BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Dünya harikası yiyecekler

Dünya harikası yiyecekler

‘Dünyanın yedi harikası’ sözü, damak tadı olarak yedi çeşit yiyecek, içecek için gastronomi kültüründe de kullanılmış. Bunlar, Etiyopya kahvesi, Reunion vanilyası, Noirmoutier patatesleri, Molokai deniz tuzu, Venezuela kakaosu, trüf mantarı ve Kerala biberleri tercih edilen ürünler...



Yabancı bir yemek dergisinde, “dünyanın yedi harikası” sözü, yiyecek, içecek dünyası için kullanılmış. Aslında, “Dünyanın yedi harikası; “eski çağlarda insanoğlu tarafından inşa edilen yedi büyük ve güzel anıttır. Bunlardan iki tanesi ülkemizin sınırları içindedir. Yazıda önce insanoğlunun üretkenliğini ve fiziki gücünü gösteren bu yedi esere gönderme yapılıyor, sonra da yedi muhteşem tattan bahsediliyor. Tarihte yapıldıkları asırda olduğu kadar sonraki yıllarda da hayranlık uyandıran bu yapıtlara benzetilen ürünler listesinden benim seçtiğim yedi lezzet... Aşağıda sayacağım isimler, insanoğlunun aroma ve lezzet dünyasını renklendiren, canlandıran, doğadan gelen yedi ürüne ait. Bunları gastronominin hazineleri olarak da nitelendirebiliriz. Hepsi Türk mutfağında da kullanılan, damak tadı alışkanlığımız olan nadide ürünler; Etiyopya kahvesi, Reunion adasının vanilyası, Fransa’da Noirmoutier bölgesinin patatesleri, Hawai Molokai adasının deniz tuzu, Venezuela’nın Porcelana kakaosu, Güney Fransa’nın trüf mantarı, Hindistan’ın Kerala bölgesinin biberleri. İçlerinden az bildiğimiz dört ürüne ait bilgileri kısaca yazmak istiyorum. Etiyopya Kahvesi Halkının % 12’si, tahminen 10 milyona yakın kişinin geçim kaynağı kahve üretimi... Arabica acısı az, daha çok yumuşak tatta, meyve aroması veren bir kahve cinsi. Dünyada en çok aranılan cins... Kahve ormanları eski bir volkanın püskürttüğü kırmızı renkli sert topraklarda yetişiyor. Buradan çıkarılan ilk kahve fidanı önce Yemen’e daha sonra bütün Güney Amerika ülkelerine gidiyor. Ama her taş yerinde ağırdır deyimine uygun olarak burada yetişen kahvenin tadı, kokusu eşsiz. Milyonlarla kadın, günde 30 Euro harçlığa kahve çekirdeklerini topluyor, yıkıyor, ufak metal tepsilerde kavuruyor, dövüyor ve kaynar suyla karıştırıyor. Kahve işçilerinin çoğu günde en az 3 fincan kahve içiyor. Bu rakamı günde 30’a kadar çıkaran da var. Venezuela kakaosu Dünyanın tanınmış pasta şeflerinin hepsi bu kakaoyu tercih ediyor. Meyveleri iri, dolgun, açık renkli. Kokusu baş döndürücü. Bahsedilen Venezuela’nın ünlü kakaosu “Crillo Porcelana”nın dünya kakao üretimindeki yeri sadece yüzde 1. Her zaman olduğu gibi, kalitenin üstün niteliği, ürünün kısıtlı miktarda olması sonucunda fiyatlar yüksek. Normal bir kakao ile hazırlanan her bir kare çikolatanın maliyeti 1 Euro, Porcelana kakaosu ile hazırlanırsa 5-6 Euro. Reunion vanilyası Afrika’nın doğusunda Hint Okyanusunda küçük bir ada Reunion. Bu adada yetişen “Boubon Vanilyası” eşi olmayan bir aromaya sahip. İnce uzun, kahverengi buruşuk fasulyeleri açıp içindeki minik çekirdekleri koklamak yeterli... Toplanması sabır ve özen isteyen bir iş. Bugün piyasa değerinin kilo başına 600 Euro olması da bu yüzden. Önce eşi bulunmaz kokusu, mükemmel kalitesi sonra da zahmetli üretimi kilo fiyatını yükseltiyor. Hindistan’ın biberi Hindistan’ın güneyindeki platolarda yetişen biber ağaçlarının meyvesi öylesine kıymetli ki her yıl onlarca ünlü batılı şef gelip, kendi ürününü seçiyor. Aslında biber meyvesini veren iri ve uzun bir bitki. Hindistan’da bu sarmaşığın tek başına ekilmesi yasak. Bir çay ya da kahve tarlasında aralıklarla dikilebiliyor. Toplandığında yeşil renkte olan taneler tuzlu suda bekletilip, güneşte kurutuluyor. Kararıyorlar. Biber salkımları toplanıp danelerin olgunlaşması ve renklenmesi için bez torbalarda bekletiliyor. Bir de çok kıymetli pembe renkli, bir cins biber var ki bambaşka bir cins sarmaşığın meyvesi. Listede ülkemizden hiçbir ürün bulunmuyor. Aydın inciri ya da Malatya kayısısını görmeyi gönül isterdi. Kim bilir belki bir gün bu da gerçek olur!.. Sağlıkla, lezzetle...
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT