Mısır'da darbeden önce Müslüman Kardeşler'in telefonları dinlenmiş

Mısır'da darbeden önce Müslüman Kardeşler'in telefonları dinlenmiş

DÜNYA Haberleri

Mursi ve kurmayları askeri liderleri görevden almak için plan yaptı. Müslüman Kardeşler liderlerinin telefonlarını dinleyen ordu bunu öğrenip harekete geçti.

Mursi ve kurmayları askeri liderleri görevden almak için plan yaptı. Müslüman Kardeşler liderlerinin telefonlarını dinleyen ordu bunu öğrenip harekete geçti. Mısır'da ordu tarafından gözaltına alınarak cumhurbaşkanlığı görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi'nin bir hafta önce lider kadrosundaki askerleri görevden almak için plan yaptığı ortaya çıktı. Mursi'nin birinci yıldönümü olan 30 Temmuz'da, muhalefet sokaklara döküleceğini bir ay öncesinden ilan etmişti. Çatışmaların çıkması üzerine 23 Haziran'da Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdul Fettah El Sissi, siyasetçilerden ortak bir karara vararak kargaşayı sona erdirmesini istediğini açıklamış ve "Aksi halde ordu müdahale edecek" uyarısında bulunmuştu. Bu açıklamanın ardından Mursi ve Müslüman Kardeşler'in "kendileri için tehlike olarak gördüğü" ordunun lider kadrosundakileri görevden almak için bir plan hazırladığı ortaya çıktı.
Tantavi'yi düşündü
El Vatan gazetesinin haberine göre Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsam el-Haddad, askerlerin görevden alınması için bir plan hazırladı. Bu planı Müslüman Kardeşler'in lider kadrosuyla görüşmeye başladı. Plana göre El Sisi görevden alınacak ve yerine onunla baş edebilecek bir asker getirilecekti. Mursi bu görev için eski genelkurmay başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'nin uygun olduğunu düşündü. Ancak bu öneri "Subaylar birbirlerine ihanet etmezler" diyerek rafa kaldırıldı. Müslüman Kardeşler liderlerinin yaptığı telefon konuşmalarını takip eden ordu, görevden alma planından haberdar oldu.
Tutuklama talimatı
Bu istihbarat hemen El Sisi'ye iletildi. Mursi, 30 Haziran'da muhalif gösteriler öncesinde Cumhurbaşkanlığı Muhafızları'ndan ülkenin önde gelen muhalif liderlerini, hakim, gazetecileri tutuklaması talimatı verdi. Ancak Cumhurbaşkanı Muhafızları Komutanı General Sami Diyab bu emre uymadı. Bunun yerine Başkanlık Sarayı'ndan askerlerini geri çekerek, Cumhurbaşkanı Mursi ve yanındaki tüm bakanları gözaltına alınmasına izin verdi. Mursi'den "Seni kovarım" diye tehdit alan komutan, "Bir tek senden tehdit almıyorum, Es Sisi de beni tehdit etti" diye cevap verdi. Kışlaya götürülen Mursi ile son kez görüşen El Sisi, "Sana çok açık bir yol haritası verdik. Sen bunu reddettin. Ordunun müdahale etmesinden başka bir yol bırakmadın. Artık cumhurbaşkanı değilsin" açıklaması yaptı.
Bu konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı El-Haddad ABD ile irtibata geçerek 1.5 milyar dolarlık yardımın kesilmesi ve Mısır ordusuna yaptırım için baskı yapmalarını istedi. Gazete ayrıca Mursi'nin askeri liderlerin telefon konuşmalarını izlemek için girişim başlattığını, ancak başarılı olamadığını da kaydetti.
NYT: ABD 'İstifa et' dedi
Mısır'da darbe sürecinde yaşananlarla ilgili New York Times da ilginç bilgiler yazdı. Gazete ABD'li yetkililerin ordunun yönetime el koymadan önce El Sisi ile bağlantıya geçerek Muslüman Kardeşler ile görüşmesi talebinde bulunduğunu belirtti. Ancak Mısırlı generalin teklifi reddettiği kaydedildi. ABD bu kez Mursi ile irtibata geçerek istifa etmesi çağrısında bulundu. Mursi de bu teklifi kabul etmedi. Darbe konuşmasını yapmaya hazırlanan El Sisi, yanlış anlaşılmalardan kaçınmak için konuşma metnini 3 dile çevirtti. Bu yüzden ordudan yapılan açıklama üç saat gecikti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...