Taksi mi Uber mi?

Düzenleyen:
Taksi mi Uber mi?

YAŞAM Haberleri

İstanbul’da bir araya gelen taksiciler Uber’e tepki gösterdi. Uygulamayı ByLock’a benzeten taksiciler, şoförlerini de ‘paralel’ olarak niteledi. Vatandaşlar ise aksine bu sisteme destek çıktı.

Taksi dernek ve kooperatifleri, akıllı telefon uygulaması üzerinden taksi hizmeti veren Uber’e karşı hareket etmek için İstanbul Yeşilköy’deki bir otelde toplantı düzenledi. Mağdur olduklarını belirtilen taksiciler, bu sisteme karşı ortak mücadele kararı aldı. Toplantıda konuşan İstanbul Taksi Sahipleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Can, uygulamayı, FETÖ’cülerin kriptolu haberleşme programı ByLock’a benzetti. Haklarının gasbedildiğini belirten Can, şunları söyledi: Biz ülkemizde paralel polis, paralel savcı duymuştuk ama paralel taksicilik olacağı aklımıza gelmemişti. Bunların bir taksi durakları falan yok. FETÖ’cülerin telefonundaki ByLock’a benzer bir sistemleri var ellerinde. Bu uygulama üzerinden yolcu yönlendiriyorlar. Bu da haksız bir kazanç. Biz bu plakalara 50 yıl gibi bir ömür veriyoruz. Çok yüksek paralara mal ediyoruz. Onlar 100 bin liralık bir araçla paralel bildiğin taksicilik yapıyor. Bizim devletten isteğimiz, bu Uber denilen, okyanus ötesinden gelip, ekmeğimizi çalan paralel taksicileri durdurun. Yoksa zamanla yolcu bulamayacağız.
Öte yandan vatandaşlar ise taksicilerin aksine Uber’e destek çıktı. Birçok kişi bu sistemi memnuniyetle kullandıklarını belirterek “Taksicilerin kötü muamelelerinden bıktık. Neden oturup düşünmüyorlar;  ‘Acaba neden 1 tane bile potansiyel müşterimiz bizim tarafımızda değil’ diye? ‘Trafik var’ bahanesiyle yolcu almıyorlar. Alan da kötü davranıyor. Navigasyon kullanıp yardımcı olmak yerine, bilerek yolu uzatıyor. Bu vesileyle yüksek ücret alıyorlar. Uber şoförleri ise tam aksine çok kibar” ifadelerini kullandı.

 

UBER NEDİR?

2009 yılında ilk defa ABD’nin San Francisco eyaletinde uygulamaya geçen Uber, kullanıcılarına özel sürücülerle özel araç hizmeti sunuyor. Google tarafından uygulamaya geçen uygulama, Google Maps üzerinden çalışarak, kullanıcıların akıllı telefonlarından bulundukları noktaya göre taksiler çağırabilmesine imkân sağlıyor. Müşteri, sürücünün kim olduğu görüp, aracın gelişini de takip edebiliyor. Ayrıca başlangıç ve bitin noktasını işaretleyip ödeyeceği ücreti önceden görebiliyor. Ödeme ister nakit ister kredi kartıyla yapılabiliyor.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...