Darbe oldu, Mısır'a para musluğu açılıyor

Darbe oldu, Mısır'a para musluğu açılıyor

DÜNYA Haberleri

Mursi'ye yardımı donduran Batı ülkelerinin darbenin ardından kredi musluklarını açması bekleniyor.

Mısır'daki askeri müdahaleyi "darbe" olarak kabul etmeyen gelişmiş ülkeler, Mursi Hükümeti'nin devrilmesinden sonra ülke ekonomisine ilişkin adeta "gülücük"ler dağıtmaya başladı. Mursi'nin devrilmesine en büyük neden olarak gösterilen ekonomik kriz ve döviz darboğazının giderileceğine ilişkin beklentiler artarken, bugüne kadar devrik Cumhurbaşkanı ile anlaşmaya yanaşmayan IMF'nin de kredi için adım atması bekleniyor. 2011'deki devrimden sonra turizm gelirleri üçte bir azalan ve bu yüzden döviz krizine girerek para birimi hızla değer kaybeden Mısır'da Mursi yönetimi istediği uluslararası yardımı bir türlü alamamıştı. Devrimin ardından Mısır'a sadece Katar ve Suudi Arabistan 3'er, Libya 2, Türkiye ise 1 milyar dolar borç ve yardım verirken, ülke ekonomisinin istikrara kavuşması ve uluslararası yatırımcıların güvenini kazanılması için gerekli olan IMF anlaşması bir türlü yapılamamıştı. IMF ile Mısır arasında 4.8 milyar dolarlık kredi için bir yıla yakın süren görüşmeler mayıs başında kilitlenirken, kısa bir süre sonra Mursi'yi deviren askeri darbe gerçekleşti. Bunda, Mursi'nin anlaşmayı imzalamaması kadar, IMF'nin istediği çok ağır şartlar da etkili oldu.
Yaşanan döviz sıkıntısı ve Batı'nın sırt çevirmesi ise ülkenin ekonomik verilerini eski lider Hüsnü Mübarek döneminden de kötü hale getirdi. Ülkenin toplam 30 milyar dolar olan borçları 40 milyar dolara çıkarken, yüzde 3 olan enflasyon oranı yüzde 18'e kadar yükseldi. Ayrıca işsizlik de yüzde 13.2'yle rekor seviyeye ulaştı.
Yatırımcıya güven geldi
Darbenin ardından ise ülke ekonomisinin geleceğine ilişkin görüşlerde keskin bir değişim yaşanmaya başladı. Mısır ordusunun kontrolü ele almasının, kısa dönemli de olsa, yatırımcılara ve borç veren ülkelere güven verebileceği yönündeki görüşler, uluslararası piyasalarda giderek ağırlık kazanıyor.
Piyasa uzmanları, ekonominin parlak geleceğine ilişkin görüşler verirken, Mısır borsası da uzun süre sonra ilk kez yüzde 7'lik hızlı bir artış yaşadı. BBC'ye konuşan The National Investor şirketinden Sebastien Henin, "Teknokratlardan oluşan yönetimlerin açık bir gündemi var. İç ve dış yatırımcılar için Mısır'da ekonomik görünüm kesinlikle değişecek" dedi. Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nden Caroline Freund ise Muhammed Mursi'nin, ekonomiyi düzeltecek değişimi sağlamak için elinde olan zamanı boşa harcadığını belirtti.
Ancak uzmanlar orduya yönelik iyimserliğin ekonomik gerçeklerin baskısıyla çok da uzun sürmeyebileceği dile getiriliyor.
Eximbank kredisi hükümete bağlı
Mısır'a 2 milyar dolarlık yardım kararı alan, 1 milyar dolarını geçen yılsonunda yollayan, kalan 1 milyar doları ise Türk Eximbank aracılığıyla açılacak kredilere bağlayan Türkiye, darbenin ardından ilk açıklamayı yaptı. Türk Eximbank yetkilileri, Çerçeve Anlaşması 17 mayısta yürürlüğe giren 1 milyar dolarlık Mısır ihracat kredisi için henüz başvuru yapılmadığını, talep gelmesi durumunda kararın hükümet tarafından verileceğini belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...