Sütlü Nuriye'nin hikâyesi

Sütlü Nuriye'nin hikâyesi

GÜNDEM Haberleri

Türk mutfağının ünlü tatlısının hikayesini yazarımız Metiner Sezer bugünkü köşesinde anlattı.

Sene 1980. Askerî darbe olmuş ve Türkiye'yi askerî cunta yönetiyor. Emekli Korgeneral Abdullah Tırtıl da İstanbul Belediye Başkanlığı görevine atanmış.Tırtıl Paşa belediyeciliği bilmiyor ama tecrübesi var. Kendisinden emin. 1984 yılında yapılan seçimlere kadar sürdürdüğü bu görevi bihakkın yapıyor! Ne de olsa Jandarma Genel Komutan Yardımcılığı ve 2. Ordu Komutanlığı yapmış. Belediye başkanlığı mı yapamayacak?
Hepsini sayacak değilim ama bir örnekle anlatmaya çalışacağım size Tırtıl Paşa'nın ne mahir bir belediye başkanı olduğunu! Kararı siz verin.
Tırtıl Paşa İstanbul'da çok çeşitli fiyatlardan baklava satıldığını görüyor. Olacak şey mi bu? Hemen müdahale ediyor tabii ve talimatını veriyor: Fıstıklı baklava (bugünkü fiyatla) 16 liradan, cevizli ise 14 liradan satılacak!..
Güllüoğlu Baklavaları sahibi Hacı Mustafa Güllü, işinin âşığı bir usta. Kalite ve standardından taviz vermektense canını vermeye razı. Paşa'nın koyduğu bu narh şaşkına çeviriyor onu. Bir yolunu bulup Tırtıl Paşa'nın huzuruna çıkıyor.
"Paşam" diyor. "Benim bu fiyattan baklava satmam mümkün değil." Kaliteli baklava için her şeyden önce Urfa Tereyağı kullanmak gerektiğini izah etmeye çalışıyor. nbsp;Yüzde 20 oranında fıstıkta kullanılsın ki, lezzeti olsun baklava. "Ayrıca" diyor rahmetli Hacı Mustafa Güllü, "Bal şerbeti de dökerim ben yaptığım baklavaya."
Tırtıl Paşa, asker adam. Tükürdüğünü yalayacak değil ya; "Ben anlamam" diyor. "Fiyat bu. Üstüne çıkana ceza keserim." Hakikaten kesiyorlar da.
Hacı Mustafa Güllü naçar kalıp baklava üretiminden vazgeçiyor. Vazgeçmesine vazgeçiyor ama tezgâha bir şey de koyması lazım. Müşteri var. O kadar çalışan var. Dükkanı kapatıp gidecek hali yok yani.
Zeki adam. Süt, şeker ve undan meydana gelen bir tatlı üretiyor ve adına "Sütlü Nuriye" dediği bu ürünü Tırtıl Paşa'nın dediği fiyatın altında satmaya başlıyor. Yemesi hafif olduğu için tüketicinin hoşuna gidiyor bu tatlı ve kısa sürede meşhur oluyor...
Geçen akşam Hacı Mustafa Güllü'nün küçük mahdumu Faruk Güllüoğlu'yla sohbet ederken bu olayı konuştuk ve babalarını yâd ettik.
Hacı Mustafa Güllü titiz bir baklavacıydı. İşinden asla taviz vermezdi. Kalite onun olmazsa olmazıydı. Çocukları da babalarının izinde gitti ve Türk halkına lezzetli baklava sunmaya devam ediyorlar. Nadir Güllüoğlu Karaköy'de sürdürüyor faaliyetini.
Faruk Güllüoğlu ise büyümeyi tercih etti ve sayısız mağaza açtı. İstanbul'da 40 mağaza ile hizmet veren Faruk Güllüoğlu'nun Antalya'da da bir mağazası var. İstanbul'daki mağazaların yirmisi franchising sistemi ile faaliyet gösteriyor ve bin kişiye istihdam imkânı sağlıyor. Bakü'de de bir mağaza açan Faruk Güllüoğlu 25 ülkeye ihracat yapıyor ayrıca. Bu sene mağaza sayılarını 55'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Baklava ustası için lazım olan dört aleti de belirtip kapatayım mevzuu. 1- Oklava, 2- Merdane, 3- Dilimleme bıçağı, 4- Yağ süpürgesi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...