Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çanakkale’de 74 İdlibli şehit yatıyor

Düzenleyen:
Çanakkale’de 74 İdlibli şehit yatıyor

GÜNDEM Haberleri

Tarihin en kanlı savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşlarında, Suriye’nin İdlib kentinden gelerek vatan savunması için şehit olan 74 askerin Tarihi Gelibolu Yarımadasında bulunan şehitliklerde yattığı tespit edildi.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı resmi verilerine göre, Çanakkale Savaşlarında 74 İdlilinin şehit düştüğünü kaydetti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay da, “1. Dünya Savaşları sırasında Osmanlı ordusunda toplam 231 İdlibli asker şehit oldu. İdlib’den gelen askerlerin ağırlıklı olarak Çanakkale Savaşları’nda, Arıburnu ve Seddülbahir bölgesindeki savaşlarda görev aldı” dedi.

"ÇANAKKALE CEPHESİ KAPATILDIKTAN SONRA DİĞER CEPHELERE SEVK EDİLDİLER"

Atabay ayrıca Çanakkale Savaşları’nda Osmanlı coğrafyasında bulunan yerlerde askerlerin, askere alındığını da kaydederek, “O sırada, Suriye bölgesi içerisinde yer alan Halep’te bir asker almak bölgesi oluşturulmaktaydı. Ve Halep’e bağlı olan İdlib’de de bu askerler Halep Asker Alma Dairesine müracaat ederek, 6’ncı Kolordu bünyesinde askere alındılar. 1915 yılında Çanakkale Cephesinin açılmasıyla birlikte burada şiddetli savaşlar başladı. Bu şiddetli savaşlar karşısında İdlibli askerlerin özellikle 26’ncı Tümen’e dahil olarak Çanakkale bölgesinde görev aldıklarını biliyoruz. Burada İdlibli askerler savaştılar. Ve bu sırada onların Komutanlığını Atatürk döneminde de Milli Eğitim Bakanlığı yapacak olan, Atatürk’ün, ‘hocam’ diye hitap ettiği Esat Sagay da o Tümen’in komutanlığını üstlenmiş bulunuyor idi. Çanakkale Savaşları sırasında İdlib’den gelen askerler ağırlıklı olarak Arıburnu bölgesinde, bir kısmı ise Seddülbahir bölgesindeki savaşlarda, görev aldılar ve hayatlarını kaybettiler. Çanakkale Savaşları sırasında toplam olarak İdlib’ten 74 askerin şehit olduğunu görüyoruz. Buradaki İdlipli askerlerin bulunduğu birlikler Çanakkale cephesi kapatıldıktan sonra diğer cephelere sevk edildiler. Galiçya, Romanya ve daha sonra da Suriye-Filistin bölgesinde savaştılar. Toplam olarak 1. Dünya Savaşı sırasında İdlip’ten askere alınan ve Osmanlı Ordusunda görev yapan askerler içerisinde 231 tane İdlipli askerin şehit olduğunu ve bu vatan uğruna hayatlarını feda ettiklerini biliyoruz” dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...