Almanya'dan casusluğa ağır hapis cezası

Almanya'dan casusluğa ağır hapis cezası

DÜNYA Haberleri

Almanya'da 25 yıl boyunca Rusya hesabına çalıştıkları saptanan karı-koca ağır hapisle cezalandırıldı.

Stuttgart Eyalet Yüksek Mahkemesi, son günlerde uluslararası toplumun gündeminden düşmeyen casusluk faaliyetlerine ilişkin ibret verici bir karar aldı. Kendilerini Avusturya uyruklu Heidrun ve Andreas Anschlag çifti olarak tanıtan Rus casuslar, asıl kimliklerini mahkeme süresince de açıklamadılar. 25 yıllık casusluk faaliyetleri boyunca Almanya'nın çeşitli yerlerinde oturan çift, son olarak Marburg ve Balingen şehirlerinde bulundu. Çift, NATO ve Avrupa Birliği'ne ait yüzlerce gizli damgalı belgeyi Rus gizli servisi SWR'ye ulaştırdı. Mahkeme, bu belgelerin Libya krizi, Afganistan misyonu, Gürcistan ve NATO'nun yeniden yapılanması gibi konuları kapsadığını belirledi. Rusya'ya iletilen gizli belgelerin Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapan bir ‚köstebek'ten elde edildiği belirlendi. Çifte, faaliyetleri karşılığında yılda 100 bin euro ödendiği tesbit edildi. Çiftin şimdiye kadar kendilerine transfer edilen paranın 690 bin euroluk kısmını biriktirdikleri belirtilirken sözkonusu paranın nerede olduğu saptanamadı.
Yargılama sonunda Andreas Anschlag 6,5 yıl, karısı Heidrun ise 5,5 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme başkanı hakim Sabine Roggenbrod, „çifte verilen cezanın muhtemel diğer casusluk girişimleri için caydırıcı nitelik taşımasını amaçladıklarını" söyledi. Mahkeme, çiftin istihbarat aktarmada kullandığı değişik yöntemlere de dikkat çekti. Bonn ve Hessen'de çeşitli yerlerde kazılan çukurlara USB bellekler bırakıldı. Bunun yanı sıra Youtube'da „Alpenkuh 1" hesabıyla çeşitli futbol videolarına şifreli yorumlar yapıldı. Heidrun Anschlag'ın duruşmalar sırasında yetişkin kızı gündeme geldiğinde ağlaması dikkat çekti. Anschlag çifti, sürdürdükleri gizli faaliyetlerden kızlarının haberi olmadığını savundular. Alman polisinin özel harekat grubu GSG 9'a bağlı timler, Anschlag çiftinin ev ve işyerlerine 2011 yılının ekim ayında eş zamanlı operasyonlar düzenlemişler, Heidrun Anschlag Marburg'daki evinde Rusya ile telsiz bağlantısı halindeyken suç üstü yakalanmıştı. Çiftin yakalanmasında ABD'den elde edilen istihbaratın etkili olduğu açıklanmıştı. Andreas Anschlag'ın avukatı Horst-Dieter Pötschke, kararı temyiz edebileceklerini söyledi. Pötschke, eski Başbakan Willy Brandt'ın başdanışmanı olan ve Doğu Almanya hesabına casusluk yapmakla suçlanan Günter Guillaume'un da avukatlığını yapmıştı. Federal Savcılık yetkilileri, mahkemenin aldığı karardan memnun olduklarını açıkladılar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...