Şirketleri bir bir giden Karamehmet ne yapıyor

- Güncelleme:
Şirketleri bir bir giden Karamehmet ne yapıyor

Ekonomi Haberleri

Elindeki şirketlere TMSF tarafından bir bir el konulan Mehmet Emin Karamehmet, Turkcell için para arıyor.

Turkcell'in yüzde 13.81'inin sahipliğine ilişkin, Çukurova Holding ile Rus Altimo arasındaki davada, İngiltere Yüksek Mahkemesi (Privy Council) 30 Ocak 2013'tekinin devamı niteliğindeki kararını 9 temmuzda açıklayarak, Çukurova'nın faiz bedelini belirleyecek. Söz konusu kararla nbsp;Karamehmet'in nbsp;Alfa'nın elindeki hisseleri kaç dolar ödeyerek geri alacağı belli olacak. Mahkemenin daha önceki verdiği karar ışığında bedelin 1 milyar 455 milyon ile 2 milyar 250 milyon dolar arasında olması bekleniyor. Sürece yakın kaynaklar söz konusu tutarın 1.3 milyar dolarının anapara olduğunu, kalan tutarın ise faizden oluşacağını vurguladı. İngiliz Mahkemesi, daha önce hisselerin Çukurova'ya geri verilmesine, ancak Çukurova'nın Alfa'nın zararlarını karşılamak için faiz ödemesi gerektiğine hükmetmişti. Mahkeme, faiz tutarının en az 155, en çok da 950 milyon dolar olacağına karar vermişti. İngiltere Yüksek Mahkemesi'nden yapılan açıklamaya göre, iki grubun şirketleri Cukurova Finance International Limited ve Alfa Telecom Turkey Limited arasındaki davada karar, 9 temmuz salı günü İngiltere saati ile 09.30'da üçüncü salonda açıklanacak. Çukurova ile Altimo arasında 2005 yılında yapılan bir kredi anlaşmasına dayanan dava sürecinde Privy Council 30 Ocak tarihinde, Çukurova'nın dava konusu olan yüzde 13.81 hisseyi gereken ödeme ve şartları yerine getirmesi halinde geri alabileceğine karar vermiş, ancak ödeme miktarını o tarihten bu yana belirlememişti.
Hisseler hareketlendi
Kararın açıklanmasının ardından Turkcell hisseleri ortaklar arasındaki belirsizliğin biteceği ve üç yıldır dağıtılmayan temettünün ödeneceği beklentisiyle yükseliş yaşadı. Gün içinde en yüksek 11.45 TL'yi gören Turkcell hisseleri kapanışı 11.1 TL'den yaptı.
Şirketler bir bir gitti, Turkcell için para arıyor
MAHKEME, 4 Mart 2013 tarihinde Çukurova'nın Altimo'nun el koyduğu yüzde 13.81'lik payı hangi şartlar altında geri alabileceğini kararlaştırmak üzere taraflardan ek bilgileri alarak görüşleri dinlemişti.
Açıklamaya göre, mahkeme 9 temmuzda bu konuda karar alacak. Privy Council sürecinin sonuçlanmaması, ortakların uzlaşamaması nedeniyle Turkcell'in son üç yıla ilişkin genel kurullarının iptal olmasına neden olmuştu. Genel kurulların iptal olması da temettü dağıtımı ve yönetim kurulu üyelerinin seçimi gibi kritik kararların alınmasını engellemişti. Mahkemenin salı günü açıklayacağı kararda, iki taraf arasındaki kredi anlaşmasından kaynaklanan borcun geri ödenmesindeki faizi belirlemesi bekleniyor.
Bu karar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) borçlarını geri ödemek için Show TV'yi Ciner Grubu'na satan ve Digiturk için de satış sürecinde olan Çukurova Holding'in finansman arayışı açısından da kritik önem taşıyacak.
TMSF, Çukurova'dan 455 milyon dolarlık alacağının tahsili için gruba ait Digiturk'ün de yer aldığı medya şirketleri ve BMC'yi devralmıştı. Turkcell'in karmaşık hisse yapısında çatı şirketi kontrol eden Cukurova Telecom Holding'de Cukurova Finance International'in yüzde 51, Alfa Telecom Turkey'in (Altimo) ise yüzde 49 payı bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...