TL'nin düşüşü, çelik piyasasını çökertebilir

Düzenleyen:
TL'nin düşüşü, çelik piyasasını çökertebilir

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin en büyük hurda ithalatçısı olması, Türk lirasındaki sert değer kaybı üzerinden küresel çelik piyasasını tehdit ediyor.

Türk lirası, ABD ve Türkiye'nin vize başvurularını karşılıklı olarak askıya almaları haberine ilk tepkide yüzde 6'yı aşan kayıpla tepki verdi.

Dolar/TL'de 2008'de bu yana görülen en hızlı yükseliş olan bu hareket sonrası TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yaklaşık yüzde 2'de.

TL'DE DÜŞÜŞ ÇELİĞİ DE DÜŞÜRECEK

Bloomberg'e konuşan Axiom Capital Management analisti Gordon Johnson'a göre Türk lirasındaki düşüş, küresel çelik fiyatlarını çökerterek U.S. Steel Corp. gibi çelik üreticisi şirketlerin karları için de risk oluşturabilir. 

Bunun nedeni ise Türkiye'nin küresel çelik piyasasındaki konumu. Türkiye, dünyanın en büyük hurda ithalatçısı ve bu da fiyatlamayı belirlemesini sağlıyor. Johnson, "Zayıf Türk lirası, küresel hurda fiyatlarının da zayıflaması anlamına geliyor ve bu da genel olarak çelik fiyatlarını düşürüyor." dedi.

ÇİN'DEN DE UMUT YOK

Johnson'a göre Çin'de konut sektörüünün soğutuluyor olması, zayıflayan kredi büyümesine bağlı düşen talep de kısa vadede çelik fiyatları için riskleri artırıyor.

U.S. Steel Corp. ve Cleveland-Cliffs'in TL'deki düşüş ardından kar beklentilerini aşağı yönlü revize etmeleri bekleniyor.

TÜRKİYE EN BÜYÜK İTHALATÇI

Türkiye, 2016'da 17 milyon 716 bin metrik ton hurda ithal etti. Türkiye'yi 6 milyon 380 bin ton ile Hindistan ikinci sırada izlerken ABD 3 milyon 864 bin ton, Çin ise 2 milyon 162 bin ton hurda ithalatı yaptı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...