Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Meyve ve sebzelerin üzerine etiket yapıştırılamayacak

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Meyve ve sebzelerin üzerine etiket yapıştırılamayacak

Ekonomi Haberleri  / AA

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının tebliği ve Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) belirlediği standartlar çerçevesinde, artık meyve ve sebzelerin üzerine etiket yapıştırılamayacak, damga vurulamayacak.

Bakanlığın 3 Ekim'de Resmi gazete'de yayımlanan "Sebze ve Meyvelerin  Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standart Uygulamalara İlişkin  Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği"yle yaş meyve ve sebze için ambalaj ve soğuk  zincir zorunluluğu getirilirken, uygulamada TSE'nin belirlediği standartların  esas alınacağı belirtilmişti.

AA muhabirinin TSE yetkililerinden edindiği bilgilere göre, kurumun,  meyve ve sebzelerin depolanması, soğukta muhafazası, taşınması ve ambalajlanması  konularında 38 standardı bulunuyor. Bu standartlar; karnabahar, patates,  kuşkonmaz, turunçgil, avokado, taze biber, çilek, erik, sarımsak, kiraz, vişne,  pırasa, kültür mantarı, üzümsü meyveler, şeftali, armut, muz, kayısı, hıyar,  marul, baş lahana ve domates gibi ürünler için uygulanıyor.

Söz konusu standartlarda yer alan ortak hükümlere göre, tüketicilere  yönelik "küçük" ve "büyük dış" olmak üzere iki tip ambalaj bulunacak. Ambalajlar  taşıma, muhafaza ve pazarlama süresince ürünleri en iyi şekilde koruyacak ve  sağlığa zarar vermeyecek nitelikte ahşap, mukavva veya diğer malzemeden  hazırlanmış kasa, kutu, tabla, sandık ve sepet şeklinde olabilecek. Ambalajların ağırlıkları 50 kilogramı aşamayacak.

Büyük dış ambalajlar, alıcının aksine bir isteği bulunmadıkça 80x120  veya 100x120 santimetre boyutlarındaki paletlere uygun ölçüde yapılacak.

Ambalajlarda kullanılan malzemeyle içine konulacak oluklu mukavva,  delikli kağıt ve benzeri malzemenin temiz, kuru ve kokusuz olması gerekecek.  Bunların üzerine yazılacak yazılarda kullanılacak mürekkep ve boyayla etiketlerin  yapıştırılmasında kullanılacak zamk insan sağlığına zararlı madde içermeyecek.  Basılı kağıt kullanıldığında, yazılı kısmın dışa gelmesine ve ürünle temas  etmemesine dikkat edilecek.

Meyvelerin üzerine doğrudan etiket yapıştırılamayacak veya damga  vurulamayacak. Ambalajların içinde hiçbir yabancı madde bulunmayacak.

AMBALAJA AÇMA KAPAMA AYARI

Ambalajların üzerine veya etiketlerine, ürüne ilişkin bilgiler  silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde okunaklı yazılacak.  Ambalajın ağzı  açıldığında tekrar kapatılmayacak veya kapatıldığında bu durum belli olacak  şekilde kullanılacak. Ambalajın üzerinde, imalatçı firmanın bilgileri, üretim  yeri, net kütlesi gibi bilgiler yer alacak.

Ürünler ve ambalajları işleme yerlerinde, depolarda ve taşıtlarda kötü  koku yayan ve bunları kirletecek ilaçlar ve maddelerle bir arada  bulundurulmayacak, yağış altında, aşırı sıcak ve dondurucu soğuklarda yüklenip  boşaltılmayacak.

"PAYDAŞLAR YOL HARİTASINI BİRLİKTE OLUŞTURSUN"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Ambalaj Meclisi Başkanı  Mustafa Tacir de düzenlemenin, toplum sağlığı ve israfın önlenmesine büyük yarar  sağlayacağını belirterek, "Kayıt dışını önleme, raf ömrünün uzatılması, nakliye  verimliliği ve kolay saklama gibi avantajlar da getirecek. Ambalajlanmayan  ürünlerde üreticiden tüketiciye intikal süresinde kaybın yüzde 30'lar civarı  olması, bu konunun önemini gösteriyor. Gelişmiş ülkelerde bu uygulamalar 30-40  yıl öncesine dayanıyor. Her ne kadar gecikmiş bir proje olarak görülse de bundan  sonra oluşturacağı tasarruf ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır." dedi.

Ambalaj sektörünün, yıllardır gelişmiş ülkelere bu tip ambalaijları  ihraç ettiğini ve konuya yabancı olmadığını dile getiren Tacir, yeterli bilgi,  teknoloji ve kapasiteye sahip olduklarını söyledi.

Tacir, uygulama altyapısının oluşmasının kolay bir süreç olmayacağına  işaret ederek, "En önemli konu, üreticiden tüketiciye kadar olan sürecin iyi  planlanması ve yönetilmesidir. Bu konuda tavsiyem, süreci yönetecek paydaşların bir araya gelerek yol haritasını oluşturmalarıdır." diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...