BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Uzmanından et uyarısı

Uzmanından et uyarısı

Beslenme uzmanları “kurban eti hemen yenmez “ uyarısında bulunurken, kasaplar da “Eti en az 12 saat bekletin. Hemen dolaba koyarsan terler, kötü kokar” diyor.



> Haber Merkezi İSTANBUL MEVLÜT USTA’DAN UYARI: Eti 12 saat bekletip ondan sonra buzdolabına koyun! Eve gelen ilk etten ızgara ve kavurma yapıp ev halkına küçük bir ziyafet çekmek Kurban Bayramı sabahının vazgeçilmez keyfidir. Ancak bu keyfi, tadımlıktan öte götürmek, önemli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Uzmanlar, yeni kesilen hayvanın etinin hemen pişirilerek yenmesinin, Kurban Bayramı’nda yapılan en büyük yanlışlardan biri olduğunu söylüyor. Kurban etinin hemen buzdolabına konulması da sakıncalı. Bakırköy’ün en eski kasaplarından Mevlüt Aksoy, kurban kesecek vatandaşlara bu konuda önemli bir uyarıda bulundu. Mevlüt Usta, “Sakın ola ki eti dinlendirmeden buz dolabına atmayın. Güneş gölge demeyin balkona asın en az 12 saat dışarıda kalsın. Sıcak eti poşetleyip dolaba koyarsan terler, yanar, kötü kokar” diyor. 24 SAAT SONRA PİŞİRİN Diyetisyen Simge Siber Yıldırım ise, kurban etinin 24 saat dinlendirilmesini ve pişirirken kızartma yerine haşlama, ızgaranın tercih edilmesi gerektiğini söyledi. USTASINDAN KAVURMANIN PÜF NOKTALARI Eti bir gün dinlendirin içine tam soğan koyun baharatı en son katın! Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Yardımcısı Koray Türk, Kurban Bayramı sofralarının vazgeçilmezi kavurmanın püf noktalarını anlattı. Kavurma ikramının bayramın ilk gününde itibaren başladığını, bu nedenle etlerin dinlendirilmesine fırsat bulunamadığını anlatan Türk, şunları anlattı. “Kuzu ve dana kavurmanın lezzetli ve yumuşak olması için etin 1 gün dinlendirilmesi gerekir. Dinlendiremezsek 1 bardak su ekliyoruz. Kavurma pişerken içerisine tam bir soğan konulursa lezzeti artacaktır. 7-8 dakika harlı, sonra yumuşayana kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Et yemeklerinde tuz ve baharatlar en son eklenmelidir” UZMANLAR UYARIYOR: Kurban etini iyi pişirin aşırı yemek yemeyin Uzmanlardan, Kurban Bayramı süresince sağlığın ve beslenme düzeninin bozulmaması için öğünlere dikkat edilmesi, “aşırı yemek yeme send-romu”ndan uzak durulması uyarısı geldi. Kurban süresince et tüketiminin tavan yaptığını belirten Diyetisyen Çiğdem Bölük Öngüner, “Kalorisi yüksek yiyecekler tercih edilmemeli. Yavaş ve düşük ısıda pişirilen et yemekleri, sebzeler ve salatalarla desteklenmelidir” dedi. Öngüner, bayramda da kahvaltının atlanmamasının büyük önem taşıdığına işaret etti.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 96604
    % 1.81
  • 6.2586
    % -1.43
  • 7.3135
    % -1.24
  • 8.2415
    % -1.84
  • 242.305
    % -1.51
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT