların AAA verdiği birtakım ülke ve firmalar küresel krizde battılar. Dolayısıyla bunların kredibilitesi tartışılır hâle geldi. Güvenilir, sağlıklı veriler üreten yerli kredi derecelendirme kuruluşunun ben çok anlamlı olacağını düşünüyorum.

HERKES KAZANACAK
Altınların ekonomiye kazandırılması için atılan adımı değerlendiren Cevdet Yılmaz, “Bu sene ithalatımızdaki büyümenin sebeplerinden birisi altın. 6-7 aylık süreçte 11 milyar dolar gibi bir rakam hatırlıyorum ben... Çok ciddi bir ithalat artışı var. Altınların finansal sisteme girmesi hâlinde hem aileler hem de ülke kazanacak” diye konuştu.

Savunmada ihmal olmaz
Cevdet Yılmaz, “Güvenlik çok önemli. Çevremizde birçok terör riskleri, güvenlik riskleri var. Dolayısıyla bunu hiçbir zaman ihmal edemeyiz. Yeterli ödeneği koyuyoruz. Savunma sanayi ile ilgili Türkiye bir atak yapmak istiyor. Bu, sıradan bir savunma harcaması değil. Aslında katma değeri yüksek bir ekonomi inşa etmenin de bir yolu. Gelecek yılki bütçeden savunma sanayine aktaracağımız paylar sadece güvenliğimiz için değil katma değeri yüksek ekonomi için de önemli” dedi.

Büyümede Hindistan ve Çin’i de geçebiliriz
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, büyüme oranlarına dikkat çekerek şunları anlattı: Özellikle ilk iki çeyrekte Çin ve Hindistan’dan sonra G-20’de en yüksek büyüme oranına ulaştık. Üçüncü çeyrekte de inşallah yüzde 7 üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Bu gerçekleştiği zaman Çin ve Hindistan’ı da geçme ihtimalimiz oldukça yüksek. Biz başından beri kamuda disiplini savunan bir partiyiz. Geçen yıl itibariyle bütçemizdeki açık yüzde 1’ler civarındaydı. Bu yıl olumsuz birtakım etkilere rağmen yüzde 2’de... Bir miktar arttı ama uluslararası mukayeselerle bakarsanız, Avrupa’nın Maastricht Kriterlerinin altında. Maastricht’e göre, bütçe açığının en fazla yüzde 3 olması gerekiyor. Birçok AB üyesi bunu aşmış durumda. Önümüzdeki dönem kademeli şekilde bütçemiz daha iyi bir noktaya taşınacak inşallah. AK Parti, zamanında ve yeterli düzeyde tedbirlerle yoluna devam ediyor.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...