'İthalata bağımlılıktan ihraç eden Türkiye’ye'

Düzenleyen:
'İthalata bağımlılıktan ihraç eden Türkiye’ye'

Ekonomi Haberleri

Gaz ve elektrikte ilk defa bu yıl hiç kesinti olmayacak. Türkiye ithal eden değil, ihraç eden ülke olacak. Akkuyu’da temel atılacak, yerli kömüre teşvik verilecek...

Cari açığın en büyük sebeplerinden olan enerji ithalatı azaltılacak, rüzgârdan güneşe, nükleer santralden kömüre kadar yerli kaynaklar devreye alınacak ve enerjide yepyeni bir dönem başlayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Antalya’da düzenlenen 8’inci Enerji Zirvesi’nde katılımcıların sorularını cevaplandırdı. İlk müjdeyi tüketicilere veren Albayrak, doğal gaz temini, yoğun kullanım, talep artışı gibi sebeplerle yaşanan problemlerin son bulacağını, bu yıl enerjide kesintisiz ilk yıl olacağını söyledi. Şu anda 40 milyon vatandaşın, Türkiye’nin enerji portföyünde çok önemli bir gerçek olan doğalgazı kullanıp bu konfordan yararlandığını söyleyen Albayrak “Önümüzdeki yılda 80 ve 40, sonraki yılda 250 ilçeyle 81 ilin tamamına doğalgaz gidecek. Yaklaşık 50 milyon vatandaşımızın kullandığı bir altyapı. Peki elektrik enerjisi portföyü... Gazda, kömürde, güneşte, rüzgârda inşallah nükleerin de devreye girmesiyle eşit denge sağlanacak. Boru gazının ötesinde LNG ve yüzer sıvılaştırma tesisleriyle 34 milyon metreküp günlük gazlaştırma kapasitesi olan altyapımızı yıl sonu itibarıyla kasımda ikinci FSRU’yu Dörtyol’da devreye alarak hem de Marmara Ereğlisi’ndeki kapasite artışıyla ve diğer yatırımlarla yaklaşık 150 milyon metreküpe çıkaracağız. Depolama kapasitesiyle birlikte, 2015’te 190 milyon metreküp olan sisteme günlük gaz basma kapasitesini 280-290 milyon metreküp seviyesine çıkaracağız.” diye konuştu.
ENERJİ KESİNTİSİ OLMAYACAK
Sert geçen kış aylarında günlük doğalgaz tüketiminin 260 milyon metreküpleri bulduğu dönemlerde kesintilere gidildiğini hatırlatan Albayrak “Konutlar etkilenmesin diye kesinti sanayiden başlıyordu. Bu yıl büyük bir sıkıntı yaşamazsak, kesintisiz ilk kışımız bu adımlarla atılmış olacak. Günlük gaz basabilme kapasitemizi 400 milyon metreküpe çıkarmak hedefimiz.” dedi.
Akkuyu’da temel 2018  açılış 2023’te
Akkuyu Nükleer Santrali için inşaat izinleri konusunda detaylı bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Albayrak “İnşallah, Akkuyu Nükleer Santrali’nde bu yıl sonu veya gelecek yıl başında temel atmayı iki ülkenin devlet başkanları düzeyinde gerçekleştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. 29 Ekim 2023’e, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yetiştirebilirsek bizim için bundan daha onurlu, şerefli bir hediye olamaz.” dedi.
Akdeniz’de  sondaj bu kış
Akdeniz ve Karadeniz’de sismik çalışmaların sürdüğünü, iyi neticeler almayı umduklarını söyleyen Albayrak “Bu çalışmalar çerçevesinde, Türkiye’nin ilk derin deniz sondajını kendi sondaj gemimizle Akdeniz’de bu kış veya 2018 başında yapacağız. Karadeniz’de de benzer çalışmalar noktasında olacağız.” dedi. 
Bor madenini daha fazla kullanacağız
 Bakan Albayrak, bir soru önergesine verdiği cevapta da, Türkiye’nin en önemli yer altı zenginliklerinden olan bor kullanımının yaygınlaştırılacağını söyledi. Tarım ve demir-çelikte bor madeninin kullanılmaya başlandığını, 12 demir-çelik firmasının bor madenini kullanarak verim artışı sağladığını söyledi. 150 tarım kooperatifine de bor kullanımının önemi ve nasıl kullanılacağının anlatıldığını, yüzde 35’e veren verim artışı sağlandığını dile getirdi.
Yerli kömüre teşvik geliyor
Enerji Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin yılda 30-40 milyon ton kömür ithal ettiğini, bu alanda önceliğin ise yerli üretim olduğunu söyledi. Son 1,5 yılda sadece 1,4 milyar ton yeni rezervi portföye kattıklarını, toplam rezervin 15,9 milyar tondan 17,3 milyar tona çıktığını söyleyen Bakan Albayrak, “Piyasa fiyatları dalgalansa da, 15-20 dolardan hesaplasak, 300-350 milyar dolarlık değerden bahsediyoruz. En son teknoloji ve çevreci kriterlerle bu kaynaklar ekonomiye kazandırılacak, yerli kömür teşvik edilecek. Bir yola giriyoruz. Alım garantisini anlamlı şekilde artırarak yerli kömürle ilgi başlattığımız teşvik ve destek mekanizmasını 2018’de devreye alacağız. İthal kömüre dayalı santralleri de bu kapsama alacağız” diye konuştu.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...